מערכת בחירות מורכבת עברה על גוש המפלגות שמרכיבות את הקואליציה הנוכחית, שכללה אי הסכמות ואף בחירה שלא לשדר על אותו הגל – מה שערער את יציבותו של הגוש. לבנה אחת נפלה כשיו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי התעקשה שלא להתאחד עם מרצ, ומאז היא גררה אחריה לבנה אחר לבנה. בצל הכישלון המסתמן של גוש השמאל-מרכז, חזרנו לטעויות שהובילו לכך.

בחירות 2022: סיקור N12

התנגדות מיכאלי לאיחוד עם מרצ

למרות הניסיונות החוזרים ונשנים להביא לאיחוד בין העבודה למרצ כדי למנוע איבוד קולות, יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי התנגדה נחרצות למהלך. גם כשראש הממשלה יאיר לפיד ניסה ברגע האחרון לגרום לה לשנות את עמדתה וזימן את שתיהן לפגישה משולשת בביתו - היא הסתיימה בתוך שעה בלבד וזה לא יצא לפועל. "עמדתי לגבי האיחוד ידועה", אמרה מיכאלי בחודש ספטמבר. "באתי כי הוזמנתי ואני שמחה לשמוע בפעם הראשונה מראש הממשלה עצמו את עמדתו ולא דרך התקשורת".

מרב מיכאלי וזהבה גלאון (צילום: פלאש 90)
מיכאלי וגלאון לא התאחדו | צילום: פלאש 90

פרופסור אשר כהן, מרצה במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר-אילן, אמר כי "מצד אחד, נתניהו עמד עם מיומנות פוליטית וכפה איחוד על סמוטריץ' ועל בן גביר, ובכך גרם מיד לסידור של כל המחנה הלאומי בארבע מפלגות, בעוד שאצל לפיד המצב הפוך. המפלגות שנמצאות בסכנה - העבודה ומרצ וגם המפלגות הערביות לא התאחדו".

המפלגות שנותרו ללא הסכמי עודפים

בבחירות לכנסת ה-25 יש כמה מפלגות בגוש שנותרו ללא הסכמי עודפים שעשויים היו להוסיף להן קולות ברגע האחרון. ישראל ביתנו נותרה ללא הסכם עודפים, וגם המפלגות הערביות בחרו שלא לחתום על הסכמי עודפים ביניהן.

איימן עודה וסאמי אבו שחאדה (צילום: פלאש 90)
איימן עודה וסמי אבו שחאדה לא חתמו על הסכמי עודפים | צילום: פלאש 90

"בגוש נתניהו כל המפלגות עם הסכמי עודפים ולעומת זאת, ישראל ביתנו והערבים נותרו ללא הסכמי עודפים", הסביר פרופ' כהן. "לרע"ם למשל יש עודפים אבל הם לא ינוצלו, אותו הדבר אצל חד"ש- תע"ל".

על פי "נוסחת באדר-עופר", אם שתי רשימות חתמו על הסכם עודפים, נקבע עבורן "מודד" רשימה משותף. רשימה שהמודד שלה הגדול ביותר מבין כל הרשימות לאחר חישוב לפי מודדי הרשימה - מקבלת מנדט נוסף - וכך הלאה, עד שמסיימים לחלק 120 מנדטים בדיוק.

הזיגזג של הרגע האחרון: פיצול הרשימה המשותפת

דרמה של הרגע האחרון התרחשה ברשימה המשותפת, שם הוחלט על פיצול - חד"ש-תע"ל בראשות חה"כ איימן עודה רצו יחד - ובל"ד בראשות חה"כ סמי אבו שחאדה התמודדה לבד. בתוך כך, לאחר ספירת מרבית הקולות - ראינו כי בל"ד לא עוברת את אחוז החסימה וכי חד"ש-תע"ל קיבלה 5 מנדטים.

יאיר לפיד, בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
נתניהו הוציא את המצביעים לקלפי - בזמן שגוש לפיד נותר רדום | צילום: פלאש 90

הדממה בגוש שהובילה לפירוק

פרופ' כהן מצביע על כך שגוש הקואליציה הנוכחית נותר די רדום - בזמן שנתניהו פעל עד לבחירות כדי לשמור על הגוש שלו יציב ומאוחד. "נתניהו החליט על קו מסוים ושילם על זה מחיר - הוא תמיד ידוע כמי ששותה מנדטים לקראת הסוף", הוא טען. "הוא עבד כדי להוציא אנשים להצביע, הסתובב בכל ארץ ונצטרך לחכות לאחוזי ההצבעה - כדי לראות אם בגוש של לפיד קרה הפוך בזמן שמולו היה יריב שהלך והעלה את אחוזי ההצבעה".