בדרך לאחדות? בתום פגישה שהתקיימה אמש (שני) בבית הנשיא, בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, ויו"ר כחול לבן בני גנץ - הוציאו השניים הודעה משותפת, לפיה: "ראשי הצוותים של שתי המפלגות יפגשו מחר". עוד נמסר משתי המפלגות: "בעקבות פנייתו של הנשיא, נתניהו וגנץ, שוחחו ביניהם על הדרכים לקדם את אחדות ישראל. הנשיא הזמין את השניים לפגישה נוספת ביום רביעי בערב במעונו". לאחר מכן עדכן ראש הממשלה נתניהו טלפונית, את ראשי בלוק המחנה הלאומי, בפרטי הפגישה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בפגישה דובר רבות על אחדות, מזכיר שזו תפיסותינו מיום הקמתנו", כתב יו"ר כחול לבן בני גנץ לחברי הכנסת מסיעתו. "הבהרתי שהדרך לאחדות עוברת דרך מהות ודרך הדברים שהבטחנו לציבור שבחר בנו". יו"ר כחול לבן הצהיר שלא ייסוג מדרישתו להוביל במקרה של ממשלת אחדות: "הציבור בחר בשינוי ואין לנו כוונה לוותר על הובלתנו, עקרונותינו או על השותפים הטבעיים שלנו לדרך הזו".

בעדכון שמסר נתניהו לראשי הבלוק הדגיש ראש הממשלה שהפגישה הייתה עניינית ובמהלכה הבהיר שהוא מייצג את כל המחנה הלאומי, פועל בשמו ומנהל מטעם כל הבלוק את המשא ומתן: "אני מחוייב למה שהבטחתי לכם". בהודעה משותפת של כחול לבן והליכוד נמסר: "כפי שסוכם בפגישה עם הנשיא ראש צוות המו"מ של הליכוד, יריב לוין, ייפגש מחר עם ראש צוות המו"מ של כחול-לבן, יורם טורבוביץ'".

הנשיא ריבלין עם נציגי המפלגות (צילום: לע"מ)
סבב הממליצים בבית הנשיא | צילום: לע"מ

לאחר הפגישה הממושכת שהתקיימה הערב בין גנץ ונתניהו, אשר חלקה התקיים ב-4 עיניים – הנשיא עדכן כי השניים דנו במגוון של אפשרויות ותרחישים, אך הדגיש כי תוכן הדברים לא יפורסם. "בהתאם למוסכם בין משתתפי הפגישה, לא יפורטו בשלב זה תוכן השיחה והחלופות האפשריות שעלו בה", הבהיר הנשיא. בהודעתם המשותפת הודו השניים לנשיא על התפקיד החשוב שהוא ממלא בעת הזו.

ריבלין הדגיש בפני ראש הממשלה ויו"ר כחול לבן כי לעניות דעתו המצב הנוכחי בו מכהנת ממשלת מעבר – פוגע באופן חמור ביותר באזרחי ישראל "וביכולת שלנו להתמודד עם האתגרים שעומדים לפתחינו". עוד אמר הנשיא: "העם מצפה מכם למצוא את הפתרון ולמנוע בחירות נוספות גם במחיר אישי ולפעמים אידיאולוגי זוהי לא העת לחרמות". הנשיא הוסיף עוד: "ממשלה משותפת ושיוויונית אפשרית, היא יכולה וצריכה לבטא קולות שונים ומגוונים בחברה".

הדברים של הנשיא כוונו לשני הצדדים: נתניהו יכול היה לשבוע נחת מהביטוי "אין מקום לחרמות", שמכוון ככל הנראה לווטו האישי של כחול לבן נגדו, ומנגד גנץ זכה ל-"ממשלה משותפת ושוויונית", כלומר ממשלה ללא בלוק של 55 חכ"ים.

על אף שהפגישה אצל הנשיא הייתה אמורה להתקיים בפרטיות יחסית, כשרק ריבלין שותף לה מלבד שני ראשי המפלגות, הצדדים הביאו איתם גם את אנשי המשא ומתן שלהם. מצד גנץ: יורם טורבוביץ' ושלום שלמה, ומצד נתניהו: זאב אלקין ויריב לוין.

פגישת נתניהו- גנץ (צילום: לע"מ)
פגישת ריבלין-נתניהו-גנץ, הערב | צילום: לע"מ

אם המאמצים במפגשים מחר לא ישאו פרי, יטיל ריבלין את מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו בימים הקרוב, לאחר שהשיג ממליץ אחד יותר מגנץ. אמנם לשני הצדדים ברור שהדרך היחידה להקים ממשלה ולהימנע ממערכת בחירות נוספת היא ממשלת אחדות, אך השניים עדיין מתווכחים לגבי מי יהיה הראשון לכהן כראש ממשלה, ומה יהיה הרכבה מלבד שתי המפלגות הגדולות.

נושא הרוטציה כבר נמצא בדיונים לפני פגישת נתניהו-גנץ, ועלו רעיונות שונים לגבי הדרך להתמודד עם הסוגיה. הפתרון האחרון שהועלה הוא תיקון לחוק יסוד המדינה, שיקבע שממשלת רוטציה יהיה ניתן להפיל אך ורק ברוב של 80 חברי כנסת ולא 61, כדי למנוע מצב בו ראש הממשלה הראשון לא מחזיר את המנדט בזמן הנקוב אלא יוצא לבחירות נוספות.

בני גנץ נפגש עם אביגדור ליברמן (צילום: אלעד מלכה)
פגישת גנץ וליברמן היום | צילום: אלעד מלכה

העובדה שכחול לבן מוכנה לקבל שנייה את המנדט להרכבת הממשלה מעידה על ביטחון בכך שישראל ביתנו והעבודה-גשר לא ייכנעו למאמצי נתניהו לצרפן לקואליציה שלו – דבר מפתיע במיוחד לאור היותה של ישראל ביתנו מפלגת ימין. עם זאת, ביטחון זה מגיע עם תג מחיר: אם כחול לבן תחבור לממשלה עם הליכוד, הן לא יוכלו להתפשר על סטטוס קוו אפרפר, אלא יהיו מוכרחים להעביר תיקוני חקיקה חילוניים-ליברליים.

הפגישה המשולשת מתקיימת, כאמור, לאחר שמצעד הממליצים הסתיים באופן רשמי - ובסיומו התברר כי לנתניהו יש 55 ממליצים מול 54 בלבד לגנץ. 11 חברי כנסת ביקשו שלא להמליץ על איש, בהם חברי הכנסת של "ישראל ביתנו" ושלושת חברי הכנסת מטעם מפלגת בל"ד ברשימה המשותפת.