"זה המתווה היחיד שיכול להוביל להקמת ממשלה יציבה": יו״ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, פרסם אמש (רביעי) את המתווה שגיבשה מפלגתו להקמת ממשלת אחדות. עיקרי התכנית: אימוץ מתווה הנשיא בנושא הרוטציה, פירוק "גוש ה-55" של הימין, וגיבוש קווי יסוד בנושאים הביטחוניים והכלכליים. בכחול לבן בירכו על חלקים מההצעה, אך בליכוד פסלו על הסף: "ליברמן לא מחדש דבר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

יו"ר ישראל ביתנו פירט את ארבעת השלבים המרכיבים את התכנית שגיבש. בשלב הראשון, יוקם צוות משא ומתן משותף לשלושת המפלגות – כחול לבן, הליכוד וישראל ביתנו – שיגבש קווי יסוד לממשלת האחדות שתקום. "אנו חייבים להגדיר באופן ברור ובהיר את כל הנושאים הנמצאים על סדר היום – ביטחון, כלכלה, חברה, דת ומדינה", הסביר ליברמן.

בני גנץ ואביגדור ליברמן לפני טקס השבעת הכנסת ה-22 (צילום: החדשות12)
גנץ וליברמן, בטקס השבעת הכנסת ה-22 | צילום: החדשות12

"ישנן שאלות שנצטרך לתת להן מענה ולהגיע להסכמות באשר לפתרונות מקובלים", המשיך. "לדוגמה, האם אנו ממשיכים במדיניות ה'הסדרה' מול רצועת עזה? האם נבצע קיצוץ רוחבי עמוק או שנעלה מיסים, או שניהם יחד? האם ממשיכים בישום מתווה הנכים והעלאת קצבת הנכים לגובה שכר המינימום? האם אנו פועלים לתת הכנסת מינימום לכל גמלאי בגובה 70% משכר המינימום? האם משלימים את חקיקת חוק הגיוס בקריאה שנייה ושלישית? האם מבטלים את חוק המרכולים?".

לפי ליברמן, בשלב השני יאמצו שתי המפלגות היריבות את מתווה הנשיא לרוטציה. משמעות הדבר היא שיו"ר כחול לבן בני גנץ יאלץ להסכים לכך שיו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, ימלא ראשון את תפקיד ראש הממשלה עד לקבלת ההחלטה האם להעמיד אותו לדין. אם יוגש נגד נתניהו כתב אישום, הוא יצא לנבצרות, וגנץ יתפוס את תפקידו כממלא מקום ראש הממשלה.  

מי יצחק אחרון? נתניהו וליברמן (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו וליברמן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

השלב השלישי יכלול את הקמת הממשלה, שתורכב משלושת המפלגות ותאשר את תקציב המדינה לשנת 2020 באופן מיידי ואת התכנית הרב שנתית הכפולה לצה"ל ל- 10 השנים הבאות. בשלב הרביעי מציע ליברמן כי "על בסיס קווי היסוד הקיימים והתקציב המאושר, כל מפלגה שתרצה להצטרף לממשלת האחדות תוכל לעשות זאת".

"זה המתווה היחיד שיכול להוביל את מדינת ישראל להקמת ממשלה יציבה, במידה וכל המעורבים יהיו מסוגלים להתגבר על כל המשקעים והאמביציות האישיות", התעקש ליברמן. "בכל מקרה ולמען הסר ספק, ישראל ביתנו לא תצטרף לשום ממשלה צרה, לא של הגוש החרדי-משיחי בראשות נתניהו ולא לממשלת שמאל בתמיכת רשימת החתרנים (הרשימה המשותפת) מבחוץ". עוד הוסיף ליברמן כי "נתניהו חייב להיפרד מגוש החרדים-משיחיים שהקים וגנץ חייב לקבל את מתווה הנשיא".

הליכוד: "לא מחדש דבר", כחול לבן: "קריאת השכמה"

דקות לאחר פרסום המתווה, הוציאו בליכוד הודעה חריפה שבה תקפו את הצעת ליברמן וטענו כי "המתווה לא מחדש שום דבר. ליברמן ממשיך להתחמק מלומר בקולו שהוא ומפלגתו יצביעו נגד ממשלת שמאל בראשות גנץ, שתישען בהקמתה על תמיכה חיצונית של המפלגות הערביות".‎

מנגד, בכחול לבן קיבלו את הצעת ליברמן בפתיחות. ״אנחנו מברכים ורואים במפלגת ישראל ביתנו ובליברמן שותפים לדרך ושותפים לקואליציה שתקום, ומקווים שתקום במהרה", מסרו. "מיד לאחר הבחירות קראנו לליכוד לבוא ולנהל עמנו משא ומתן ענייני ותכליתי קודם כל על קווי היסוד".

עוד הוסיפו בכחול לבן: "לצערנו בקשתנו עד כה נענתה בבלוק! אנו מקווים כי הצעת ישראל ביתנו תהיה קריאת השכמה נוספת לליכוד להתעשת ולעשות את המעשה הנכון – לחשב מסלול מחדש ולבוא לשולחן הדיונים. כשיו״ר כחול לבן יקבל את המנדט, נהיה מוכנים ליישם את השלב הראשון - ניסוח קווי יסוד ודיון בכלל הסוגיות הלאומיות שעל סדר היום״.