הסיפור הזה החל כאחד החיבורים הפוליטיים היעילים והקטלניים ביותר שנראו בישראל: הכוכב שבא מהאו"ם לכבוש את הליכוד, והעולה החדש והפיקח עם יכולת הארגון האדירה והמסירות המוחלטת. "בסך הכל הם עובדים לפי תפיסות פסיכולוגיות פוליטיות מאוד דומות: הרבה כוח, ביטול בוטה של היריב, כסאח מוחלט – עם איזשהו חום", מסבירה רונית ורדי ממגזין ליברל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"כבר כעולה חדש, ליברמן הצטרף לתא הליכוד באוניברסיטה העברית בירושלים", מסבירה ורדי. "הסטודנטים של תא הליכוד ממשיכים לפוליטיקה הגבוהה: צחי הנגבי עם ראש הממשלה דאז יצחק שמיר; ישראל כ"ץ עם אריאל שרון; דני נווה עם ארנס; ואיווט ליברמן, עולה חדש, מי רוצה אותו? אבל אז מגיע מניו יורק הכוכב החדש של הליכוד, יחד עם היועץ שלו – בנימין נתניהו ואיל ארד. הם מזהים את ההשתוקקות של ליברמן לתפקיד, לעשייה, מזהים את היכולות שלו, לוקחים ומספחים אותו – וכך הופך ליברמן לעוזר האישי של סגן שר החוץ נתניהו".

"ביבי הוא פוליטיקאי צעיר ותובעני; ליברמן הוא העוזר שסוחב את התיק, שנוהג את המכונית, שמרים טלפונים, שמביא את הפיתה עם הסלט בצהריים – הוא פשוט סוג של שרת", מדגישה ורדי. "אבל לאט לאט, עם הזמן, הוא למד להעריך אותו ואת היכולות הארגוניות הפנטסטיות". השרה לשעבר לימור לבנת מוסיפה כי ליברמן "היה מאוד מקורב לבית של נתניהו – הבית הפרטי שלו, ברחוב עזה – המשפחה שלו, שרה. הם מגיעים לבית ראש הממשלה יחד, נתניהו וליברמן – הראשון כראש הממשלה, השני כאיש הכי מקורב אליו. הוא תמיד היה אניגמה, תמיד קשה היה להבין את המהלכים שלו, את הדרך שבה הוא הולך, את המניעים שלו".

בימים טובים יותר (צילום: מתוך האלבום המשפחתי של ליברמן, חדשות)
בימים טובים יותר | צילום: מתוך האלבום המשפחתי של ליברמן, חדשות

לדברי אודליה כרמון, לשעבר יועצת התקשורת של נתניהו, "איווט מצא את דרכו ללבו של ביבי, וכמו שבדרך כלל קורה ביבי התחיל לפתח בו תלות – מה שקורה לו בכל מערכות היחסים, באופן פתולוגי". ורדי מוסיפה: "ליברמן היה כל יכול, והוא חגג את זה. מצד אחד שרה נסעה איתו כדי לבחור לו בגדים, היא הייתה הסטייליסטית שלו; מצד שני, הוא הלך ונהיה חזק יותר. מאוד מאוד אהבו אותו. אבל אז בא המשבר".

בוועידת הליכוד ב-1997 התברר שליברמן, באמצעות מקורביו, הפעיל בחשאי את "ביתן 28", מעין חמ"ל שנועד להבטיח שהכוח לבחירת חברי הכנסת יחזור למרכז הליכוד, שסר למרותו של המנהיג נתניהו. בכירי המפלגה זעמו. "ליברמן עזב את לשכת ראש הממשלה בעיקר על רקע ביתן 28, וזו בעצם הייתה הדוגמה הבוטה ביותר איך שאחד לוקח את האחריות, או כל האחריות מוטלת עליו", מסביר אביב בושינסקי, לשעבר ראש המטה של נתניהו.

