הרשימה המשותפת הודיעה כי היא צפויה להמליץ על בני גנץ לראשות הממשלה אך תציב לכך מספר תנאים. על אף הדיווחים הללו חברי כנסת מהרשימה מביעים התנגדות להמלצה על מי מהמועמדים. מטעם סיעת בל"ד נמסר: "נתנגד לתמיכה בגנץ". ח"כ עופר כסיף מחד"ש, אמר הבוקר (ראשון) בריאיון לאפי טריגר בגל"צ כי "נעביר רשימת דרישות לכחול לבן תמורת המלצה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"כרגע אין לנו החלטה", אמר ד"ר כסיף. "העמדה היסודית היא 'את נתניהו צריך להעיף מהשלטון' הוא לא ראוי, הוא מזיק ומוביל אותנו אל התהום. המטרה העיקרית היא למנוע מנתניהו להרכיב את הממשלה אך זה לא אומר שנקבל כל אחד אחר ללא הבנה ברורה לאיזה כיוון הוא הולך".

עופר כסיף (ארכיון) (צילום: החדשות)
חבר הכנסת ד"ר עופר כסיף | צילום: החדשות

כסיף הוסיף: "יש לנו את הדרישות שלנו ואנחנו שחקן במערכת הפוליטית. ההחלטה שתתקבל בסיעה תחייב את כולנו". עוד אמר חבר הכנסת מטעם חד"ש: "למיטב ידיעתי הדרישה שלנו לא עברה לכחול לבן. ההתנגדות שלנו לחוק קמיניץ הייתה מההתחלה. זה חוק גזעני שמכוון רק לציבור הערבי כפי שעלה מדברים שאמרה איילת שקד - שהחוק היה מכוון לערבים".

בהמשך כסיף נשאל האם הוא מתנצל שכינה את שקד "חלאה ניאו-נאצית" ואת חיילי צה"ל "קלגסים". בתגובה השיב: "מי שצריך להתנצל אלה חברי הממשלה היוצאת ותומכיה שהוכיחו שהם אינם ראויים. צריך לשאול את איילת שקד מה דעתה על טיהור אתני".

גנץ וזחאלקה (צילום: הדס פארוש, תומר נויברג / פלאש 90, חדשות)
זחאלקה: "הוא רק רוצה את הקולות שלנו" | צילום: הדס פארוש, תומר נויברג / פלאש 90, חדשות

"אני מצפה ששקד והחבורה שהייתה סביבה יחזרו מהדברים שהם אמרו ועשו שברור באופן מובהק שהם מעשים גזעניים שלא לומר פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה", תקף ד"ר כסיף. "הממשלה ביצעה יותר מידי פשעים". על דבריו על חיילי צה"ל אמר: "מי שיורה במפגינים חפים מפשע, מי שנכנס לבתים בלילה וחוטף קטינים מביתם ראוי לטוהר קלגסים". 

 במקביל, מסיעת ‏בל"ד נמסר: "נתנגד לתמיכה בגנץ". ג'מאל זחלקה, לשעבר יו"ר המפלגה, הסביר בריאיון בגל"צ: "גנץ רוצה את הקולות שלנו כדי ללכת לממשלת ימין ואחדות, לא ייצא מזה דבר בעל משמעות לציבור הערבי".

 זמן קצר לאחר הריאיון עם עופר כסיף, מספר 4 ברשימת ימינה, נפתלי בנט, תקף אותו. "בני גנץ, כרגע בגלי צה"ל, עופר כסיף מהרשימה הערבית המשותפת אישר את דבריו לפיהם, 'איילת שקד חלאה נאצית', ו'חיילי צה"ל קלגסים'. כרגע. בגלי צה"ל", צייץ בנט בחשבון הטוויטר שלו. "אתה, שהיית המפקד של חיילי צה"ל - על קולו של כסיף וחבריו, יחד עם קולות ליברמן, אתה בטוח שאתה רוצה להקים ממשלה? לך על זה".

בנט: "צריך אחדות ולא קיטוב" (צילום: החדשות)
נפתלי בנט | צילום: החדשות

 במקביל, יו"ר ישראל ביתנו יכנס הבוקר ישיבת סיעה בה הוא צפוי להכריז על מי מפלגתו מתכוונת להמליץ לנשיא – אם בכלל. אתמול, חברי הכנסת הערביים התכנסו ודנו בשאלה: האם לראשונה משנת 1992 ימליצו על מועמד לראשות הממשלה. בתום מערכת הבחירות הקודמת הרשימה המשותפת העדיפה שלא להמליץ על אף אחד, כעת נראה שהם שינו את הדעתם. ליברמן לעומתם החליט לשבת על הגדר וככל הנראה לא ימליץ על איש.

בשל היעדר ההכרעה הברורה, הנשיא מקבל הפעם הרבה מאוד כוח, בשונה מהפעמים הקודמות בהן הוא מילא בעיקר תפקיד פורמלי. המפלגה הראשונה שתתייצב בבית הנשיא תהיה "כחול לבן", בראשות בני גנץ, עם 33 מנדטים. אחריה הליכוד עם 31 מנדטים והרשימה השלישית בגודלה, הרשימה המשותפת, עם 13 מנדטים.

אביגדור ליברמן, בחירות 2019 (צילום: החדשות 12, החדשות12)
יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן | צילום: החדשות 12, החדשות12

אחרי שלוש המפלגות הגדולות יופיעו בסדר הבא: נציגי ש"ס שקיבלה 9 מנדטים, ליברמן ונציגי "ישראל ביתנו" עם 8 מנדטים, כמו גם יהדות התורה עם 8 מנדטים. בסוף יופיעו נציגי "ימינה" עם 7 מנדטים, "העבודה" עם 6 מנדטים ו"מרצ". ביום שלישי, לאחר ההתייעצויות, צפוי ריבלין להזמין אליו את נתניהו ואת גנץ לפגישה משולשת, שרק אחריה יקבל את ההחלטה.

ההתייעצויות יתרחשו, זו הפעם השנייה, בשידור חי מול כל אזרחי ישראל. ריבלין לא יעצור את עצמו בשאלת ההמלצה בלבד, ועלול להעמיד בפני חברי הסיעות את התסריטים השונים, למשל: מה תעשו אם נתניהו או גנץ לא יצליחו להרכיב ממשלה, האם תגבו אותו, האם תרצו ממשלת אחדות, וכד'?