הערפל הפוליטי נמשך גם אחרי שחמש המפלגות הגדולות - כחול לבן, ליכוד, הרשימה המשותפת, ש"ס וישראל ביתנו - הגיעו אמש (ראשון) לבית הנשיא ונתנו את המועמד שלהם להרכבת הממשלה. היום מצעד הממליצים יימשך עם יתר המפלגות - וככל שנוקפים הימים נראה שהפלונטר הפוליטי רק הולך ומעמיק. מה יעשה הנשיא ומה מתכננים הפוליטיקאים כדי לפתור את המשבר בהיעדר הכרעה ברורה ויתרון מובהק לאחד הגושים?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במערכת הפוליטית שוקלים מספר הצעות יצירתיות כדי לנסות ולפתור את המשבר ולמצוא בהקדם מועמד שיוכל להרכיב את הממשלה הבאה, או לפחות למצוא את זה שיוכל לקבל לידיו את המנדט מהנשיא. בקואליציה הנוכחית שוקלים לצאת לבחירות ישירות לראשות הממשלה בהוראת שעה - כלומר בחירות ישירות בין נתניהו לגנץ. בתוצאות הבחירות אמנם הקרב הדו-ראשי בין הליכוד לכחול לבן היה צמוד, אבל לא מן הנמנע שלמרות זאת בחירות ישירות יצליחו להכריע, גם אם התוצאות יהיו צמודות. במקביל, גם בצד השני של המערכת הפוליטית לא קופאים על השמרים: ח"כ סתיו שפיר מהמחנה הדמוקרטי מציעה ממשלה שתכלול אותם, יחד עם כחול לבן, החרדים והעבודה-גשר - שמהוות יחד 61 מושבים בכנסת.

גם לאחר שהסתיים יום ההמלצות הראשון בבית הנשיא נראה ששני הגושים הגיעו למבוי סתום. זאת, בין היתר, משום שישראל ביתנו מסרבת לפי שעה להמליץ על מועמד והרשימה המשותפת החליטה להמליץ על גנץ, למרות שבבל"ד מסרבים להמליץ על יו"ר כחול לבן "בשל עמדותיו הפוליטיות הימניות, שאינן שונות בהרבה מאלה של הליכוד, וכן בגלל ההיסטוריה הצבאית המדממת והתוקפנית שלו". כחול לבן והליכוד המליצו, כצפוי, כל אחת על יושב הראש שלה ואילו ש"ס, כפי שסוכם, המליצה על נתניהו.

למה הגדולות לא רוצות לקבל את המנדט ראשונות? 

נציגי כחול לבן, המפלגה הגדולה בישראל, היו הראשונים להגיע לבית הנשיא, וכצפוי אמרו שהנציג שלהם להרכבת הממשלה הוא היושב ראש בני גנץ. אלא שבמפלגה יודיעו לנשיא שברצונם לקבל את המנדט להרכבת הממשלה רק אחרי הליכוד - זאת למרות שכאמור קיבלה את מרב המנדטים בבחירות האחרונות והעובדה שבפועל יש לגנץ יותר ממליצים מאשר לנתניהו. 

חשוב לזכור: גם לליכוד יש אינטרס לקבל את המנדט רק אחרי כישלון של כחול לבן. ראש הממשלה מקווה שגנץ יהיה זה שייכשל ראשון, כדי שיופעל עליו לחץ להצטרף לממשלת נתניהו כשזה יקבל מידיו את המנדט. כרגע, הדבר תלוי בלעדית בהחלטתו של נשיא המדינה ריבלין - שכעת נדרש להחליט מה לעשות עם האצבעות של בל"ד: משום שנציגי המפלגה לא הגיעו לנשיא, המשמעות היא שריבלין יכול לחשב אותם כמי שלא תומכים במעמדותו של גנץ - וכך יהיו רק 54 ממליצים לגנץ ו-55 לנתניהו - הכל תלוי בפרשנותו של הנשיא. אם יחליט להחשיב את אנשי בל"ד, לגנץ יהיו 57 ממליצים מול 55 בלבד לנתניהו.

חוות הדעת מיועמ"ש הכנסת ופגישת גנץ-ליברמן

המניע למהלך של כחול לבן לקבל את המנדט רק אחרי הליכוד הוא כנראה חוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון שנוגעת לוועדה המסדרת: מרגע שמשתנה זהות מרכיב הממשלה, משתנה גם זהות יו"ר הוועדה המסדרת - דבר שמבטיח שבכל מקרה תקבל כחול לבן את ההזדמנות להוביל את הוועדה, שמשמשת בפועל כממשלת מעבר.

נציגי כחול לבן ממליצים לנשיא (צילום: לע"מ)
נציגי כחול לבן בבית הנשיא | צילום: לע"מ

אלא שבמקביל לשינוי הכיוון המסתמן בכחול לבן, נראה ששם לא מוותרים על הניסיון לגייס את התמיכה של ישראל ביתנו - למרות שנציגיה כבר היו בבית הנשיא וסירבו לתת את המומלץ שלהם. ליברמן הודיע ששוחח עם גנץ ולבקשתו ייפגשו מחר אחר הצהריים בתל אביב. ליברמן התארח אמש בשש עם עודד בן עמי ועלה למתקפה כשהאשים את נתניהו ואת גנץ ב"חילוקי דעות ילדותיים" - שרק הם, כך לדבריו, מונעים הרכבת ממשלת אחדות של הליכוד ושל כחול לבן - ושלהן בלבד - כבר עכשיו. את הסירוב להמליץ על גנץ הסביר בשיתוף הפעולה שהוא מקבל מצד המפלגות הערביות.

היום יגיעו נציגים של שאר המפלגות לבית הנשיא בזה אחר זה, וגם הם יעבירו את המלצותיהם בשידור ישיר. הראשונים בשעה 10:00 יהיו נציגי יהדות התורה, ואחריהם ימינה בשעה 10:45, העבודה-גשר ב-11:30 והאחרונים יהיו נציגי המחנה הדמוקרטי בשעה 12:15.