שבוע לבחירות וראשי המפלגות נכנסים לישורת האחרונה, בעיקר ראשי הגושים – יאיר לפיד ובנימין נתניהו. גוש הקואליציה הנוכחית צריך לדאוג ששלושת המפלגות שעל סף אחוז החסימה יעברו, להגדיל את אחוזי ההצבעה במגזר הערבי וגם להבהיר את מעמדו של גנץ. בגוש נתניהו נמצאים במצב יותר טוב, וצריכים בעיקר להפסיק את המריבות בגוש ולתמרץ את המצביעים. מעט ימים - הרבה אתגרים.

בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:

האתגרים של נתניהו

סיום המריבות בגוש: גוש נתניהו נערך בצורה מיטבית לבחירות - ארבע מפלגות, שני זוגות הסכמי עודפים, כל אחד בקהל יעד אחר. זה עבד טוב עד השבוע שעבר. אוסף תקריות לכאורה נטולות קשר, מהצילום בכפר חב"ד דרך הקמת המטה החרדי של בן גביר ועד הקלטות סמוטריץ'. המשותף לכולם: קרבות טריטוריה.

נתניהו מודאג מהזינוק של בן גביר, שמביא את בצלאל סמוטריץ' לרצות את התיק הבכיר ביותר, מעבר לכך, גם החרדים חוששים מעוצמה יהודית. אי אפשר ממש לכמת את זה במספרים, אבל ברור שזה לא טוב לנתניהו בעודו מנסה לגרד את חצי המנדט שחסר לו.העלאת ההצבעה בליכוד וביהדות התורה: האתגר השני נשמע מוכר, אותם מצביעי ליכוד שנשארו בבית. הפעם מדובר גם על פלח קטן אבל חשוב מאוד - מצביעי יהדות התורה מאוכזבים. הבלוק הטכני לא מצליח לסתום את הפרצה שנפערה בין חסידים וליטאים ובין הנבחרים לבוחרים.

חדי העין הבחינו שכבר בבחירות האחרונות ובניגוד לגידול הטבעי, יהדות התורה ירדה ל-6 מנדטים וקיבלה את השביעי רק בזכות הסכם עודפים. נתניהו יצא לסבב ריאיונות בתקשורת החרדית כדי להעיר אותם, כי האדמו"ר היחיד שמוסכם על כל החרדים גר בכלל בקיסריה.

בחירות 2022 - הזירה הפוליטית

מה עושים עם איילת שקד? זו דילמה מורכבת יותר מכפי שהיא נראית: אם תשימו לב, הליכוד הפסיק לחלוטין את הקריאות לשקד לפרוש ולמעשה הפסיק לחלוטין לדבר עליה. הסקרים שלהם, כמו אלה שלנו, מראים שפרישתה לא תשנה את מפת הגושים. הנה הדילמה - מצד אחד, אפילו עשרת אלפים קולות שיבואו לליכוד שווים כרבע מנדט, ויכולים לשנות הכול.

מצד שני, אם באמת חלק נכבד מבוחריה לא יבואו לקלפי אם תפרוש, אחוז ההצבעה יירד ובעקבותיו גם אחוז החסימה בכמה מאות קולות, מה שיכול להציל את אחת המפלגות הערביות. ההתלבטות כבדה, כך גם השתיקה.

האתגרים של לפיד

האתגרים של יו"ר יש עתיד נראים אפילו מורכבים יותר מאלה של נתניהו – כדי להישאר במשרד ראש הממשלה נדרשים שלושה תנאים: לחסום את נתניהו מלהגיע ל-61 כמובן, להתקרב עד כמה שניתן לעמדת המפלגה הגדולה, ולהקטין עד כמה שניתן את גנץ, כך שלא יוכל להוות חלופה לנתניהו. כך שאם נסדר את זה במשוואה: לפיד צריך להיות כמה שיותר גדול מגנץ וכמה שפחות קטן מנתניהו.אלא שבתוך המשוואה הזו יש כמה נעלמים מאוד חמקמקים: ישנן שלוש מפלגות בגוש שנמצאות לפי הסקר שלנו באזור המסוכן של 5 מנדטים: העבודה, מרצ וישראל ביתנו. לפיד אמנם לא משחק גושי, אך עדיין נפילה של אחת משלושתן מתחת לאחוז החסימה עשויה לסלול את הדרך לנתניהו להרכבת ממשלה. לפיד אמנם משדר שכל המפלגות במקום בטוח מעל אחוז החסימה, אבל תנועה חדה מדי והוא עשוי לשלם על זה.

משתנה דרמטי ביותר עבור לפיד הוא הקול הערבי - אם ייצמד להצהרות שלפיהן לא ישב עם חד"ש-תע״ל, אין לו קואליציה בכלל. עם זאת, הוא חייב לוודא שגם חד"ש-תע"ל וגם רע"ם עוברות כדי לסייע לו בגוש חוסם לנתניהו. לכן לפיד יצא היום לנצרת, לביקור בפרופיל מאוד מדוד - בלי הצהרות בשידור חי, בלי שיירות ובלי כותרות. בעיקר להפגין נוכחות. לתת לקול הערבי לפחות תחושה שהוא במשחק.כרגע רק 46% מהמצביעים הערבים מצהירים שבכוונתם להצביע, לעומת כמעט 65% בשיא במועד ג'. זה מעט מדי מבחינת לפיד, הוא צריך בין 50-55% הצבעה במגזר, לא יותר - כדי לא לסכן מדי את מרצ והעבודה, ולא פחות - כדי לא לסייע לנתניהו. לתמרן את הקול הערבי, מבלי לעורר נגדו קמפיין בצד היהודי; להיות עם ולהרגיש בלי.