מספר דו-ספרתי של מנדטים למפלגת השמאל המאוחדת: מסקר החדשות שנערך אתמול (חמישי), לאחר שנודע על האיחוד בשמאל, ושבוצע בשיתוף מכון מדגם בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel עולה כי המפלגה המאוחדת של ניצן הורוביץ, סתיו שפיר ואהוד ברק, "המחנה הדמוקרטי", הייתה זוכה ב-10 מנדטים - תוצאה שמכניסה לכנסת גם את ברק עצמו, שמוצב במקום העשירי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לו הבחירות היו נערכות היום והמפה הפוליטית הייתה זהה למצב כיום, עם מפלגת שמאל מאוחדת וללא איחוד בימין, כך היו מתחלקים המנדטים: הליכוד-כולנו עם 29 מנדטים, כחול לבן נחלשת ל-27 מנדטים בלבד - והמפלגה השלישית בגודלה היא הרשימה המשותפת עם 11 מנדטים.

על פי תוצאות הסקר, ישראל ביתנו של ליברמן תזכה ב-10 מנדטים והיא שומרת על כוחה - לאחר שבסקר שערכנו בשבוע שעבר זכתה לראשונה למספר דו ספרתי של מושבים בכנסת. גם מפלגת השמאל המאוחדת (ישראל דמוקרטית ומרצ), זוכה כאמור למספר זהה של מנדטים.

10 מנדטים למפלגת השמאל המאוחדת (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
האיחוד מכניס את ברק לכנסת | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות


הסקר מצביע על התחזקות משמעותית של מפלגת הימין החדש לאחר שבראשה הוצבה איילת שקד: המפלגה מתקרבת אף היא למספר דו ספרתי של מושבים לבדה - ומקבלת 9 מנדטים (בהשוואה ל-5 בלבד בסקר קודם). יהדות התורה עם 8 מנדטים, ש"ס עם 7 ואיחוד מפלגות הימין עוברת במעט את אחוז החסימה עם 4 מנדטים. מפלגת "זהות" של משה פייגלין לא עוברת את אחוז החסימה ומקבלת 1.9% מקולות הנשאלים.

למעט כחול לבן, שמאבדת שלושה מנדטים בהשוואה לסקר הקודם, נפגעת נוספת מהאיחוד בשמאל היא מפלגת העבודה של עמיר פרץ שהתאחדה בשבוע שעבר עם גשר של אורלי לוי-אבקסיס. המפלגה זוכה ל-5 מנדטים בלבד - נתון שמעמיד אותה בסכנה לא לעבור את אחוז החסימה ביום הבוחר.

15 מנדטים אם העבודה מצטרפת לאיחוד (צילום: חדשות)
15 מנדטים אם העבודה מצטרפת לאיחוד | צילום: חדשות


ומה המצב בגושים על פי התוצאות הללו? גוש הימין עם 42 מנדטים ובתוספת החרדים עם 15 - יש לגוש הימין-חרדים 57 מנדטים. לגוש המרכז-שמאל יש גם כן 42 מנדטים, ולאחר שמצרפים את הרשימה המשותפת, לגוש יש 53 מנדטים. ישראל ביתנו של ליברמן שבה ומשמשת לשון מאזניים עם 10 המנדטים שלה. 

צירוף העבודה-גשר לאיחוד לא מגדיל את גוש המרכז-שמאל

ולכמה מנדטים תזכה רשימת "המחנה הדמוקרטי" אם גם מפלגת העבודה-גשר תצורף אליה בסופו של דבר? במקרה כזה, מתברר, היא תקבל 15 מנדטים במקום 10 - אך למעשה הכוח האלקטורלי של שתי המפלגות הללו זהה בדיוק למצב שבו שתיהן רצות בנפרד (10 מנדטים למחנה הדמוקרטי, 5 לעבודה-גשר). למרות זאת, כלל לא בטוח שהעבודה-גשר אכן תזכה ב-5 מנדטים ביום הבחירות והנתון הזה מעמיד אותה בסכנה מוחשית לא לעבור את אחוז החסימה.

