"הדברים חמורים". ריבלין ונתניהו
ריבלין ונתניהו. אמירה מוזרה | צילום:

ספין נשיאותי

ראש הממשלה גרר אתמול את נשיא המדינה לתוך הקמפיין הפוליטי. ״קיבלנו דיווחים מתוך בית הנשיא שריבלין יטיל את הרכבת על הממשלה על המפלגה הגדולה ביותר ולא על בעל הסיכויים הגדולים להרכיב״. בבית הנשיא: הכחשה גורפת. האמירה של נתניהו מוזרה משהו. הוא גורם לתהליך להישמע כאילו יש איזה תהליך עיתונאי של הדלפת מקורות בצינור התקשורת שבין הצוות המאוד מצומצם של הנשיא ללשכת ראש הממשלה. תזכורת: על אף היות השניים חברי ליכוד, במשך חודשים ארוכים התנגד נתניהו למועמדותו של ריבלין לנשיא המדינה והשתמש כמעט בכל טריק אפשרי בספר כדי שריבלין לא יבחר (הדחה מתפקיד יו״ר הכנסת, שינוי חוק היסודדחיית הבחירות). זה לא עבד. 

>> מתלבטים למי להצביע בבחירות 2015? השאלון שבודק איזו מפלגה מתאימה לכם

בנימין נתניהו בעת ביקור בהתנחלות עלי, 11 בפברואר 2015 (תמונת AVI:  Photo by Flash90, פייסבוק)
ראש הממשלה נתניהו בעת ביקור בהתנחלות עלי | תמונת AVI: Photo by Flash90, פייסבוק

עלי עלי

הנסיעה של נתניהו אתמול להתנחלות עלי, הממוקמת מחוץ לגושי ההתנחלויות נחשבת נדירה. כמעט 20 שנה חלפו מאז הוא היה שם בפעם הקודמת ובכלל, על אף הצהרות חוזרות ונשנות בשנים האחרונות בנוגע ל״חיזוק ההתיישבות״, נתניהו ממעט לחזק באמצעות נוכחות פיזית. לא לחינם המתנחלים שפגשו אותו אתמול מיהרו לשאול מתי יאמץ את מסקנות דו״ח ועדת השופט אדמונד לוי ז״ל (ההתנחלויות הן חוקיות, גם על פי הדין הבינלאומי).

כשבועיים לפני יום הבחירות בינואר 2013, דווח על ביקור חריג של נתניהו בהתנחלות רחלים, דבר שעורר התרגשות מסוימת שכן זמן קצר קודם לכן הפך רחלים ממאחז לא חוקי לישוב של קבע. ״נתניהו הגיע לביקור נדיר בשומרון. מאז תחילת כהונתו הנוכחית מיעט נתניהו מאוד לבקר בשטחי יהודה ושומרון והיום הייתה זו הפעם הראשונה לכהונה זו שבה הגיע לאזור שאינו בתוך גושי ההתיישבות״ נכתב אז.

כאמור, בין 2009 לבחירות 2013, אפשר היה לספור על יד אחת את כמות הביקורים הפיזיים של נתניהו בשטחים, ובמיוחד בהתנחלויות רחוקות. הוא יצא ,לדוגמה, לנטיעות ט״ו בשבט בכפר עציון, בתוך הגושים. 

אתמול, במהלך הביקור בהתנחלות עלי היו מי שהדגישו בשיחה עמי את העובדה שאם נתניהו מגיע לביקורים בהתנחלויות שאינן בגושים יש לבדוק מיד האם מדובר בשמחה (בחירות) או תוגה (הלוויה). נתניהו ספד לרון נחמן ז״ל באריאל, השתתף בהלוויית חברו הטוב אורי אליצור בעפרה וגם ביקר אצל משפחת גיל-עד בטלמון אחרי רצח שלושת הנערים ביוני האחרון.

יעל - רשות הטבע והגנים (צילום: רשות הטבע והגנים)
יש מנדטים ברשות הטבע והגנים | צילום: רשות הטבע והגנים

 פרס ראש הממשלה

נתניהו קמפיינר מעולה. ניתן לראות את העוצמות הפוליטיות חסרות התקדים בשבועות האחרונים. הוא משתמש בכל נכס וחלק של המדינה כדי לבצר את מעמדו. נלחם כמו אריה במערכת בחירות שבה הסקרים לא היטיבו עמו כלל וכלל בפתיחת המערכה. לדוגמא: ההחלטה בנוגע לוועדת פרס ישראל. יתכן שיש צדק בתמצית של הטיעונים שלו, בנוגע להטיה (לא יודעת, איני כתבת חינוך, לא מומחית בתחום הספרות, מניחה שאפשר למצוא הסבר מניח את הדעת מדוע הוא צודק לגופו של עניין) - אבל מדוע הדרך לשם נעשית תוך רמיסת כללי מנהל תקין? נתניהו פיטר את יאיר לפיד בדצמבר וכתוצאה מכך באותו השבוע התפטרו חמישה שרים, ביניהם שר החינוך. מאז נתניהו הוא ראש הממשלה וגם: שר האוצר, התקשורת, החינוך, הרווחה, הבריאות, המדע, המשפטים, הגנת הסביבה ולימור לבנת שהיא שרת התרבות הודיעה על עזיבתה (אך פורמלית התיק לא עבר לרשותו של ראש הממשלה). 

לרשות נתניהו עומדים כשלושה חודשים למן רגע ההתפטרויות ועד יום הבחירות ובמדינה דמוקרטית אין לעשות "כלכלת בחירות" גם לא בתחומים של החינוך, רווחה או תקשורת. היועץ המשפטי הוציא הנחיה המורה לשרים שלא להוביל מהלכי "כלכלת בחירות". אם כך, מה ההבדל? לשנות הרכבים של ועדות ומקבלי החלטות, מותר?  תגובת ראש הממשלה לפרסום ב"הארץ" על שינויים בהרכב הוועדה לא יצאו ממשרד החינוך או ממשרד ראש הממשלה אחרי תהליך קבלת החלטות של מנהל תקין. דוברות הקמפיין הפוליטי של הליכוד הם אלה ששלחו את תגובת ראש הממשלה. ולראיה: זו החלטת בחירות, לא החלטה ערכית.

ובכן, מדוע לעצור בפרס ישראל? הנה שלל הצעות לנתניהו (אם כבר, אז כבר):

- אפשר לפרק ולהרכיב מחדש את המל״ג (מחשבון מנדטים: זה ירגיז את שי פירון, ייקח ממנו כמה מתונים).

- מה עם מנכ״לית משרד המשפטים המכהנת גם כמנכ״לית בתי הדין הרבניים? נתניהו הוא שר המשפטים ויכול לטפל בכך סוף סוף. לבטח יהיו מצביעים חרדים ודתיים שינשמו לרווחה וישמחו על כך (מחשבון מנדטים: ש״ס קורסת, בפוניבז׳ יש בעיות, זה שווה לפחות עוד מנדט). 

- מה עם מליאת רשות הטבע והגנים הכפופה למשרד איכות הסביבה? נתניהו הוא השר גם שם (מחשבון מנדטים: פוטנציאל אדיר להשפעה על אוהבי הארץ, אנשי שטח ומורשת מן הסוג שהיו רוצים להצביע לנפתלי בנט).

טל שניידר, הפלוג הבלוג הפוליטי