הבוקר שאחרי הפריימריז במפלגות מרצ והציונות הדתית: מימין סמוטריץ' יכול לרשום לעצמו הצלחה, ולשחרר אנחת רווחה לאחר שאיש מחברי הכנסת המכהנים של מפלגתו לא נדחק לאחור. בעוד שהציונות הדתית שמרה פחות או יותר על אופייה וצביונה – במרצ, שגם שם נערכו פריימריז, המצב מעט שונה. זהבה גלאון הביסה את יאיר גולן, חזרה לעמוד בראשות המפלגה – ויחד עם הרשימה שנבחרה ייתכן שינוי מסוים באופיה וצביונה של המפלגה לקראת הכנסת ה-25.

סמוטריץ' יכול להיות מרוצה מתוצאות הפריימריז בציונות הדתית. במקומות הראשונים נבחרו, לפי הסדר, אופיר סופר, אורית סטרוק, שמחה רוטמן ומיכל וולדיגר. לאורך היום סמוטריץ' חשש מאפשרות שבו אחד מהם, חברי מפלגתו בכנסת ה-24, יידחק למקום לא ריאלי – אך לשמחתו זה לא המצב.

בצלאל סמוטריץ' מצביע בפריימריז של הציונות הדתית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' מצביע בפריימריז של הציונות הדתית | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
זהבה גלאון
זהבה גלאון

בסיכום הדברים מבחינת מפלגת הציונות הדתית – אין בשורות דרמטיות של ממש בגוון ואופי הרשימה, למעט צבי סוכות, לשעבר מנכ"ל עוצמה יהודית, שנבחר במקום החמישי. לאחר צליחת המשוכה הזו מבחינתו של סמוטריץ', הוא יידרש כעת להכריע על עתיד המפלגה – אם הוא חובר מחדש לבן גביר בריצה משותפת או שאולי פונה בכלל לאפשרות של איחוד ושיתוף פעולה עם עמיחי שיקלי.

סמוטריץ' קרא אתמול לבן גביר לחזור לשולחן המשא ומתן לקראת סיכום על ריצה משותפת – לאחר הקרע שהתגלע ביניהם בשבוע האחרון וההחלטה של יו"ר עוצמה יהודית על ריצה עצמאית. קריאתו של סמוטריץ' מגיעה לאחר שראש האופוזיציה בנימין נתניהו קרא אף הוא לריצה משותפת של שתי המפלגות. "אסור לקחת סיכון", הבהיר נתניהו בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות. מנגד, חה"כ בן-גביר ענה: "ניסינו בכל דרך עד שהבנו שאין פרטנר".

בעוד שבציונות הדתית נשמרה רשימה דומה לזו שבכנסת הנוכחית – הפריימריז שנערכו אתמול במרצ, כולל ההצבעה על יו"ר המפלגה – הביאו לשינוי של ממש באופייה של המפלגה. לאחר תקופה שלא כיהנה בכנסת, חזרה זהבה גלאון לעמדת יו"ר המפלגה אחרי ניצחון משכנע על סגן שרת הכלכלה יאיר גולן.

אחרי גלאון ברשימה יהיה מוסי רז ואחריו יגיעו מיכל רוזין ועלי סלאלחה. הורוביץ, יו"ר הרשימה כיום, שהוביל את מרצ להישג הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות, נבחר במקום השביעי בלבד ומסתמן שלא ייבחר לכנסת הבאה. יאיר גולן עצמו נבחר רק למקום החמישי ברשימה – וכלל לא בטוח שאפילו הוא ייבחר לכנסת הבאה.

ח"כ אופיר סופר (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ אופיר סופר | צילום: דוברות הכנסת
ח"כ מוסי רז (צילום: AP / FLASH 90, נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ח"כ מוסי רז | צילום: AP / FLASH 90, נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במידה מסוימת, ההצבעה אתמול במרצ עשויה לאותת על שינוי של ממש – בטח ביחס לשימור המצב במפלגת הציונות הדתית. לצד השינוי בעמדת היו"ר, גם בחירתו של רז למקום בכיר ברשימה – עשויה ללמד כי מרצ בכנסת הבאה צפויה לשוב ולעסוק בעיקר בסוגיות מדיניות הקשורות למצב מול הפלסטינים – עניין שבכנסת ה-24 לא היה בראש סדר העדיפויות שקידמה.

ניצן הורוביץ: יישאר בחוץ? (צילום: ערוץ הכנסת)
ניצן הורוביץ: יישאר בחוץ? | צילום: ערוץ הכנסת

בתוך כך, כמו במפלגת הציונות הדתית – גם במרצ, סוגיה דרמטית שעומדת על השולחן היא עתיד המפלגה ורעיון החבירה למפלגת העבודה. אתמול בערב בירכה מרב מיכאלי, יו"ר העבודה, את זהבה גלאון על בחירתה ליו"ר מרצ – אך הבהירה כי אינה מתכוונת לקדם איחוד בין הפלגות. מיכאלי דבקה בסירובה במשך תקופה ארוכה, אך נפילה של מרצ מתחת לאחוז החסימה עשויה לפגוע גם בעבודה. למרות זאת, העובדה כי בסקרים רבים זוכה מרצ של גלאון לתוצאות טובות יותר לעומת מרצ בהובלת גולן, עשויה לחזק את עמדתה של מיכאלי.

 

 

כזכור, בסוף השבוע דיווחנו כי הפעם ראש הממשלה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד אינו מתכוון "לרחם" על מפלגות הגוש שלו – ונערך לקמפיין אגרסיבי ו"לא מתחשב". על רקע הדברים האלה אותת לפיד למפלגות המרכז-שמאל, ובעיקר למרצ ולעבודה, כי הוא מצפה מהן לגלות אחריות, ובוודאי היה מעדיף לראות איחוד ביניהן כדי למנוע אובדן אפשרי של קולות.