נושאי הלגליזציה של הקנאביס וחוק השוויון בנטל היו הנושאים המרכזיים שעלו בפאנל הבוחרים החדשים בתיכון מו"ר במכבים רעות, כאשר נציגי הפלגות התקוטטו בינם ובין עצמם תוך כדי התייחסות לשאלות מהקהל. "מוסרי לפגוע בחירותו של האדם רק כדי למנוע פגיעה באחר", טען פרופסור רפאל מינס מזהות. "גם אם נניח שמזיק רק לצרוך את הקנאביס - אפילו סוכר ושומן מזיקים יותר. אף אחד לא מת מצריכת יתר של קנאביס. הקנאביס יכול להביא הקלה ומרפא לאלפי חולים בארץ ולכן אנחנו מתחייבים ללגליזציה כבר בקדנציה הקרובה".

"הסיפור הזה של לגעת בעניין הזה בחוסר אחריות הוא לא מתאים", התייחסה לעניין יפעת ביטון מגשר. "דרך מערכת הבריאות הקורסת של מדינת ישראל, איתה קורסים החולים והחולות שצריכים קנאביס, לא יכול להיות שהזעקה שלהם לא תיענה. מעבר לזה דברים יכולים לזלוג. אפשר לטפל בזה באי הפללה ואנחנו תומכים בדברים האלה. הקמפיין המרכזי שלנו הוא שאורלי לוי תהיה שרת הבריאות הבאה. אנחנו מסוג המפלגות שעל זה שמערכת הבריאות קורסת ייצרו משבר קואליציוני, ונפרוש מהממשלה אם המשבר לא ייפתר".

מירב בן ארי מכולנו, לעומת זאת, דקרה את הבלון הזה בסיכה: "למכור לכם שתהיה לגליזציה - מצטערת, כנראה שבמדינה פוסט טראומטית עם יוצאי צבא זה לא יהיה", אמרה, "אבל אפשר לעשות צעדים טובים - לתת יותר לאלו שזקוקים במערכת הבריאות. הוספנו 100 רופאים שזו המומחיות שלהם". בהמשך הפאנל נשאל נציג הליכוד על העלייה בגרעון הממשלתי, על דירוגה של ישראל במקומות הראשונים באי שוויון ועל העובדה ש-30% מהילדים מתחת לקו העוני. בן ארי התנדבה לענות במקומו - "אני מבקשת לענות כי זו אחריות שלנו. להצלחה אבות רבים והכישלון יתום. זו פעם ראשונה בקדנציה הזו שמדד ג'יני צומצם - 20 שנה זה לא קרה. הכלכלה במדינת ישראל במצב הטוב ביותר, אינטל השקיעה 40 מיליארד דולר בישראל לא סתם. 16 שנים לא נגעו בקצבאות הנכים – פעם ראשונה שקצבת הנכים עלתה ולמרות כל זאת יש הרבה מה לעשות ולכן אנחנו רוצים לחזור לאוצר כדי להמשיך ולפעול ככל הניתן לצמצם את העוני בישראל". 

"אנחנו חיינו בתקופה שמפלגות השמאל שלטו פה והם גרמו לערבים שביום שישי האחרון עלו על הגדרות של מכבים, הפילו אותן והם היו כפסע מלהיכנס לבתים", אמר אמיר טל, דובר צעירי ביתנו. "אתם הולכים להיות עוטף עזה החדש. חברים, מודיעין הפכה לעיר חצי חרדית. אנחנו יודעים שהליכוד הולך עם מפלגות חרדיות, רק ישראל ביתנו חזקה תשמור על נתניהו שישמור על חופש הדת שלנו".

יחד עם זאת, למרות שבמדגם ניצחה כחול לבן עם 43 אחוזים, חלק גדול הקולות בתיכון מכבים רעות נטו דווקא שמאלה, כאשר מרצ קיבלה 15 אחוזים והפכה למפלגה השנייה בגודלה, בעוד העבודה זכתה ל-11 אחוזים.

"אולי תבטלו את הבחירות בישראל, יהיה לכם הכי פשוט"

במסגרת הפאנל נשאלו נציגי הליכוד וכחול לבן אם יש סיכוי שישבו יחד בממשלה. "כחול לבן מאמינה בממשלת אחדות", אמרה פנינה תמנו שאטה, "ואנחנו אומרים שרגע אחרי שננצח נרים טלפון גם לעבודה וגם לליכוד כדי להקים ממשלת אחדות לאומית. מספרים שהכל טוב אבל הרווחה קורסת, אז לא אכפת לי מדד ג'יני או לא - המצב קשה. אנחנו לא פוסלים אף מפלגה ציונית – אבל בלי ביבי. יש לו הרבה זכויות, שילך לנהל את התיקים שלו". "זו תשובה מצחיקה", הגיב יואב קיש מהליכוד, "זה כמו שאגיד אשב עם כחול לבן אבל בלי גנץ . זה תלוי בכם – מקווה שתוצאות הבחירות תאפשר לנו להקים ממשלה. הם ינסו להוביל ממשלת שמאל ולכן הליכוד צריך להיות הכי גדול כדי להוביל את הממשלה".

