עד שחלוקת התיקים תתבהר, ראשי הקואליציה הבאה הגיעו היום (שישי) להסכמה על הגדלה משמעותית של קצבאות האברכים ותקציבי הישיבות. אחד הסעיפים המשמעותיים שסוכמו במשא ומתן הקואליציוני: הכפלה של מלגת האברכים ותלמידי הישיבות שעומדות היום על 730 שקל ו-1,300 שקל. מדובר על סעיף שעלותו כמיליארד שקלים וחצי למשק. בנט תקף: "הרעיון הזה אינו מעשי ואינו מוסרי".

בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:

הגדלת התקציבים יכולה להסביר את ההתעקשות של השותפות הקואליציוניות, הציונות הדתית והמפלגות החרדיות, לפסקת ההתגברות. בג"ץ התריע בעבר מפני מתן הטבות לאברכים ללא מתן סיוע לסטודנטים מכיוון ששתיהן קהילות של לומדים וביקש אז פתרונות מנבחרי הציבור. ייתכן ששני המהלכים הם "כלים שלובים" – המפלגות החרדיות מנסות להשיג הטבות נוספות לקהילה מבלי למצוא את עצמם מול ה"ברקס" של בג"ץ.

תלמוד תורה (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90 )
חרדים בדרך לתלמוד תורה, ארכיון | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90

בנט תקף את הרעיון להגדיל אל הקצבאות ותקציבי הישיבות וטען כי זה לא מוסרי ולא מעשי. "הזנקת קצבאות תלמידי ישיבות ואברכים היא שגיאה כלכלית ומוסרית קשה שתפגע בצעירים חרדים, ביחס הציבור לתורה, ובעתיד מדינת ישראל", אמר ראש הממשלה לשעבר בנט והסביר: "זאת, מכיוון שהקצבאות המוגדלות יעודדו עוד צעירים שלא לצאת לעבוד או ללמוד מקצוע, מכיוון שנוח יותר להישאר בישיבה".

הוא הוסיף כי "בסופו של דבר הם ייפלטו בגיל מאוחר, ללא יכולת להתפרנס בעבודה איכותית - וכך יביאו להגברת העוני והתלות שלהם בתשלומי המסים של שאר האוכלוסייה בישראל. לאורך זמן זה לא יחזיק מעמד. כולם יודעים זאת,  אך לצערי ראשי מפלגות כיום חוששים להתבטא מחשש לזעם המפלגות החרדיות".

"החרדים הם אחינו והם האוכלוסייה הגדלה במהירות הגבוהה בישראל, לכן האחריות שלהם כלפי המדינה חייבת לגדול בהתאמה", אמר. "אני מאמין בצורך ללמוד תורה. אני מעריך ואוהב את לומדיה. התורה שמרה על עם ישראל והיא היסוד שלנו.  אבל אם אין קמח - אין תורה. הרעיון שציבור הולך וגדל, ימומן עוד ועוד על ידי ציבור ששיעורו באוכלוסייה הולך וקטן, אינו מעשי,  ולמען האמת, גם אם הפוליטיקאים מפחדים לומר זאת, אינו מוסרי".

סבב ההתייעצויות בבית הנשיא נמשך (צילום: לע"מ)
סבב ההתייעצויות בבית הנשיא | צילום: לע"מ

"בסוף נושאי האלונקה יבחרו ללכת למקום אחר (קל היום מתמיד) ובמקום לחזק את התורה, התהליך יוביל חלילה לתחושה שלילית כלפי התורה", הוסיף בנט. "לפעמים הפעולה שכביכול נעימה ומסייעת, היא למעשה מזיקה. לאורך השנים פעלתי להגברת התעסוקה בחברה החרדית, והייתי גם הראשון שיצא עם תוכנית, פרו-חרדית ולא פופוליסטית, אותה אימצנו בממשלה בראשותי: העלינו לפני שנה את שכר החיילים ב50% וקידמנו הורדת גיל פטור לחרדים מ-24 ל-21. המבחן הגדול של הממשלה שתקום: האם שיעור החרדים העובדים בעוד 3-4 שנים יהיה גבוה או נמוך מהשיעור היום".

ברקע המגעים המתקדמים להרכבת ממשלה, מצעד ראשי המפלגות נמשך הערב אצל נשיא המדינה הרצוג. נתניהו זכה כבר ל-64 ממליצים אחרי שנציגי נעם ועוצמה יהודית, ובהם יו"ר המפלגה איתמר בן גביר, הודיעו לנשיא כי הם ממליצים להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה. סבב ההמלצות יסתיים רשמית מחר ומלאכת הרכבת הקואליציה תוטל ביום ראשון על נתניהו. לפי העדכונים משיחות המשא ומתן שנמשכו לאורך היום, ייתכן שהוא יצליח להציג ממשלה כבר ביום שלישי עם השבעת הכנסת.

חה"כ יעקב אשר (יהדות התורה) שוחח הבוקר עם ניסים משעל ב-FM103 על ההסכמות התקציביות המסתמנות: "נושא ההצלחה במשא ומתן על מלגות האברכים עלה על השולחן מכמה היבטים, לא רק בחלק של התקציב, גם מבחינת העיגון שלו בספר התקציב. זה עלה, עדיין לא ניתנו תשובות על ידי הליכוד. אנחנו באמצע מו"מ, אנחנו יודעים שבאמצע הצ'ולנט אי אפשר לדעת איך יצא התבשיל בסוף. מדובר בתקציב גם של בחורי ישיבות". הוא ציין: "אני עדיין לא חוגג שום דבר כי לא קיבלנו תשובות".