יו"ר 'הליכוד', בנימין נתניהו, יושב בימים אלו מודאג במשרדי המפלגה במצודת זאב. הוא מודאג מהאפשרות של פיצול ב'יהדות התורה'. הדאגה הגדולה מגיעה בעיקר בשל ההבנה שלו שלא תהיה לו השפעה על המתרחש במפלגה החרדית-אשכנזית. בניגוד לבן גביר ולסמוטריץ', את גפני ופרוש הוא לא יוכל להזמין לשחייה משותפת בבריכה בקיסריה.

עד לפני כשבוע ימים לא הייתי חושב שנושא הפיצול ביהדות התורה רציני. זה היה נראה יותר כאירוע פנים-חרדי שייפתר מהר מאוד. עם זאת, ככל שהזמן חולף נראה יותר ויותר שמדובר באירוע אמיתי. לא עוד ספין בחירות או עימות פוליטי על חלוקת המקומות והתפקידים ברשימה.

נעשה סדר. יהדות התורה מורכבת משתי סיעות: 'דגל התורה' הליטאית ו'אגודת ישראל' החסידית. לכל סיעה הנהגה רוחנית משלה. בכל מערכת בחירות עולה שאלה אם לא הגיע העת להתפצל, אך מהר מאוד הצדדים מבינים שאחוז החסימה הגבוה לא מאפשר להם להתפצל ולקחת סיכון של ריצה עצמאית.

יו"ר אגודת ישראל יצחק גולדקנופף וחה"כ מאיר פרוש (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר אגודת ישראל יצחק גולדקנופף וחה"כ מאיר פרוש | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

רק לפני כשנה וחצי חתמו הסיעות על הסכם לריצה משותפת. הסכם זה צפוי היה לחול גם על הבחירות הקרובות. בין היתר, ראשות המפלגה הייתה צריכה לעבור מידיו של חה"כ משה גפני לידיו של נציג אגודת ישראל, הרב יצחק גולדקנופף. לכל היה ברור שהצדדים יתעמתו על סעיפים בהסכם, אך יכריזו בסופו של דבר על ריצה משותפת.

מהר מאוד נתניהו ושאר החברים בגוש הימין הבינו שטעו. נציגי דגל התורה העבירו להם מסר ברור: אנחנו לא צד במשחק, כל ההחלטות יתקבלו על ידי מנהיג המפלגה, הרב גרשון אדלשטיין, שנכון להיום מתעקש על ריצה עצמאית של דגל התורה.

המחלוקת בין הסיעות האשכנזיות-חרדיות אינה על רקע פוליטי, אלא אידיאולוגי. אולי זו הסיבה שהנושא הפך מספין פוליטי לאירוע אמיתי. חסידות 'בעלז', אותה מייצג חה"כ ישראל אייכלר, ניהלה בחודשים האחרונים משא ומתן עם משרד החינוך באשר למתווה חינוך שיחול על מוסדות החסידות. במרכז המתווה: תקציבי עתק למוסדות חינוך שיסכימו ללמד 3 מקצועות יסוד עם מבחנים, לצד פיקוח.

הרב אדלשטיין רואה בתוכנית כפגיעה קשה בעצמאות החינוך החרדי, בעוד האדמו"ר מבעלז מגבה את המהלך. מתווה החינוך מגיע לאחר חודשים של האשמות נגד נציגי אגודת ישראל - ביניהם חה"כ אייכלר - בטענה שניהלו משא ומתן עם נציגי הממשלה בראשות לפיד ובנט.

הרב גרשון אדלשטיין (צילום: אהרון קרון, פלאש 90)
ויכוח אידיאולוגי פנים-חרדי, הרב גרשון אדלשטיין | צילום: אהרון קרון, פלאש 90

בדגל התורה אומרים שלא ייתכן שכל חבר כנסת או 'אדמו"ר בודד' ינצל את הכוח הפוליטי של המפלגה לצרכיו האישיים ודעותיו האישיות. כעת הם דורשים התחייבות ברורה שכל דבר מהותי לא ייעשה באופן עצמאי, אלא בהסכמה של המפלגה כולה.

