היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לא החליט אם יגן על חוק המצלמות בבג"ץ, במקרה שתוגש עתירה נגדו - כך מסרו הערב (ראשון) גורמים משפטיים המקורבים לעניין. מוקדם יותר התראיינה מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, אורלי עדס, בחדשות 12 והגיבה לסערת חוק המצלמות. עדס הציגה את עמדת הוועדה, ואת האמצעים בהם היא מתכננת להשתמש כדי למנוע זיופים. "אם אנשים יתנגדו, סביר להניח שזה יעורר עימותים", אמרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"זו חובתנו להתריע על מקרים שתתעורר בעיה", הסבירה עדס. "אתן לך סיטואציה: דמייני 32 חברי ועדת קלפי, ושכאשר את תיכנסי לחדר כל חברי ועדת הקלפי יתחילו לצלם את האירוע. אני לא בטוחה שזה יהיה כל כך מסודר. אם יהיו אנשים שיתנגדו, סביר להניח שגם יהיו עימותים".

בוועדה התקבל הסדר, שלפיו יוצבו 3000 מצלמות במקומות שונים ברחבי הארץ, שיש בהם סיכון מסוים לזיופים. "ראי את ההבדל הגדול", הסבירה עדס. "גוף אחד, מצלמה אחת, שמאוד מוגדר התפקיד שלה והסמכויות, לעומת 20-30 אנשים, שיעמדו בחדר ועדת הקלפי ויצלמו".

חשד לזיופים בשתי קלפיות (צילום: תומר נויברג, פלאש 90, חדשות)
סערת המצלמות. "לא כל תיקון הוא זיוף" | צילום: תומר נויברג, פלאש 90, חדשות

עדס טענה שוועדת הבחירות לא תצליח להתמודד עם החוק במקרה שהוא אכן יחוקק לפני הבחירות: "כל מזכירי ועדות הקלפי כבר הוכשרו, תודרכו 16 אלף אנשים. על מנת ליידע אותם בכל ההנחיות החדשות, מה מותר ומה אסור, איפה עובר הגבול, צריך לתדרך אותם - אין לנו יכול כזו תשעה ימים לפני הבחירות. כשנדע בוודאות מה המצב, אני מניחה שנמצא את הדרך ליידע את המזכירים, לא מבטיחה שניתן יהיה להבהיר את זה לפרטי פרטים, אבל אני מאוד מקווה שהכל יעבור לשטח".

"לא כל תיקון מצביע על זיוף"

בין אם החוק יחוקק ובין אם לא, ועדת הבחירות תפעל "בהתאם להחלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שהורה על הקמת הסיירת לפיקוח על טוהר הבחירות, שישאו על גופם את המצלמות", אמרה עדס. "אם החוק יעבור אנחנו נמשיך במבצע שלנו בחליפת ההגנה, לצורך שמירה על טוהר הבחירות. מדובר על מפקחים שישאו על גופם את המצלמות, יתעדו רק אירועים חריגים, בספירת הקולות יתעדו הכל, בתקווה שנשיג את כל 3000 המצלמות".

כשנשאלה כמה זיופים היו בבחירות האחרונות, ענתה עדס: "למיטב ידיעתי הליכוד הציבו 1,200 מצלמות בארץ. למיטב הידיעה שלי הוגשו 140 תלונות לגבי 140 קלפיות. מכתבה שצפיתי בה עולה שמתוך 140 המקרים הללו, כפי הנראה עד כה לא נמצאו ראיות לזיופים".

"חייבת להדגיש שהיו תחקירים רבים לאחרונה שהצביעו על כך שישנם המון נתונים עובדתיים שמצביעים על זיופים, כמו תיקון בפרוטוקולים או שלא נכח נציג האופוזיציה", הוסיפה עדס. "אין בכך בהכרח להצביע על זיוף. לא כל תיקון מצביע על זיוף, ולא כל אי נוכחות מצביע על זיוף".