וזה אולי זרע הסכסוך: נתניהו התנער מליברמן, שהתפטר – או, ליתר דיוק, התפוטר – ופרש לעסקים, כשהוא יוצר סביבו רשת מקורבים. ב-1999 חזר עם ישראל ביתנו, כשהוא מלא כעס אדיר על נתניהו. "כמעט מהיום הראשון הוא מתכנן את המהלכים שלו: איך יתמודד? או בתוך הליכוד על הראש של נתניהו; או, אם זה לא יצליח, מחוץ לליכוד. כך הוא הקים את ישראל ביתנו, לציבור הרוסי", מסבירה לבנת.

מי יצחק אחרון? נתניהו וליברמן (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו וליברמן. מאוהבים לאויבים | צילום: רויטרס, חדשות

בבחירות השיג ליברמן לא פחות מ-15 מנדטים. "אם עד אז ליברמן היה נושא הכלים שמסתכל לנתניהו כאל אב רוחני או אח גדול, פתאום כשהוא מקבל 15 מנדטים הוא בהחלט מרגיש שהוא יכול להיות שווה כוח", מסביר דני איילון, לשעבר סגן שר החוץ מטעם ישראל ביתנו. ליברמן קיבל את תפקיד שר החוץ בממשלת נתניהו, אך זו הייתה קדנציה מלאה במאבקים. איש לא צפה את מה שיבוא ארבע שנים לאחר מכן: ריצה משותפת של ישראל ביתנו והליכוד.

"הוא בא מול נתניהו, מראה לו סקרים שריצה מאוחדת תביא ל-45-46 מנדטים, כולם אומרים 'יופי', מתאחדים – ומה קרה? 31 מנדטים", מסביר איילון. בן כספית ממעריב מרחיב: "הם מבינים שזו חתונת דמים וזה לא יגיע רחוק. מהר מאוד ליברמן חותך מנתניהו, ובזכות פוליטיקה טובה לאט לאט מספר חברי הכנסת שלו עולה ומספר חברי הכנסת של נתניהו יורד – וכל זה אמור להוביל אותנו למפץ הגדול שליברמן מתכנן ב-2015, אז הוא מאמין שהוא יכול להיות ראש ממשלה".

אולם בעקבות פרשת השחיתות, ישראל ביתנו סופגת מפלה וזוכה לשישה מושבים בלבד בכנסת ה-20. "ליברמן מאמין עד עצם היום הזה שהחקירה נגד ישראל ביתנו נפתחה בהשראת בנימין נתניהו", אומר כספית. "ב-2015 הוא מתחיל את מסע הנקמה בזה שהוא משאיר את נתניהו בדקה ה-90 בלי ממשלה, וסולל את דרכה של איילת שקד למשרד המשפטים".

נקמה שמוגשת קרה (צילום: חיים צח / לע"מ, חדשות)
נקמה שמוגשת קרה | צילום: חיים צח / לע"מ, חדשות

אולם הנקמה של ליברמן האופוזיציונר רק החלה: הוא מתחיל במסע של ביקורת חריפה על ראש הממשלה, מכנה אותו "רמאי" ו"נוכל". בליכוד לעגו להטפות של ליברמן בנושא ביטחון, ואמרו שהכדור היחיד שעבר לו מול הפנים הוא כדור טניס – אך כעבור שנה הוא בכל זאת מקבל את תיק הביטחון הנכסף. "תוך כמה חודשים הוא מבין שלא יגשים את החלום שלו במשרד הביטחון, אלא את הסיוט שלו – כי נתניהו מקים לו מעל הראש קבינט צללים", מסביר כספית. "נתניהו מחובר לרמטכ"ל, לכל ראשי הזרועות, ובעצם מנטרל את ליברמן. הוא מבין שנתניהו פשוט הופך אותו לסחבה".

השבוע הגיע תורו של ליברמן להגיש את הנקמה הקרה לנתניהו: בעשור הרביעי להיכרות בין השניים, מדינה שלמה מסתחררת מתאוות הנקם, האיבה והחשדנות שרק הולכות ומתעצמות עם השנים.