מנגד, באגודת ישראל לא מוכנים לשמוע על כניעה. הם מבינים שמתווה החינוך הוא רק סמל. המאבק האמיתי הוא אם לחברי הכנסת החסידים תהיה עצמאות בקבלת ההחלטות, בכפוף להחלטת האדמו"רים, או שהם יצטרכו להיות כפופים להנהגה הליטאית. רק בסוף השבוע התארח חה"כ מאיר פרוש באולפן 'כיכר השבת' ואמר לכותב שורות אלה: "מי אני שאמחל על כבודם של האדמו"רים?". זאת לצד גיבוי חד-משמעי לחסידות בעלז. כך נוצר מצב בו איום הפיצול הופך לרציני.

בגוש הימין בוחנים אלטרנטיבות

בחזרה לבנימין נתניהו. במצודת זאב עסוקים בשבועיים האחרונים בשאלת הפיצול החרדי. נתניהו העריך כי במידה והמפלגה תתפצל - לפחות אחת לא תעבור את אחוז החסימה, מה שלדבריו יוביל להפסד של גוש הימין. נתניהו מנהל כל העת שיחות עם בכירים חרדים, ובשיחות הוא נשמע מודאג. באחת השיחות הוא התבטא: "הפיצול יכול להוביל לאסון על מחנה הימין כולו, צריך לעשות הכול כדי למנוע את הפיצול הזה".

עם זאת, נתניהו הבין שאין לו את האפשרות להשפיע באמת. פגישה שנקבעה לו לאחרונה עם חה"כ אורי מקלב מדגל התורה בוטלה בהוראה ישירה של הרב אדלשטיין, זאת לצד הוראת הרב לבטל את כל פגישות המשא ומתן עם הסיעה החסידית. נתניהו קרא אליו למצודת זאב את נינו של הרב אדלשטיין. גם בתום הפגישה הזאת נתניהו נותר מודאג, כשהבין שהרב אדלשטיין רציני בכוונותיו.

חברי הכנסת משה גפני ואורי מקלב בכנסת (צילום: הדס פרוש, פלאש/90 )
לא מתרשם מהאזהרות לגבי גוש הימין, חה"כ גפני | צילום: הדס פרוש, פלאש/90
שלט של נתניהו עם אדם חרדי (צילום: רויטרס)
נתניהו נותר ללא אפשרות להשפיע על המתרחש, ארכיון | צילום: רויטרס

החשש המרכזי של נתניהו נובע מסקרים המנבאים שלפחות אחת מהסיעות לא תעבור את אחוז החסימה. "אתם תקחו על עצמכם את האחריות שאגודת ישראל לא תעבור את אחוז החסימה?", שאלתי לאחרונה את יו"ר דגל התורה, חה"כ משה גפני. הוא, בתגובה, שתק, ולאחר כמה רגעים השיב בזעם: "נראה לך שהרבנים לא יודעים על החשש הזה? הם מבינים טוב ממך ומכירים את כל הנתונים". גפני הדגיש שהצלחת גוש הימין לא תשמש כתירוץ לריצה מאוחדת.

אגב, יש הטוענים במפלגה שריצה עצמאית דווקא תחזק את הגוש, ותוביל למצב בו הסיעות יוציאו מהבתים את עשרות אלפי המצביעים שלא הגיעו לקלפיות בבחירות האחרונות. אולי דווקא הפיצול בגוש יוביל להצלתו.

כעת, משהתקבלה ההבנה שמדובר באירוע אמיתי, ושבעוד שבועיים מגיע הרגע המכריע, בגוש הימין בוחנים תוכניות חלופיות. אחת מהן הייתה שאריה דרעי ישריין בש"ס שני נציגים מאגודת ישראל. בש"ס לא התלהבו ובאגודת ישראל הודיעו שלא יסכימו להצעה.

הטורים של ישי כהן ב-N12:

כשבועיים ימים נותרו עד לסגירת הרשימות. כל יום שחולף מלמד שהיהדות החרדית קרובה לפיצול המאיים על שלמות המחנה. מדובר בפיצול שלא ידענו כמוהו למעלה מ-30 שנה. עם זאת, עדיין, צריך לזכור ששבועיים זה הרבה מאוד זמן בפוליטיקה הישראלית. זה מספיק זמן כדי להגיע להסכמים, גם אם בדרך המפלגה איבדה מנדט לטובת בן גביר ואחרים - מצביעים שמאסו במחלוקת.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"