"ידוע שאתם לא מפלגה דמוקרטית וראשי המפלגה בוחרים הכול", שאל יו"ר מועצת התלמידים העירונית את נציגת כחול לבן, "איך זה מסתדר שבמדינה היחידה הדמוקרטית במזרח התיכון – מפלגה שמיועדת לשלטון היא דיקטטורית?". "ברמה האישית בחרתי לא ללכת למפלגה עם פריימריז", ענתה תמנו שאטה, "רציתי לעבוד בשביל הציבור ולא בשביל קבוצת לחץ כמו חברי מרכז, אם המחיר של פריימריז הוא שאני אצטרך לסדר עבודה לכל מיני חברי מרכז או הילדים שלהם. זה לא שקר – אני אזכיר שהשרה מירי רגב עוברת עם רשימה של חבריי מרכז וזה התפרסם. המציאות היא זו שאתם תלויים בחברי המרכז או תורמים, ואותי לא מעניין להיות במפלגה כזו. אנשים טובים לא היו נכנסים לכנסת אם היינו במפלגות של שמור לי ואשמור לך. אצלנו - לא נולדתי בשכונה של יאיר לפיד ולא הכרתי אותו דקה לפני שנכנסתי לכנסת. יש אצלנו ייצוג הרבה יותר נכון, מה שחשוב זה שהדמוקרטיה מתבטאת בקלפי, אנשים מסתכלים ורואים את הרשימה". "זה שקר לגבי פריימריז", הגיב יואב קיש מהליכוד, "מעולם לא קרה. דווקא אתם הדיקטטורה, אולי תבטלו את הבחירות בישראל, יהיה לכם הכי פשוט".

יואב קיש בפאנל הבוחרים החדשים במגבים רעות (צילום: אפרת ליסון, הבוחרים החדשים)
יואב קיש בפאנל הבוחרים החדשים במגבים רעות | צילום: אפרת ליסון, הבוחרים החדשים

מנהלת התיכון שאלה את הנציגים על דעתם בנושאי מניעת יכולת אימוץ לזוגות של הומואים וחוק טל לשוויון בנטל הגיוס, בהקשר של מגילת העצמאות. ""אני הייתי שותף למאבק בשוויון בנטל ומאבק המילואימניקים", אמר יואב קיש מהליכוד, "עשינו דרך ארוכה מלפני עשור בכמות החרדים בצבא ואנחנו באמצע תהליך. היה חוק שעבר בקואליציה קריאה ראשונה, יש עתיד הצביעו בעד, אנחנו הצבענו בעד, ויש עתיד עשו את הדבר הכי טוב שהם יודעים לעשות – להתהפך – למה התהפכתם? כל פעם עם הרוח. הם עושים מה שיאיר לפיד מחליט, ואם יש אחת – עדי קול נמנעה בהצבעה שלפיד אמר אחרת - הוא העיף אותה. זה החיסרון במפלגת דיקטטורה". "אתם ביטלתם את חוק הגיוס", קראה אליו בתגובה תמנו שאטה, "תעשו גוגל ותבדקו מי ביטל!".

"צריך לחדד – זכויות מלאות לקהילה הגאה", אמרה בן ארי מכולנו, "ולא להגיד שאנחנו לא מתערבים אלא אנחנו נותנים", הבהירה מירב בן ארי, "צריך להיות בעניין ולשנות את חוק האימוץ וחוק הפונדקאות. נתתי 11 מיליון שקל לאיגי וחושן בקדנציה האחרונה". 

פרויקט הבוחרים החדשים הוא שיתוף פעולה בין חברת סקאי הפקות של בן רבסקי, שבי זרעיה ואתר mako, ומפגיש בין פוליטיקאים לתלמידי תיכון העומדים להצביע לראשונה בחייהם. בפאנל במכבים רעות השתתפו יואב קיש (הליכוד), ערן חרמוני (העבודה), פנינה תמנו שאטה (כחול לבן), מירב בן ארי (כולנו), אמיר טל (ישראל ביתנו), פרופ' יפעת ביטון (גשר), ד"ר רפאל מינס (זהות), מוסי רז (מרצ) ושולי מועלם (הימין החדש). תמלול: אסף קידן. וידאו: אלינור נחמיה. סאונד: תמיר הויזמן. ריכוז מפלגות וצילום סטילס: אפרת ליסון.

פאנל הבוחרים החדשים במגבים רעות (צילום: אפרת ליסון, הבוחרים החדשים)
פאנל הבוחרים החדשים במגבים רעות | צילום: אפרת ליסון, הבוחרים החדשים