יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הציג ב"חדשות סוף השבוע" אמש (שבת) את המתווה שלו לממשלת אחדות. הוא טען כי על גנץ לקבל את מתווה הנשיא כולל הנבצרות ונתניהו "צריך להיפרד מהגוש החרדי-משיחי", והוסיף: "מי שיקבל החלטה לא נכונה - נתמוך בצד השני". בעקבות הצהרתו של ליברמן והתאחדות הימין החדש לסיעה משותפת עם הליכוד כפי שפורסם אתמול, התרחישים להרכבת ממשלה הצטמצמו - אז מה האפשרויות הקיימות?

האם מתווה ליברמן יוביל "בטעות" לאחדות? וממה חוששים גנץ ונתניהו? עמית סגל, פרשנות‎

הימין החדש התאחד אתמול לסיעה משותפת עם הליכוד, ונפתלי בנט מונה לשר הביטחון לתקופת ממשלת המעבר. הליכוד קיבלה בבחירות 32 מנדטים ו-3 מנדטים הולכים לימין החדש (שרצו ברשימת "ימינה"), כך שאיחוד זה הפך את סיעת הליכוד-הימין החדש לבעלת מספר המנדטים הגדול ביותר - 35.

המנדט נמצא כעת בידיו של יו"ר כחול לבן, בני גנץ, ויש לו 10 ימים עד ה-20 בנובמבר, אז יידרש להציג לנשיא ראובן ריבלין האם הצליח להקים ממשלה או לא. במידה וגנץ לא יצליח להרכיב קואליציה עד למועד זה, כל חבר כנסת שיציג לנשיא 61 חתימות – יקבל שבועיים בכדי לנסות ולהרכיב ממשלה. במידה וגם שלב זה לא יצלח - הכנסת תתפזר ובתוך 90 יום ייערכו בחירות בפעם השלישית לכנסת ה-23.

ממשלת מיעוט היא אפשרות משמעותית בבחירות הללו בכל הקשור ל"תמיכה מבחוץ" של מפלגות. המפלגות שיתמכו מבחוץ לא יהיו חלק מהקואליציה – אך יאפשרו לה לקום ולתפקד. בעצם, המטרה של גנץ כרגע היא להגיע למצב שבו יש לו פחות מ-61 מתנגדים, גם אם הקואליציה תקום עם פחות מ-61 מנדטים.

בנימין נתניהו נפתלי בנט (צילום: שי פרנקו)
צילום: שי פרנקו

מה האופציות שירדו מהפרק?

האפשרות הראשונה שיורדת מהפרק היא ממשלה שמורכבת מכחול לבן (33) עם העבודה-גשר (6), ישראל ביתנו (8) והימין החדש (3), יחד עם תמיכה מבחוץ של הרשימה המשותפת (13). על קואליציה כזו שקדו בכחול לבן מאחורי הקלעים, אך ללא הימין החדש – האופציה ירדה מהפרק.

האפשרות השנייה שלא תתאפשר היא ממשלת מיעוט בראשות בנימין נתניהו, זאת משום שהוא כבר לא מחזיק במנדט. בנוסף, גם אם גנץ לא יצלח בניסיון הנוכחי – נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלת מיעוט ב-21 הימים הנוספים משום שהוא יצטרך לאסוף חתימות של 61 ח"כים – מספר שאין לגוש הימין.

אז מה התרחישים שנותרו להרכבת ממשלה?

גנץ עדיין יכול להקים ממשלת מיעוט של מרכז-שמאל יחד עם ישראל ביתנו ותמיכת המפלגות הערביות, אם ליברמן יאפשר זאת. במצב זה, כחול לבן (33) תשב עם העבודה-גשר (6), המחנה הדמוקרטי (5), ישראל ביתנו (8), כשהרשימה המשותפת מסייעת מבחוץ (13) – יחד הם יגיעו ל-65 תומכים.

ההודעה ה"דרמטית" של עודה. צפו (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

אפשרות נוספת העומדת בפני גנץ היא הקמת ממשלת אחדות של כחול לבן (33) יחד עם הליכוד-הימין החדש (35). במצב זה הקואליציה תמנה 68 מנדטים, וממשלה זו תוכל להיות אף רחבה יותר בצירוף מפלגות נוספות כמו ישראל ביתנו או העבודה-גשר.

גם ממשלה של מפלגות הימין יחד עם ליברמן היא אופציה שעדיין עומדת על הפרק. במידה וגנץ לא יצליח במשימתו עד ל-22 בנובמבר, לנתניהו תהיה אפשרות נוספת לאסוף 61 חתימות. בממשלה כזו ישבו הליכוד-הימין החדש (35), ש"ס (9), ישראל ביתנו (8), יהדות התורה (7) ורשימת הבית היהודי והאיחוד הלאומי (4) – 63 מנדטים בסך הכל.

התרחיש הנוסף שקיים הוא כמובן לצאת למערכת בחירות נוספת. זה יקרה רק במצב שבו גנץ לא יצליח להרכיב ממשלה וגם ב-21 הימים שלאחר מכן – אף ח"כ לא ישיג 61 חתימות ולא יקבל את האפשרות לנסות ולהרכיב קואליציה. המועד האחרון להשגת החתימות יהיה ה-11 בדצמבר, ובמקרה הגרוע - כ-90 ימים לאחר מכן ייערכו הבחירות בפעם השלישית.

ממשלת מיעוט - עם או בלי ליברמן?

לממשלת מיעוט-שמאל יש גם מספר תרחישי ביניים. אפשרות אחת היא קואליציה של כחול לבן (33) עם העבודה-גשר (6) והמחנה הדמוקרטי (5) שיגיעו יחד ל-44 מנדטים. זאת, במקרה של תמיכה מבחוץ של ישראל ביתנו (8) והחרדים (15).  

אפשרות נוספת היא ממשלת מיעוט של כחול לבן (33), העבודה-גשר (6) וישראל ביתנו (8) שיגיעו יחד ל-47 מנדטים. גם אופציה זו מותנית בתמיכת המחנה הדמוקרטי (5) והרשימה המשותפת (13). בכל מקרה הרשימה המשותפת צפויה להיות בחוץ - והשאלה היא האם ליברמן יהיה בפנים.