המחיר האמיתי של בחירות נוספות: יום אחרי שהנשיא ריבלין העניק לנתניהו את המנדט להרכיב ממשלה, צוות המו"מ של הליכוד ישב באפס מעשה - והליכוד וכחול לבן החליפו האשמות הדדיות בניסיון לסמן לציבור מי אחראי לכך שישראל בדרך לבחירות בפעם השלישית. בדקנו מה המשמעות הציבורית והכלכלית של בחירות בפעם השלישית - וגילינו תמונה עגומה למדי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כל מערכות הממשל והמשפט של ישראל תקועות לחלוטין כבר קרוב לשנה מכיוון שאין אפשר לקדם רפורמות משמעותיות או להעביר תקציבים לתוכניות שבצנרת – ואם ניגרר למערכת בחירות שלישית, המצב רק יחמיר.

פנים בית חולים (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
לא ניתן לקדם הקמת בית חולים נוסף | צילום: הדס פרוש פלאש 90

כך למשל, הממשלה לא תוכל לקדם הקמת בית חולים נוסף למרות ההבטחות הרבות ולא ניתן יהיה לאשר את ריענון התוכניות הרב שנתיות של צה"ל. אפילו בתחום החינוך - תוכניות שלא תוקצבו לשנה הבאה נמצאות בסכנה, ובהן גם "בתי הספר של החגים".

מ"מ המפכ"ל מוטי כהן  (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
לא ניתן לקדם מינויים. מ"מ המפכ"ל מוטי כהן | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

גם מינויים לא ניתן לקדם בתקופת בחירות. כך לדוגמה, תפקיד מפכ"ל המשטרה ונציב שירות בתי הסוהר תקועים כבר קרוב לשנה - ובינתיים יש בהם ממלאי מקום בלבד. בנוסף, הוקפאו מינויי שופטים - מה שיוצר מצב בו יש פחות שופטים לכל תיק ונותר עומס גדול יותר על המערכת.

אלפי הצעות חוק תקועות, השכבות החלשות נפגעות 

אך המחיר העיקרי של בחירות שלישיות בא לידי ביטוי בתחום החקיקה. אלפי הצעות חוק תקועות למרות שחלקן יכולות לשפר את החיים של כל אחד ואחת מאתנו, בייחוד את מצוקת השכבות החלשות, וככל הנראה הן ימשיכו לחכות עוד זמן רב עד שהפוליטיקאים יסיימו לריב.

מבחינה כספית, כל מערכת בחירות עולה למשק באופן ישיר ועקיף שני מיליארד שקלים. גם אם לא נלך לבחירות, סביר מאוד שב-1 בינואר 2020 עדיין לא יהיה תקציב מאושר לשנה החדשה. במצב כזה, לפי החוק, הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש 1/12 מתקציב 2019, בהצמדה למדד.

גייס במרמה 17 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
ההטבות בשוק הסלולר יבוטלו? | צילום: חדשות 2

בינתיים, הגירעון חוגג: בחודשים האחרונים הוא נע סביב 3.8% מהתוצר הלאומי הגולמי - רחוק מהיעד של 2.9% - ובלי ממשלה, גם אי אפשר לאשר תקציב שיביא לצמצום הגירעון.

אבל זה לא הסוף: מהר מאוד, מחיר הבחירות יגיע גם לכיס שלנו, האזרחים. תכנית "נטו הוזלות" של כחלון תסתיים בדצמבר ואיתה יסתיימו בין היתר גם הטבות המס על טלפונים סלולריים, מוצרי תינוקות, נעליים ומוצרי חשמל - מה שעלול להביא לעלייה במחירים לצרכן. גורמים באוצר אומרים שינסו להמשיך את הוראת השעה עד להשבעת הממשלה הבאה.

תרופות חברים לרפואה (צילום: עמותת חברים לרפואה)
בחירות נוספות? המצב ישפיע גם על סל התרופות | צילום: עמותת חברים לרפואה

סל התרופות גם הוא על המוקד: הוועדה עובדת ומתכנסת, אבל פועלת כרגע על בסיס התקציב הקודם. עדיין לא ברור אם תינתן תוספת לסל התרופות. ואם כן - מאיפה יבוא הכסף?

חוסר הוודאות הזה נכון גם לגבי קצבאות הנכים. הפעימה הנוספת, כמיליארד שקלים, אמורה לצאת לדרך בתחילת 2020, אבל גם לה עדיין לא אושר מקור תקציבי.

הפגנת הנכים בתל אביב (צילום: חדשות 2)
תוספת הקצבאות לנכים תוקפא? | צילום: חדשות 2

אז נכון - לא שצריך הצדקות למה לא כדאי ללכת שוב לבחירות, אבל בצד הכלכלי בוודאי שאין היגיון להיכנס להרפתקה הזו פעם נוספת.