לקראת התחלת המשא ומתן להרכבת הממשלה בידי מפלגות גוש נתניהו, יו"ר ש"ס אריה דרעי נתפס אמש (שבת) לוחש במיקרופון לרב הראשי, הראשון לציון יצחק יוסף, בפתח השיעור השבועי: "יש מלחמה גדולה על (תיק) הדתות. השם ירחם".

הרב הראשי יוסף שישב לצד דרעי, סימן לו "משימות" שעל ש"ס לקדם בממשלה. בין השאר סימן הרב יוסף את ביטול רפורמת הכשרות, חוק גיור, הרחבת הסמכות של בתי הדין הרבניים לדון בדיני ממונות (אם הצדדים מעוניינים), קירוב החילונים, הגדלת הקצבאות לאברכים, מניעת תחבורה ציבורית בשבת ועוד. 

"יש לכם הרבה עבודה… אחרי כל מה שהם עשו ברוך השם, שהייתה הצלחה של עולם התורה..." המשיך הרב הראשי יוסף. "אני לא מדבר פוליטיקה. אסור לי. יש שופט שאחר כך יעשה לי בעיות… התורה ניצחה. יש תיק הדתות, תיק הפנים, אולי תיק האוצר שרבי אריה ייקח אותם. 

במקביל, לקראת המו"מ הקואליציוני, דיווחנו הערב כי על אף שהקואליציה הנבנית מסתמנת כהומוגנית, צפויים קרבות בין החרדים ובין הציונות הדתית. מדובר בקואליציה שבה לראשונה הדתיים והחרדים הם הרוב, והחילונים במיעוט, ועדיין, כשמסתכלים על החרדים והציונות הדתית לא רואים שום פער אידאולוגי, יש תיאום אידאולוגי מלא, אין ייצוג לאף זרם ציוני דתי ליברלי, ולכן בכל השאלות העקרונות מתואמים.

עם זאת, צפוי איזשהו קרב על חלוקת הכוח מי ימנה את הרבנים הראשיים (שתפקידם מסתיים בעוד 8 חודשים), ומי ישלוט במשרד הדתות, ולפי ההערכות במפלגה, הרב יוסף במועד זה יהפוך לנשיא מועצת חכמי התורה של ש"ס. ש"ס צפויה לקבל את משרד הדתות, ואולי יהיה סגן שר דתות מהציונות הדתית. אחד השמות המעניינים לתפקיד, הרב עמיחי אליהו, בנו של הרב שמואל אליהו ונכדו של הרב מרדכי אליהו שהיה הרב הראשי.

על רקע מינוי הרבנים הראשיים, התוכנית היא כנראה לשנות את החוק במטרה לאפשר לרב יעקב שפירא מהציונות הדתית להתמודד לצד מועמד של ש"ס. שני השמות המובילים לתפקיד הם הרב יהודה דרעי, אח של אריה דרעי, והרב דוד יוסף, האח של הרב הראשי הראשון לציון יצחק יוסף, בנו של הרב עובדיה. בעניין חלוקת הכוח בעולם הדתי, על אף ההומוגניות, כאן עשויים להימצא בקיעים.

בנוסף, גם בצד החרדי של יהדות התורה שוקלים לקדם את פסקת ההתגברות. ביהדות התורה מעוניינים בפסקת התגברות - לא בשביל מינוי דרעי ולא בגלל הבעיות המשפטיות של נתניהו. מבחינת יהדות התורה מדובר בתנאי בסיסי כדי להעביר את חוק הגיוס. בג"ץ ביטל 4 פעמים את החוק, אחד ממחוללי המשבר הפוליטי, וביהדות התורה כבר דורשים את זה בהסכמים.

במקביל במפלגתו של גולדקנופף יוזמים חקיקה שתחזק את מעמד סגני השרים, כדי יוכלו בין השאר להיות אחראים בלעדיים לחינוך החרדי. לפי הצעת החוק שגיבש ח"כ יעקב אשר, מעמדו של סגן שר יהיה כשל גורם בעל סמכות במשרד בתחומים מוגדרים שעליהם יופקד, וזאת בהסכמה עם השר הממונה ובהתאם להסכמות הקואליציוניות. חה"כ אשר יבקש להכניס את החקיקה להסכמים הקואליציוניים.

עוד דיווחנו הערב ב"חדשות סוף השבוע" כי מתוכנן שינוי בוועדה לבחירת שופטים. המתכונת – בדומה לשינויים שממשלת השינוי ביצעה בהרכב הוועדה לבחירת דיינים. במהלך הממשלה ה-36, כדי שיהיה לו רוב בוועדה לבחירת דיינים, שר הדתות מתן כהנא הוסיף 3 נציגים שנשלטים בידי הפוליטיקאים, וזה בדיוק מה שמתכננים כעת. אם חברי האופוזיציה יבואו וימתחו ביקורת, יגידו להם בממשלת נתניהו שזה בדיוק מה שנעשה עם הדיינים, ושאין להם עילה לדבר הפעם כשמדובר בשופטים.

בעקבות דבריו של יו"ר יהדות התורה גולדקנופף, בדגל התורה, מפלגתו של גפני, מסרו: "בהיוועצות עם רשכבה"ג מרן ראש הישיבה שליט"א - ההחלטה האידאולוגית בעניין אי לקיחת תפקידי שרים בממשלה עומדת בעינה. חברי הכנסת של התנועה יכהנו בתפקידים בכירים אחרים, יו"ר ועדות וסגני שרים, וילחמו בכל כוחם בנושא מצוקת הדיור, נושא החינוך ובנושאים נוספים העומדים על סדר יומה של היהדות החרדית". מכאן חה"כ משה צפוי לכהן עם הקמת הממשלה כיו"ר ועדת הכספים.