איור: ערן וולקובסקי  (איור: TheMarker)
איור: ערן וולקובסקי | איור: TheMarker

סקר שנערך עבור המכון לאחריות אזרחית במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה קובע כי מרבית הציבור מאמין כי הנושא המרכזי של מערכת הבחירות הוא יוקר המחיה וצמצום פערים חברתיים. הסקר בוצע על ידי חברת אליקסיר בפיקוח ד"ר דורית בן ברוך בקרב 501 נשאלים מהציבור היהודי באמצעות האינטרנט.

מבין 20 נושאים שהוצגו, התאפשר לנשאלים לבחור את שלושת הנושאים שלפי דעתם עומדים במרכז מערכת הבחירות: 61.48% מהנשאלים ציינו את יוקר המחיה כאחד משלושת הנושאים החשובים ומחציתם דירגו אותו במקום הראשון. 34.53% מהנשאלים ציינו את צמצום הפערים החברתיים כאחד משלושת הנושאים החשובים, 27.94% ציינו את חיזוק כוח ההרתעה, 25.15% את חיזוק מערכת החינוך ו-21.76% את חשיבות השגת הסכם מדיני עם הפלסטינים.

בהמשך, התבקשו הנשאלים להשיב מי לדעתם יפעל בצורה הטובה ביותר על מנת לפתור את הבעיות שעל סדר היום. יצחק הרצוג וציפי לבני זכו לאמונם של 20.6% מהנשאלים, נפתלי בנט ל-13.4%, משה כחלון ל-12.2% ובנימין נתניהו רק במקום הרביעי עם 11.2%. אחריהם בסדר יורד: יאיר לפיד (6.4%), אביגדור ליברמן (4.8%), זהבה גלאון (2%), יעקב ליצמן (1.6%), אלי ישי (1.4%), דב חנין (0.8%), אריה דרעי (0.6%) וג'מאל זחאלקה (0.4%).

ד"ר עירית קינן, ראש המכון לאחריות אזרחית במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה וממובילות תנועת "נשים עושות שלום"' אמרה בהתייחסה לממצאים כי "יש סתירה משמעותית בתפיסות העולם של הציבור. מצד אחד מעמידים באופן מובהק את הנושא החברתי-כלכלי בראש סדר העדיפויות וקובעים שגוש השמאל-מרכז, ובאופן ספציפי הרצוג ולבני, הם אלה שיפתרו את הבעיות בצורה הטובה ביותר. מצד שני, רוב הציבור משייך את עצמו לגוש הימין והימין-מרכז ומצהיר כי ימשיך להצביע עבורו. כחוקרת, משמעות הנתונים העולים מן הסקר היא שחלק ניכר בציבור עדיין נשען על אמונות ומיתוסים, חלקם תוצר של ספינים תקשורתיים. למרות שיש יחס ישיר בין אי יציבות כלכלית לאי יציבות ביטחונית, לא כל הציבור רואה את הקשר בין הזירה המדינית לזירה הכלכלית-חברתית והדבר מעורר דאגה".

חלוקת הגושים כפי שעולה מהסקר: 25.7% אמרו כי יצביעו לגוש הימין, 22% לגוש המרכז-שמאל, 17.6% לגוש המרכז-ימין ו-5.4% לגוש השמאל. 11.8% טוענים כי יתמכו במרכז, 15.2% טרם גיבשו דעה ו-2.4% לא מתכוונים להצביע כלל. עוד התבקשו הנשאלים לציין איזה מהגושים הפוליטיים יוביל לפתרונות אמתיים ואיכותיים לנושאים שצוינו. 26.7% חושבים כי גוש המרכז-שמאל יספק פתרונות טובים יותר, לעומת 22% שמאמינים בגוש הימין ו-19.6% שמאמינים כי גוש המרכז-ימין. גוש השמאל זכה לתמיכה מזערית של 3.4% בלבד.

כתבות נוספות:
החברה שמנסה להילחם בסרטן ושווה 3 מיליארד דולר
העתיד ב-10 גרפים: כך ישתנה העולם ב-2015