רק לפני כשבועיים נשא ח"כ טל רוסו את נאום הבכורה שלו - ימים ספורים לפני פיזור הכנסת. רוסו, שהספיק לדבר בכנסת שלוש פעמים ולהיות חתום על שתי הצעות חוק שלא אושרו, הודיע היום (שני) שלא יתמודד על ראשות מפלגת העבודה וגם לא ירוץ לרשימת המפלגה - ובכך למעשה יסיים את דרכו הפוליטית בשלב זה, חודשים ספורים לאחר שנכנס לחיים הפוליטיים. הוא ימשיך לכהן כח"כ עד להשבעת הכנסת הבאה כאוקטובר, וישלים כהונה מקוצרת של פחות מחצי שנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ב-19 בפברואר הודיע יו"ר העבודה אבי גבאי על צירופו של האלוף במיל' רוסו ושריונו במקום השני ברשימת המפלגה. לאחר שהתמודדותו כמעט נפסלה בשל ויכוח על מועד פרישתו המדויק מצה"ל, רוסו הספיק להיבחר כאחד מששת חברי הכנסת של המפלגה ולהתמנות בחודש שעבר לחבר בוועדת החוץ והביטחון. לאחר התוצאה העגומה בבחירות פורסם כי רוסו שוקל לפרוש אך הוא הכחיש את הפרסומים. בשבוע שעבר אף ניסו בליכוד לצרף את רוסו ואת גבאי לממשלה והציעו לרוסו את תיק הביטחון, אך הצטרפותם סוכלה בעקבות הפרסום של עמית סגל בחדשות Online.

רוסו שקל בתקופה האחרונה התמודדות על ראשות המפלגה, ובמקביל הודיע כי הוא מוותר על השריון למקום השני לקראת הבחירות לכנסת ה-22. במהלך שהותו המקוצרת בכנסת חתם על שתי הצעות חוק, יחד עם עפר שלח ואורנה ברביבאי מכחול לבן, שהוגשו לקראת קריאה טרומית אך לא קודמו: תיקון שיאפשר לבטל פטור משירות צבאי מטעמי דת אם יתברר שהפטור "ניתן כתוצאה ממסירת ידיעות כוזבות או ממעשי מרמה או הטעיה" ותיקון שנועד לחזק את השירות האזרחי-חברתי "כמסלול חלופי ראוי לשירות הצבאי הסדיר".

רוסו בתמונה שהעלה מלשכתו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של טל רוסו, חדשות)
רוסו בתמונה שהעלה מלשכתו | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של טל רוסו, חדשות

עוד לפני הבחירות הצהיר בריאיון לערוץ 13: "לא הייתי שגרתי בצבא, מעריך שלא אהיה שגרתי בפוליטיקה". בריאיון נוסף לידיעות סימן מטרות ואמר: "אני יודע שמצפים שאגיד שר הביטחון, אבל לא בהכרח. שנים הייתי בתוך שדות האספסת בקיבוץ. מה שעשו לחקלאות במדינה זה דבר נוראי. הייתי שמח להיות בתפקיד מי שישקם את החקלאות בארץ. שלא לדבר על שר חינוך. באתי לשרת את המדינה כפי שעשיתי רוב חיי".

שלושה ימים לאחר הבחירות הפריך את השמועות על פרישתו הצפויה: "חברים, עזבו שמועות, קבלו עדכון ממקור ראשון. תוצאות הבחירות העגומות מבחינת המפלגה, ומבחינתי האישית - מחייבות זמן לחשבון נפש אישי ומפלגתי. בכל מקרה חשוב לי כבר עכשיו לומר באופן חד משמעי: אני עם מפלגת העבודה. לא הופעל עלי לחץ לפרוש. מבטיח לעדכן ומבקש לנצל את ההזדמנות להעביר את הערכתי נוכח גלי התמיכה המחמיאים. הייתי אומר שאני נרגש ביותר, אבל לא נעים לשבור את המוניטין של החיקוי שלי בארץ נהדרת;)".

שבוע לאחר מכן פרסם סרטון בפייסבוק והצהיר: "יקיריי, חטפנו מכה קשה. נזקוף את הראש, אנחנו ממשיכים בכל הכוח! אני קורא לכם לחזור הביתה. יחד נבנה ויחד נתחזק. אני כבר בבית, בעבודה". בסוף חודש אפריל, לפני פחות מחודש וחצי, הושבע רוסו לכנסת וכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אני מתחייב לשרת את הציבור ואת מדינת ישראל, ביושרה, באמונה בדרך המתונה ובאהבת אדם".

