המשתתפים בפאנל: עמר בר לב (המחנה הציוני), אלעזר שטרן (יש עתיד), שי באב"ד (כולנו), ד"ר ענת ברקו (הליכוד), עו"ד עודד פורר (ישראל ביתנו), מיכל רוזין (מרצ) וינון מגל (הבית היהודי).

פאנל הבוחרים החדשים של mako הגיע לבית חינוך ירקון במועצה אזורית דרום השרון. לפני מספר שבועות, ביריית הזינוק של שלל הקמפיינים השונים של המפלגות המתמודדות לכנסת, עתרו מפלגת הבית היהודי לוועדת הבחירות לפסול את שמה החדש של המפלגה המאחדת את מפלגת העבודה ומפלגת התנועה. הסערה סביב השם "המחנה הציוני" המשיכה להתחולל גם בפאנל. זה החל בהכרזה של עמר בר לב בנאומו: "מדינת ישראל איבדה את הרוח הציונית".

הכרזה זו גררה תגובות רבות; ינון מגל תקף בחזרה את בר לב, ואמר: "הרוח הציונית לא אבדה. אולי אצלכם במפלגה היא אבדה כי נכנסה הרוח הפוסט ציונית. זו שמתביישת במילים של המנון התקווה: נפש יהודי הומיה".

לאחר מכן, אחת התלמידות שאלה את בר לב: במשך דורות מפלגת העבודה הייתה מזוהה עם התנועה הסוציאליסטית העולמית, אך משינוי שמה ל "המחנה הציוני" הפכה למפלגה לאומית מקומית. האם שינוי זה לא מרחיק את המצביע הערבי שמתקשה להזדהות עם הציונות?

שאלת התלמידה עוררה תשואות בקהל וחיוכים מחברי הפאנל. בר לב הודה לשאלתה וענה: "אני לא חושב ששם כזה או אחר הוא זה שמשנה את הערכים של מפלגה כזו או אחרת. ובמפלגה שלנו נושא הסוציאל דמוקרטי הוא בראש מעיננו. כמו-כן הציבור הערבי בישראל הוא קרוב לעשרים אחוז ואני חושב שהוא לא כל כך יירתע כי גם ככה הם לא בוחרים במחנה הציוני.

"במדינת ישראל יש מיליון וחצי בעלי זכות בחירה שהם לא יהודיים, ובבחירות האחרונות בחרו במפלגת העבודה פחות מעשרים אלף קולות לא יהודיים. אז אמנם אני לא מזלזל באף קול, אבל השם 'המחנה הציוני' נבחר כי כמו שאמרתי בתחילת דברי- מדינת ישראל איבדה את הרוח הציונית".

לוחמים ומפקדים ביחידות מובחרות, משרתי שירות קבע ארוך ומשמעותי אפיינו את רוב משתתפי הפאנל הבוקר. ולא בכדי הם בחרו לגעת בנושא הביטחון לעומק. ראשון היה עו"ד עודד פורר שפיקד על סיירת דבורים בחיל הים ולשעבר מנכ"ל משרד הקליטה: "20 שנה שמציעים לאבו מאזן הסדרים וזה לא הולך לשום מקום", טען. "וגם נניח אם נגיע להסדר עם אבו מאזן- מה זה שווה הנייר הזה?  למחרת יקום מישהו אחר שלא יכבד את ההסכם הזה".

אלעזר שטרן התייחס לדברי פורר ואמר: "אני מסכים שאבו מאזן בעייתי כפרטנר אבל יש עם מי לדבר".

ד"ר ענת ברקו- משוריינת ראש הממשלה במקום ה-23 ברשימת הליכוד- סיפרה לתלמידים על האיומים המופנים כלפי ישראל: "אני לא רוצה להחליף את החזון בחיזיון. כל מקום שאנחנו נפנה, חמאס ישתלטו".

ינון מגל תקף את השמאל על נסיגות חד צדדיות: "לא ראינו מה קרה בעזה? לא ראינו מה קרה עם חיזבאללה?". והוסיף בקשה אישית לערבים: "תהיו נאמנים, תכירו טובה, תהיו אזרחים טובים. מה כבר ביקשנו?".

בר לב בחר להסביר את הסיבה למלחמה בעזה ותוצאותיה: "יצאנו למלחמה וזו לא הייתה החלטה שלנו. זו הייתה החלטה של החמאס. ולמה? כי מצרים סגרו להם את המנהרות ואז הכסף הקטארי לא זרם לחמאס. אז הם יצאו למלחמה. ואיך זה נגמר? נלחמנו, איבדנו חיילים ואף אזרחים, יצאנו מעזה ועכשיו החמאס מקבל כסף מקטאר בחסות האו"ם ומדינת ישראל".

שי באבד, מתמודד ברשימת "כולנו" במקום ה-11 ולשעבר מנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו , אמר לתלמידים כי מפלגתו מבקשת את קולות הציבור כדי לקיים את הבטחותיהם במלחמה נגד המונופולים ונגד יוקר המחיה. לדבריו הם לא יבואו במערכת הבחירות הבאה ויתרצו- "אכלו לי שתו לי" כמו ששאר המפלגות עושות במערכת הבחירות הנוכחית.

רוזין התייחסה לדברי באבד ואמרה: "איזה כיף שכל מפלגה חדשה חושבת שהיא שונה ואחרת ולא תגיד תירוצים. אז אני אומרת לכם- היא כן תגיד".

יש עתיד והמחנה הציוני הובילו את הצבעת התלמידים, עם יותר מ-59 אחוז מהקולות במשותף. כולנו זכתה בנתון הגבוה ביותר עד כה – 11 אחוז. הליכוד צנחו לתחתית הרשימה עם 2 אחוז בלבד.