בנט ושקד, בשבוע שעבר (צילום: החדשות)
זינוק לימין החדש בראשות שקד | צילום: החדשות

במקרה שבו עמיר פרץ ואורלי לוי-אבקסיס מצטרפים למחנה הדמוקרטי, יתר התוצאות נותרות זהות גם למצב כיום - בו הם לא מצטרפים לאיחוד: הליכוד-כולנו עם 29 מנדטים, כחול לבן עם 27, הרשימה המשותפת עם 11, ישראל ביתנו עם 10, הימין החדש עם 9 מנדטים, יהדות התורה עם 8, ש"ס עם 7 ואיחוד מפלגות הימין עם 4 מנדטים בלבד. "זהות" שוב לא עוברת את אחוז החסימה וזוכה ל-1.3% בלבד מהקולות.

"מרגיש את הפוטנציאל של האיחוד", פרץ (צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות)
רק 5 מנדטים. פרץ ולוי-אבקסיס | צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות



ומה המצב בגושים על פי התוצאות הללו? נותר זהה לחלוטין למצב שבו אין איחוד גדול בשמאל. גוש הימין עם 42 מנדטים ובתוספת החרדים עם 15 - יש לגוש הימין-חרדים 57 מנדטים. לגוש המרכז-שמאל יש גם כן 42 מנדטים, ולאחר שמצרפים את הרשימה המשותפת, לגוש יש 53 מנדטים. ישראל ביתנו של ליברמן עדיין משמשת לשון מאזניים עם 10 המנדטים שלה. 

גם איחוד גדול בימין לא מגדיל את הגוש  

במסגרת הסקר, בדקנו גם כיצד ישפיע איחוד גדול בין כל המפלגות שמימין לליכוד על המפה הפוליטית - זאת בזמן שיתר המפלגות המתמודדות רצות בבחירות כפי שהן היום (לאחר האיחוד בין מרצ לישראל דמוקרטית בשמאל). מהתוצאות עולה שגם איחוד בצד הימני של המפה הפוליטית לא משנה אותה כלל, אך מחליש את הליכוד במנדט.

אם הבחירות היו מתקיימות היום, ואיחוד מפלגות הימין כולל עוצמה יהודית והימין החדש היו רצות ביחד בראשות איילת שקד, אלה היו התוצאות: הליכוד יורד במנדט מ-29 ל-28 מנדטים, כחול לבן עדיין עם 27 - ומפלגה אחת גדולה שמכילה את כל המפלגות שמימין לליכוד בראשות שקד הופכת לשלישית בגודלה בישראל וזוכה ב-14 מנדטים.

פרץ ושקד, ארכיון (צילום: מריים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
14 מנדטים לאיחוד, אך הגוש לא גדל | צילום: מריים אלסטר, פלאש 90, חדשות

עוד על פי הסקר במקרה של איחוד בימין: הרשימה המשותפת עם 11, ישראל ביתנו עם 10, המחנה הדמוקרטי עם 10, יהדות התורה עם 8 מנדטים, ש"X עם 7 והעבודה-גשר נותרת עם 5 מנדטים. גם במקרה כזה, "זהות" של פייגלין לא עוברת את אחוז החסימה וזוכה ב-1.5% בלבד מקולות הבוחרים.

גם לאחר איחוד גדול בימין, מצב הגושים לא משתנה: גוש הימין-חרדים עם 57 מנדטים. גוש המרכז-שמאל עם הרשימה המשותפת - 53 מנדטים. ישראל ביתנו של ליברמן עדיין משמשת לשון מאזניים עם 10 מנדטים.

14 מנדטים לרשימת ימין מאוחדת (צילום: חדשות)
14 מנדטים לרשימת ימין מאוחדת | צילום: חדשות

בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, נתניהו שומר על ההובלה - ומגדיל במעט את הפער מיריביו העיקרי, יו"ר כחול-לבן בני גנץ: 42% מהמשיבים סבורים שנתניהו המתאים ביותר לתפקיד (לעומת 39% בסקר קודם) לעומת 30% בלבד לגנץ (29% התאמה בסקר הקודם שערכנו).

מתאים יותר מגנץ. נתניהו (צילום: יונתן זינדל, נועם רבקין פנטון, פלאש90, חדשות)
מתאים יותר מגנץ. נתניהו | צילום: יונתן זינדל, נועם רבקין פנטון, פלאש90, חדשות

מזמין הסקר : חברת החדשות
עורך הסקר: מדגם יעוץ ומחקר
מועד איסוף הנתונים: 25-7-2019
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המתבקשים להשתתף: 3,947
מספר המשיבים בפועל: 554
טעות הדגימה המרבית: 4.2%+
שיטה סטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה: דגימת שכבות
אופן ביצוע הסקר: טלפוני + אינטרנטי

השאלות המלאות של הסקר