רומן קצר של רוסו בכנסת (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות)
רומן קצר של רוסו בכנסת | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות

מנאום הבכורה לנאום המסיים - תוך ימים

בנאום הבכורה שנשא ב-27 במאי אמר: "אני ניצב בפניכם נרגש לצאת לשליחות, נלהב להתמסר למשימה, מפוכח נוכח האתגרים ואופטימי. מי שרוצה לעבוד למען עתיד טוב יותר חייב להיות אופטימי". רוסו הוסיף: "כשפשטתי את המדים חשבתי שפרעתי את חובי למדינה והגיע הזמן, מה שנקרא, לעשות לביתי. אבל לכל מקום שהגעתי אליו, בכל שיחה שבה השתתפתי נתגלעו הקרעים והשסעים במלוא כיעורם. הסולידריות החברתית התפוגגה ואת מקומה תפס שיח ציני, גס, ופלגני. אז עשיתי את מה שאני יודע הכי טוב לעשות: התגייסתי שוב. הצטרפתי למפלגת העבודה, ביתי האידיאולוגי משחר נעוריי. שם מצאתי את חברי הכנסת מטעמה, לוחמי צדק חברתיים מובילים".

"הזהירו אותי; אמרו לי שהפוליטיקה תשנה אותי", אמר הח"כ הטרי. "ראיתי בתפקידיי הבכירים כיצד שררה וכוח משחיתים ומרעילים. לשמחתי, אינני נגוע בציניות. אני מבטיח לכם, לא רק שהפוליטיקה לא תשנה אותי – אני אפעל לשנות אותה". עוד הבטיח רוסו: "באתי לכאן להיות שומר סף של הדמוקרטיה; לקבל את רצון הרוב, ולא פחות מכך – לשמור על זכויות המיעוט. ראיתי את החרדה והדאגה מפני כרסום בדמוקרטיה, כפי שהפגנתם בהמוניכם במוצאי השבת האחרונה. חשוב לי שתדעו: אתם לא לבד. התגייסתי לפוליטיקה גם כדי להשמיע את קולה של ההתיישבות העובדת. אני איש של מעשים ופחות של מילים, על כן אני מתחייב כאן היום לפניכם לשמש דוגמה אישית ולשרת אתכם בנאמנות. בהצלחה לכולנו".

ח"כ אלון שוסטר מ"כחול לבן" בירך את רוסו והשמיע דברים שנשמעים מעט נבואיים כיום: "טל רוסו, אגדה בחייו; דמות מרתקת הגיעה לכנסת, ואני מקווה שלכנסת ה-21 יהיה מספיק זמן ליהנות ממנו". יום לאחר מכן התייחס רוסו למאמצים לפיזור הכנסת: "אתמול נאמתי את נאום הפתיחה שלי בכנסת העשרים ואחת והיושב-ראש אמר לי שיהיה לא יהיה יותר מ-10 דקות. והבטחתי שאני באמת אקצר, והנאום היה שבע דקות. לא ידעתי שיום אחרי זה יכול להיות נאום הסיום".

רוסו המשיך להשמיע דברי תוכחה: "מה שהספקתי לראות בארבעה – כמה הייתי פה? – ארבעה שבועות בכנסת. ואומרים: זר לרגע רואה כל פגע. אני הייתי מאוד אופטימי שפה אני נכנס להיכל הקודש של מדינת ישראל. וגיליתי דברים מאוד מפתיעים. אני גידלתי דורות של מפקדים על שני ערכים מרכזיים: הכול אפשרי, ולהוביל וליזום. לצערי, באנו למשכן הזה, שהוא אמור להיות דוגמה ומופת לכל מדינת ישראל, וגיליתי ששני הערכים האלה הם בדיוק הפוכים. גיליתי שבאמת הכול אפשרי. אם חשבתי שמשהו הוא בלתי אפשרי, גיליתי שפה הכול אפשרי, רק במובן השלילי".

עוד התייחס רוסו באותם ימים לריצה אפשרית לכנסת הבאה: "אני אומר מה גיליתי בארבעה שבועות. אני פה רק ארבעה שבועות, ואני מתנצל, אבל ארבעה שבועות שהיו לי בית ספר. בשלושה חודשים הספקתי מסע בחירות מלא לכנסת העשרים-ואחת. הספקתי לעשות קדנציה מלאה, כנראה, של הכנסת ה-21, ולהתחיל מסע בחירות לכנסת ה-22. הכול בשלושה חודשים. אני מאחל לנו שזה לא מה שיהיה, אבל שיהיה לכולנו בהצלחה". ב-3,6 , היום שבסופו פוזרה הכנסת, אמר רוסו בבדיחות הדעת: "יכול להיות שזה הנאום האחרון שלי. אני מבטיח שאני אנסה לעמוד בדקה".