בעיצומן של הבחירות היום (שלישי) הגענו לאום אל פחם לשוחח עם התושבים שיצאו לקלפיות. שאלנו אותם מדוע היה להם חשוב להצביע, האם הטענות לגבי זיופים בקרב האוכלוסיה הערבית נכונות, מה הם חושבים על איחוד המפלגות ברשימה המשותפת, האם הם יכולים לתאר מצב בו יהיו שרים ערבים בממשלה, והאם גם הפעם יש הפגנות עם דגלי פלסטין שקוראות לערביי ישראל לא להצביע? הנה מה שהם ענו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מוהאנה ג'ועדת, שבדיוק יצא מהקלפי, אמר שהיה לו חשוב מאוד להצביע. "זו זכות שהיה לי חשוב לממש אותה", סיפר. "אני צריך לבחור במי שאני חושב שרוצה בטובתי". מוהאנה אמר כי התושבים הערבים שמעדיפים לא להצביע עושים טעות, והוסיף כי "הם חייבים לבוא להשפיע". באשר לטענות על זיופי בחירות אמר: "לא מאמין שיש זיופים. שיחפשו איפה שבאמת יש זיופים, אצל החרדים".

"אני חושב שאיחוד המפלגות הערביות עשה טוב", הוסיף מוהאנה, שגם הצביע לרשימה המשותפת. "אם אחמד טיבי ואיימן עודה יהיו שרים אם גנץ ייבחר. זה חלום", הוא סיפר. "אבל אני מקווה שהחלום יתממש. מפני שצריך מישהו שיהיה לנו בנציגות שם. מה שמעניין את הבוחר הערבי זה שוויון, פיתוח הערים הערביות, חינוך, ולדאוג לכל הצרכים היומיומיים".

מוהאנה גם התייחס לדברים שאמר ראש הממשלה נתניהו בעבר: "אני לא מאמין שהוא אומר 'הערבים נוהרים באוטובוסים'. נפגעתי מזה וגם מחוק הלאום". הוא הוסיף: "אנחנו לא נוהרים באוטובוסים, אנחנו שווים פה במדינה. אנחנו חיים פה מלפני שהגיע לכאן נתניהו - ואני מקווה שנחיה גם עוד הרבה זמן".

 

מצביעים באום אל פאחם (צילום: אור רביד, החדשות12)
חאלד נחאמיד, תושב העיר | צילום: אור רביד, החדשות12

חאלד נחאמיד, גם הוא תושב העיר, אמר שהוא מקווה שתהיה היענות להצבעה בקרב ערביי ישראל והוסיף שגם אם 50% יצביעו - זה יהיה הישג. באשר לטענות לגבי זיופים אמר: "אם רוצים להצליח - מאשימים אותנו שאנחנו מזייפים". הוא הוסיף שאין הפגנות שקוראות לציבור הערבי לא להצביע כאות מחאה.

"האיחוד של המפלגות הערביות נעשה מאילוץ, בגלל אחוז החסימה", סיפר חאלד. ומה דעתו על הסיכוי שאיימן עודה או אחמד טיבי יהיו שרים בממשלת גנץ? "לא יתנו להם. הם לא יכולים להיות בקבינט, לא יכולים לקבל החלטות מבחינה ביטחונית. אז בשביל מה?". חאלד הוסיף: "אום אל פחם זו עיר של שלום. אתם יכולים לבוא לבתים שלנו ואהלן וסהלן".

מצביעים באום אל פאחם (צילום: אור רביד, החדשות12)
כמאל ברייה, תושב אום אל פחם | צילום: אור רביד, החדשות12

כמאל ברייה סיפר שחשוב לו לממש את הזכות שלו להצביע ואמר שזו דרך "לתמוך בחברי הכנסת שהתאחדו ויקבלו הרבה מנדטים ושזה יועיל לנו בחיי היום-יום שלנו". כאמל הדגיש שהוא לא שמע ולא ראה זיופי בחירות בקרב הציבור הערבי: "אנשים ממציאים שמועות אבל זה לא נכון, זה לא אמיתי".

לגבי הטענות שיש קולות שקוראים לערביי ישראל לא להצביע אמר: "זה הכל אשליות. אנשים כאן מצביעים כדי לשנות את חיי היום-יום שלהם. אנחנו חיים כאן, עובדים כאן ורוצים שינוי". ומה לגבי הסיכוי שיהיו שרים ערבים בממשלה של גנץ? "הוא לא ילך עם המפלגות הערביות. זה הכל פוליטיקה, הכל כדי להביא קולות".

מצביעים באום אל פאחם (צילום: אור רביד, החדשות12)
מוחמד וחדאנה ומשפחתו | צילום: אור רביד, החדשות12

מוחמד וחדאנה הגיע לקלפי עם אשתו ושני ילדיו כי היה לו חשוב ללמד אותם על הבחירות ולהשריש את זה בתרבות שלהם. מוחמד סיפר: "יצאתי להצביע כי זה חשוב לי ולמגזר בכלל. זה משפיע".

על הטענות השונות כי יש זיופים רבים בקרב הבוחרים הערבים אמר כי זה לא נכון. באשר לסיכוי שיהיו שרים ערבים בממשלת שמאל אמר שיכול להיות, והוסיף: "המגזר הערבי הוא מיעוט בישראל. אנחנו מחפשים את האינטרסים שלנו קודם כל".