השמאל נערך: מי יהיה בראש העבודה? (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
השמאל נערך: מי יהיה בראש העבודה? | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

107 ימים למועד הבחירות השני בשנת 2019, ומפלגת העבודה שוב פועלים להחליף את יושב הראש: העימותים בתוך המפלגה בעקבות סערת ההצעה להצטרף לממשלת נתניהו הציתו מחדש את המאבק הפנימי לקראת הפריימריז לתפקיד היו"ר. בעוד אבי גבאי צפוי לסיים את תפקידו ולא להתמודד, רבים שוקלים או כבר הודיעו כי הם מצטרפים למרוץ. אהוד ברק, יאיר גולן, טל רוסו, עמיר פרץ, סתיו שפיר, איציק שמולי ונוספים - אחד מהם צפוי להיות המנהיג שייבחר בניסיון לשקם את המפלגה הקורסת ותדמיתה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גם בדרגי השטח לא רגוע במפלגת העבודה. פעילים מרכזיים הביעו הערב (שני) ביקורת קשה על הכוונה להעביר את הבחירות לראשות המפלגה להצבעת הוועידה, המונה 3,300 חברים בלבד. הדבר צפוי לתת יתרון משמעותי לעמיר פרץ, שהודיע אתמול על כניסה למרוץ ונחשב לחזק בקרב חברי הוועידה. לטענת המבקרים, המהלך ישלול מ-57 אלף המתפקדים את הפריביליה היחידה שיש להם במסגרת החברות למפלגה.

גבאי. לא יתמודד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
צפוי לסיים את תפקידו ולא להתמודד, גבאי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

במקביל לחברי הכנסת שגיבשו ועדיין מגבשים החלטות בנושא, הערב פורסם במהדורה המרכזית כי מועמד חדש-ישן הציע לחזור ולעמוד בראש המפלגה. חברי כנסת במפלגת קיבלו בימים האחרונים שיחות המפצירות בהן למנות את ראש הממשלה לשעבר ליושב ראש זמני של המפלגה, למשך שנה בלבד. "אעביר אתכם את הבחירות, ואז תמנו יושב ראש קובע", היה המסר המרכזי.

אולם היות וישנם מספר חברי מפלגה המעוניינים להתמודד על התפקיד, מתחזקת אצל ברק האפשרות להתמודד בבחירות הקרובות ברשימה עצמאית - באמצעות מפלגתו הקיימת, "עצמאות". מה שיכריע אם ייכנס או לא ייכנס למירוץ יהיו תוצאות הסקרים שהזמין בנושא. המהלך, אם יתקיים, יכול לשנות את מפת המנדטים בשמאל.

"מעט מדי ומאוחר מדי", עמיר פרץ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות)
הודיע על כניסה למרוץ, פרץ | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות

הערב הודיעה גם ח"כ סתיו שפיר, שנחשבת לבכירה במפלגת העבודה, שהיא מעוניינת להתמודד על תפקיד יושב הראש - רק אם הבחירות יתקיימו במסגרת פריימריז פתוחים. "במפלגה יש היום מי שרוצים שהיו"ר ייבחר בכל מיני קומבינות, במוסדות פנימיים ומאחורי דלתות סגורות", מסרה שפיר. לא הבוחרים יבחרו, אלא ע"י מקורבים". שפיר הוסיפה: "זו מכת מוות לתנועה שלנו. אני באתי לשרת את הציבור ולא את המקורבים. צריך לעשות מהפכה במפלגה".

הבוקר הסתבר שאבי גבאי, היו"ר הנוכחי, דוחף את סגן הרמטכ"ל לשעבר יאיר גולן לרוץ גם הוא לתפקיד יושב הראש. ח"כ גבאי שוחח עמו הבוקר ועדכן אותו על לוחות הזמנים לקראת הבחירות לראשות מפלגת העבודה. גבאי עדכן את גולן על כך שלמרות שאינו חבר מפלגה, הנהלת המפלגה יכולה לאפשר לו להתמודד על ראשות המפלגה במידה וירצה לעשות כן. גולן, מצדו, עדיין שוקל את הצטרפותו לחיים הפוליטיים.

איציק שמולי (צילום: יח"צ, חדשות)
איציק שמולי | צילום: יח"צ, חדשות

חבר הכנסת טל רוסו הודיע גם הוא היום כי הוא מוותר על השריון שקיבל מיו"ר העבודה אבי גבאי וכי ישקול להתמודד בבחירות לראשות המפלגה. "חברות וחברים יקרים, אני מבקש להודיע בזאת כי החלטתי לוותר על השריון שקיבלתי מיו"ר המפלגה, אבי גבאי בבחירות לכנסת ה-21", כתב האלוף (במיל.), ששובץ במקום השני ברשימת המפלגה לכנסת, במכתב ששלח להנהלת הסיעה לקראת ישיבתה מחר.

"מפלגת העבודה היא מפלגה אידיאולוגית חשובה וערכית מעל לכל שיקול אישי", כתב ח"כ רוסו. "באתי למפלגה ולפוליטיקה בתקווה לשנות ולהשפיע, ולא להיצמד לכיסא פוליטי. עקב פיזור הכנסת, ויציאה לבחירות חוזרות, אני מוותר כאמור על מקומי כמספר 2 במפלגה ואשקול להתמודד על תפקיד יו"ר המפלגה".

מוותר על השיריון, ילין (צילום: חדשות 2)
מוותר על השיריון, ילין | צילום: חדשות 2

בעקבות הודעת ח"כ רוסו, אמר ח"כ גבאי: "טל רוסו הודיע לי שהוא מוותר על השיריון שלו כמספר 2 ברשימה. פגשתי אנשים רבים בפוליטיקה וטל הוא אחד המרשימים שבהם. אדם ערכי וישר שרק טובת המדינה לנגד עיניו".

גם ח"כ ילין הודיע כי יוותר על השריון לקראת הבחירות החוזרות: "חברות וחברים יקרים, כרגע הודעתי ליו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי שאני מוותר על השריון במקום 10. מחר בערב אני טס לילדי שלומדים באוסטרליה, ולחבק את נכדתי הראשונה. חוזר בעוד חודשיים תשמרו לי על העוטף ועל המדינה האהובה".