הקרב על הקול הרוסי - בחירות 2022: בליכוד סימנו את ישראל ביתנו כיעד מרכזי, ופועלים כדי להחליש אותה - והם לא היחידים. גם חבריו של ליברמן לקואליציה מחזרים אחר העולים, מה שמוביל למתיחות עם יש עתיד ויאיר לפיד.

המפלגה החדשה שהצטרפה לקרב

את מפלגת 30/40 הקימה סטלה ויינשטיין, מי שניהלה את מאבק חדרי הכושר בתקופת הקורונה. עד לפני כשנתיים הייתה ברשימת ישראל ביתנו, מאז עברה לימינה. ועכשיו היא חוזרת כראשת מפלגה שנועדה לפנות לדור הביניים של יוצאי ברית המועצות, "דור אחד וחצי".

כבר שבועות שבליכוד מחפשים בנרות דמות שתתמודד בבחירות ותפנה ליוצאי ברית המועצות. הכוונה היא לא באמת לעבור את אחוז החסימה אלא בעיקר לשרוף קולות לליברמן. ויינשטיין טוענת שמדובר בהתארגנות עצמאית וזאת למרות שהשלד של המפלגה שהקימה היה שייך לאחיו של אריה דרעי. "עם כל הכבוד, מה זה 'לקחת לליברמן'? זה שייך לו בטאבו? זה שייך למישהו הקולות האלו בטאבו?", אמרה ויינשטיין.

סטלה וינשטיין  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
חוזרת כראשת מפלגה שנועדה לפנות לדור הביניים של יוצאי ברית המועצות, סטלה ויינשטיין, ארכיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

הליכוד נגד ישראל ביתנו

החזית הראשונה כאמור היא מול הליכוד. זה מתחיל בקמפיינים הרשמיים והארסיים של שני הצדדים, כשעוד לא אמרנו מילה על הקרב התת-קרקעי על קולות העולים, זה שבו ישראל ביתנו מכנה את הליכוד "מפלגה של יוצאי מדינות ערב" במאמר פרסומי. מנגד הופצו ברשת עשרות, סרטונים ארסיים נגד ליברמן. 

עד כמה הקרב בין הליכוד לישראל ביתנו הוא ייצרי, גילינו כבר ביריית הפתיחה של מערכת הבחירות. יוסי כמיסה, עוזרו לשעבר של ליברמן, טען שלפני 20 שנה ניסה ליברמן להזמין ממנו רצח של קצין במשטרה. ליברמן היה משוכנע שהליכוד עומד מאחורי המהלך - וטען כי מדובר בניסיון חיסול פוליטי שלו.

אביגדור ליברמן, בחירות 2015 (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
עדיין מוביל בקולות יוצאי ברית המועצות, חה"כ אביגדור ליברמן, ארכיון | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90
פרסום בעיתון של ישראל ביתנו: הליכוד מפלגה סקטוריאל (צילום: ישראל ביתנו)
פרסום בעיתון של ישראל ביתנו: הליכוד מפלגה סקטוריאלית של יוצאי מדינות ערב | צילום: ישראל ביתנו

כעת, אנו חושפים מתוך דוח פנימי של הליכוד - את השיטה להשאיר את מפלגת ישראל ביתנו מתחת לאחוז החסימה. ראשית, לפי הדוח נדרש פרסום אגרסיבי ברשתות החברתיות ברוסית, גיוס 50 אנשי שטח להסברה מדלת לדלת והצבת דוברי רוסית בכל "קלפיות הזהב" של ישראל ביתנו.

מאחורי הקלעים על הפרסום בשפה הרוסית

מאחורי המלחמה הזו על הקול הרוסי - יש גם מספרים. מתחילת מערכת הבחירות השקיעה ישראל ביתנו 63,900 שקלים בפרסום בפייסבוק בשפה הרוסית, ביש עתיד השקיעו 35,300 שקלים - למרות שהמצביעים שלה אינם מקרב יוצאי ברית המועצות, גם הליכוד במשחק עם השקעה של יותר מ-13 אלף שקלים. 

מי המפלגה המובילה בקרב יוצאי ברית המועצות?

הסיבה לחיזור ברורה: קולותיהם של יוצאי ברית המועצות שווים כ-15 מנדטים בסך הכול. על סמך נתונים מצטברים שריכז עבורנו מנו גבע, ניתן לראות שליברמן עדיין זוכה לאהדה גדולה, אבל הקרב נהיה יותר ויותר קשה. 25% מהעולים החדשים מתכוונים להצביע הפעם לליכוד - התחזקות קלה, ליברמן יציב עם 21% מקולות העולים. במפלגת יש עתיד מצמצמים את הפער ומתקרבים לליברמן, כאשר 17% מקרב יוצאי ברית המועצות - מתכוונים להצביע ללפיד. 9% עוד מתלבטים, ו-28% מצביעים לשאר המפלגות.

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
עדיין מפלגתו של ראש האופוזיציה נתניהו מובילה בקרב יוצאי ברית המועצות, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
אביגדור ליברמן ויאיר לפיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הפער מצטמצם. מי ינצח בקרב על הקולות הרוסיים? יאיר לפיד ואביגדור ליברמן, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"לציבור דוברי הרוסית, לפחות כך עולה מהסקר שעשינו, חשוב הצורך בהחלפת השלטון", הסביר גבי וולפסון, הכתב הפוליטי של אתר NEWSRU. "הם רואים בלפיד כאדם שיכול להיות מועמד לתפקיד ראש הממשלה". ליברמן כמובן מודע היטב למצב, ובכנס שערך בשבוע שעבר בחיפה - היו על הכוונת שלו גם חבריו לקואליציה הנוכחית. בכנס הוא טען כי לפיד וגנץ מעוניינים להרכיב קואליציה עם החרדים, והם לא מסתירים זאת.