במטרה לעודד יותר ישראלים לצאת ולהצביע בבחירות, מקומות עבודה רבים, עיריות וגופים אזרחיים לקחו יוזמה והודיע כי יתגמלו עובדים ותושבים שילכו להצביע. היום (שני) הדגיש היועמ"ש כי המהלך מנוגד לחוק, שאוסר על תמורה עבור הצבעה, והערב גם ועדת הבחירות המרכזית הורתה לבטל את הקמפיינים - בהם מתן כניסה לבריכות חינם - וציינה כי אינם חוקיים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מפלגת ש"ס עתרה נגד מספר עיריות שפעלו כך, ובתשובה שקיבלו ממשרדו של היועץ המשפטי לממשלה עולה כי הצעה כזו נחשבת ל"שוחד בחירות". גם השופט ניל הנדל, סגנו של מלצר, דן בעתירה דומה - והורה גם הוא, מאותו נימוק, לבטל את האירועים ולהסיר את הפרסומים העירוניים: הנדל הנחה את עיריות תל אביב, ראשון לציון, שוהם ומרכז השלטון המקומי לסגת מכוונתם לחלק הטבות ביום הבחירות.

במקביל הוגשה עתירה לוועדת הבחירות המרכזית נגד "מצביעים 70", ארגון חברתי שניסה להרים את שיעור ההצבעה הארצי ל-70%, הארגון קרא לבתי עסק שונים להעניק הנחה של 30% לאזרחים שהצביעו ותיעדו את עצמם - ובתי עסק רבים הסכימו.

"גם עידוד הצבעה כללי באמצעות הטבות - אסור"

העותר, רמי כהן, ציין כי החוק אוסר על מתן הטבות עבור עצם ההצבעה, בעוד המארגנים - נדב מנדלסון ושי טיברג - אמרו כי מדובר בפרשנות שגויה. לדעתם, כל עוד ההטבה ניתנת לכל מצביע - ללא קשר לשאלה עבור מי הצביע - אין איסור על כך. מלצר לא השתכנע וקיבל את העתירה.

"הסעיף אוסר במפורש גם על מתן שוחד עבור עצם ההצבעה, שהיא בדיוק הפעילות אותה מבקשים המשיבים לקדם", כתב בהחלטתו. מלצר ציין כי מדובר גם בטובת הנאה או "שווה כסף", והוסיף כי גם "עידוד הצבעה כללי באמצעות כספים או הטבות אסור". מלצר הורה להסיר מיד את הפרסומים ולהפסיק את הפעילות.

"אני יוצא מנקודת הנחה שפעילותם של המשיבים נעשתה בתום לב, ומתוך כוונה טובה, וכי לא היו מודעים להוראות החיקוקים הרלבנטיים", סיכם מלצר, שלא חייב את "מצביעים 70" בהוצאות ולא נקט נגדם בצעדים נוספים. "ממילא גם צדדים שלישיים לא אמורים להיפגע מצו המניעה, שכן ההנחות היו צפויות להינתן רק מחר למי שהיה מצביע בבחירות", ציין.

השופט חנן מלצר, ארכיון (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
השופט חנן מלצר | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

העתירה מטעם ש"ס הוגשה כנגד עיריות תל אביב, ראשון לציון ושוהם שהציעו למצביעים באזוריהם, שכונו בעתירה "מעוזי שמאל", הטבות עבור תיעוד יציאתם להצבעה בקלפי. בתשובה קבעו במשרד היועץ המשפטי לממשלה כי "מתן טובות הנאה אלו מהוות שוחד בחירות, עבירה שעונשה חמש שנות מאסר".

"בהתאם להוראותיו המפורשות של חוק הבחירות, ההודעות שפרסמו העיריות המעודדות את הציבור להצביע בכלל, תוך הבטחת טובת הנאה למי שמצטלם משלשל מעטפה לקלפי, עומדות בניגוד להוראות סעיף 122 לחוק", נכתב בתגובת היועץ המשפטי. למרות זאת לא נכתב בתגובה כי במשרד יפעלו על מנת לאכוף זאת.

ממפלגת ש''ס נמסר בתגובה לעמדת היועמ"ש: "מאמצי השמאל לגנוב את הבחירות באמצעים פסולים לא פוסקים. עתירה זו שהוגשה תעצור מעט את הסכר אבל ישנם עוד ארגונים רבים, שמשקיעים מאות אלפי שקלים, להטיית הבחירות שמאלה".

לאחר שוועדת הבחירות פסלה את הקמפיינים, בש"ס בירכו: "החלטה נכונה. אנו נמשיך להילחם כנגד כל גוף שמאל שמנסה לגנוב את הבחירות. במשאבינו הדלים נעשה הכל בכדי שגוש הימין יגיע מחר ל-61 מנדטים. קהל היעד לו הוצע שוחד בחירות, בניגוד לחוק, תמיד נמצא באיזורים מאוד ספציפיים בהם אחוזי הצבעה גבוהים למפלגות השמאל. תנועת ש''ס בראשות אריה דרעי תמשיך לעמוד על המשמר ולשמור על הדמוקרטיה ושלטון הימין".

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה מצערת אך אנו מכבדים את החוק. השיעור החשוב ביותר באזרחות הוא מימוש זכות ההצבעה ואת זה רצינו להנחיל לתושבי העיר וילדיהם, דרך עידודם לצאת ולהצביע, אך לצערי עמדת היועץ המשפטי לממשלה לאור הוראות החוק מונעת מאתנו להוציא את האנשים מהאדישות ולתמרץ אותם לצאת ולהצביע! מיותר לציין שכוונתנו הייתה חפה מכל שיקול או אינטרס ונועדה לעודד את מימוש זכותם הדמוקרטית של תושבי העיר. לצערנו הרב עמדתו של היועמ"ש קובעת כי אסור לנו להעניק הטבה בתמורה לבחירה, אז לא נוכל להעניק כניסה חינם לאטרקציות בעיר לתושבים שיצביעו".

אור רביד ויאיר שרקי השתתפו בהכנת הידיעה.