15 יום להחזרת המנדט לנשיא ועדיין הרכבת הממשלה נראית רחוקה. תוצאות הבחירות בספטמבר האחרון הובילו למצב בו אף אחת מהמפלגות הגדולות לא יכולה להרכיב ממשלה לבדה והאופציה הריאלית היחידה היא אחדות. המשא ומתן תקוע ולא נראה שמי מהצדדים באמת מוכן לעשות את הוויתורים הנדרשים. השחקנים המרכזיים הם כמובן ביבי וגנץ, אבל גם ליברמן ואיימן עודה יכולים להכריע את הכף. לא סתם הסיטואציה שבה אנחנו נמצאים זכתה לשם – "הפלונטר הפוליטי".

שתי המפלגות הגדולות, כחול לבן והליכוד, מצהירות כי פניהן לאחדות – אז למה זה כל כך רחוק? התנאים שמציב כל צד סותרים את הצד השני. מיד עם קבלת תוצאות האמת של הבחירות, נתניהו איחד את כל מפלגות הימין והחרדים לבלוק אחד שמיוצג על ידי צוותי המשא ומתן של הליכוד בראשותו של יריב לוין.

בני גנץ בנימין נתניהו (צילום: הדס פרוש פלאש 90, פלאש/90 )
יצליחו להגיע לאחדות? | צילום: הדס פרוש פלאש 90, פלאש/90

נכון לעכשיו, בליכוד ממשיכים לעמוד על כך שהתנאי לכניסה לממשלה הוא שכל הבלוק נכנס יחד איתם. מנגד, בכחול לבן לא מוכנים להיכנס לממשלה עם כל בלוק הימין מכיוון שהוא יפגע להם במרחב התמרון ויציב אותם בעמדה של מיעוט בממשלה שלהם ומוכנים לשאת ולתת אך ורק עם הליכוד.

הסוגיה השנייה שעומדת על הפרק היא שאלת הרוטציה בין נתניהו לגנץ. בליכוד לא מוכנים לוותר על כך שבנימין נתניהו יעמוד בראשות הממשלה ראשון ואילו בכחול לבן טוענים שהם המפלגה הגדולה ומן הראוי שגנץ יהיה הראשון ברוטציה.

מתווה ריבלין

מעל לכל, מרחפים התיקים שבהם נחקר ראש הממשלה בנימין נתניהו. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט צפוי לפרסם כבר בשבועות הקרובים את החלטתו בנוגע לתיקים 1000,2000,4000. אם נתניהו יואשם הדרך לאחדות הופכת לקשה עוד יותר, שכן בכחול לבן התחייבו שלא לשבת עם ראש ממשלה המכהן תחת כתבי אישום.

למה שובתים (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90 )
יצליחו בסוף להקים ממשלה? | צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90

בליכוד מוכנים להקים ממשלת אחדות על בסיס מתווה הנבצרות שהציע הנשיא ריבלין, לפיו נתניהו יכהן ראשון ברוטציה לשנה ואז יצא לנבצרות - מה שיפתור לכאורה את הבעיה של כחול לבן עם כתבי אישום של נתניהו. לפי המתווה, גנץ יכהן כראש ממשלה שנתיים ואז נתניהו יחזור לפחות או יותר שנה. לפי מתווה הנשיא, חלוקת התפקידים בממשלה תהיה שוויונית בין הצדדים.

בכחול לבן לא מסכימים נכון לעכשיו למתווה שהוצע. הם לא באמת מאמינים שראש הממשלה נתניהו באמת יפנה את מקומו וטוענים ששאלות מרכזיות חשובות עדיין לא מקבלות מענה: מה כוללת הנבצרות של נתניהו? איך ומתי באמת הוא יעזוב את התפקיד?

אביגדור ליברמן (צילום:  Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)
הפך ללשון המאזניים. ליברמן | צילום: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

מנגד, צוותי המשא ומתן של הליכוד טוענים שהם לא מוכנים להתפשר על פחות. לטענתם, שנה זה גם ככה לא הרבה זמן מכיוון שאם יחליטו ללכת לבחירות נוספות הם יקבלו גם ככה עוד כמה חודשים ולכן לא יתפשרו על פחות. לטענתם, בכחול לבן לא באמת רוצים לשתף פעולה וכל מטרתם הוא להדיח את נתניהו.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הפך לשחקן מפתח במשא ומתן להרכבת הממשלה, לאחר שהצהיר כי ייכנס רק לממשלת אחדות חילונית ליברלית של כחול לבן והליכוד – בלי החרדים. ליברמן ממשיך לטעון כי לא יתפשר עם הדרישות שלו ולא יסכים לממשלת מיעוט משום צד. הוא דורש לבצע שינויים בנושאי דת ומדינה ולהעביר את חוק הגיוס במלואו.

ליברמן הציע מתווה שלו להקמת הממשלה שבו גם הליכוד וגם כחול לבן יסכימו לוויתורים מהותיים בדרישות שלהן. לפי המתווה, כחול לבן יסכימו שנתניהו יהיה הראשון ברוטציה ואילו ראש הממשלה נתניהו יסכים לפרק את בלוק הימין ולהיכנס לממשלה ללא החרדים.

הרשימה הערבית המשותפת שוקלת באופן חריג להביע תמיכה בבני גנץ להרכבת הממשלה בניסיון לפתור את הפלונטר ולמנוע מראש הממשלה בנימין נתניהו להמשיך לכהן, אך הם לא יהיו חלק מהקואליציה.

גם בתוך הרשימה שמורכבת מהמפלגות רע"ם, תע"ל, בל"ד וחד"ש יש חילוקי דעות וייתכן כי בבל"ד לא יסכימו למהלך ולא יביעו תמיכה באף אחד מהמועמדים. גם בכחול לבן יש מי שלא מוכן לקבל את תמיכת בל"ד בדרך להקמת ממשלה.

ש"ס ויהדות התורה הצטרפו לבלוק הימין של נתניהו והבטיחו להישאר נאמנות לראש הממשלה – למרות הקולות בתוך המפלגות להתגמש. במפלגות מתנגדים לפשרות בנושאי דת ומדינה ולא יסכימו לדרישותיו של ליברמן.

אריה דרעי  (צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90)
הציע לקדם בחירה ישירה בין גנץ לנתניהו | צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90

במקביל, יו"ר ש"ס אריה דרעי הציע לקדם יוזמה לקדם בחירה ישירה בין גנץ ונתניהו על מנת לפתור את הפלונטר. מהלך מסוג זה עדיין לא פותר את האתגר של מי שיזכה בכל מה שקשור להרכבת הממשלה – כי עדיין לאף אחד מן הצדדים אין רוב מובהק. 

מפלגות נוספות

הימין החדש והבית היהודי-איחוד לאומי

מיד לאחר הבחירות הודיעו ראשי המפלגות ברשימת "ימינה" על פיצול. הימין החדש בראשות איילת שקד ונפתלי בנט והאיחוד הלאומי-הבית היהודי בראשות רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' יתפקדו כשתי סיעות נפרדות.

כל המפלגות הן חלק מבלוק הימין, אלא שנפתלי בנט הציע לאחרונה לנתניהו לשקול את פירוק הגוש לטובת ממשלת האחדות, בניגוד לקו התקיף של סמוטריץ' ופרץ. יו"ר הימין החדש איילת שקד הודיעה כי היא תומכת ביוזמת דרעי לבחירה ישירה ושבכנסת כבר התחילו לעבוד על המהלך.

העבודה – גשר והמחנה הדמוקרטי

גם הרשימה המשותפת של מפלגת העבודה בראשות עמיר פרץ וגשר של אורלי לוי אבקסיס וגם הרשימה בראשות ניצן הורביץ שמחברת בין מרצ לישראל דמוקרטית של אהוד ברק מתנגדות למתווה הנבצרות. שתי הרשימות קוראות להקמת ממשלה ללא נתניהו.

בעוד 15 ימים, אם גנץ לא יצליח להרכיב ממשלה, הוא יאלץ להחזיר את המנדט לנשיא. במשך 21 יום כל חבר כנסת יוכל לנסות להשיג 61 חתימות ולנסות להרכיב ממשלה.