ועדת הבחירות המרכזית פסלה היום (חמישי) את רשימת בל"ד מהתמודדות בבחירות לכנסת ה-25 ברוב של 9 מול 5. הקרב עובר כעת לבית המשפט העליון עם חוות דעת של היועצת המשפטית לממשלה שאין לפסול את בל"ד. תחילה נידונה הבקשה לפסול את רע"ם, והיא נדחתה בידי הוועדה. יו"ר הוועדה ושופט בית המשפט העליון, יצחק עמית, לא השתתף בהצבעה.

במחנה הממלכתי הבהירו מוקדם יותר שיצביעו בעד פסילה של בל"ד, ולכן הסתמן רוב לפסילתה בוועדה - אך בית המשפט העליון עדיין יכול להפוך את ההחלטה. "אזרחי ישראל הערבים ראויים וזכאים לייצוג פרלמנטרי, ואף לנציגות קואליציונית, אך יש החלטות שהן מעל לכל שיקול פוליטי צר", מסר שר הביטחון ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ זמן קצר לפני שהחל הדיון בבקשות. "אין מקום בבית הנבחרים הישראלי למי שפועל בקיצוניות נגד המדינה".

מחמוד עבאס מצביע (צילום: AP)
הבקשה לפסול את רשימתו נדחתה, יו"ר רע"ם מנסור עבאס | צילום: AP

בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" לאחר החלטת הוועדה, אמר יו"ר מפלגת בל"ד סאמי אבו שחאדה כי הוא אינו מבין כיצד מפלגתו הנאבקת למען צדק, שוויון ומדינת כל-אזרחיה נפסלת - ודווקא מפלגות המחזיקות ברעיונות כמו טרנספר נחשבות ללגיטימיות. "זו סצנה מתיאטרון האבסורד, זה הזוי כל הדיון הזה. למה יש רוב נגד שוויון בחברה היהודית בישראל? זה דבר שצריך להטריד את כולנו ולא רק את בל"ד".

"כל הטיעונים נדונו בבית המשפט העליון במדינת ישראל מספר פעמים, ואין פה שום דבר שמחזיק מים", הוסיף אבו שחאדה בריאיון. "אין טיעונים רציניים נגד בל"ד, ובעיניי זה לא יעבור את בג"ץ. כל מי שקצת מבין במשפטים יודע שאין עילה לפסילה. העניין פה הוא פוליטי, ועכשיו כל מי שרוצה משתמש בזה פוליטית כדי להביא כמה שיותר בוחרים".

"בל"ד היא מאוד חזקה, והולכת להיות הפתעת הבחירות", אמר אבו שחאדה. "אני מחזיק ברעיון שאומר שקיימת סתירה בין יהדותה של המדינה לאופי הדמוקרטי. זו התפיסה הפוליטית שלנו. במדינה הזו לא יכול להתקיים שוויון - כשמשווים בין האזרח היהודי לערבי בכל תחום, הכול תמיד לטובת האזרח היהודי. זה מצביע על משהו מבני לא תקני, על בעיה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יצביע בעד פסילת בל"ד, השר גנץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

העתירה נגד בל"ד הוגשה על ידי מפלגת "אנחנו" בטענה שהיא שוללת את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית מכיוון שהיא פועלת לשינוי אופיה של המדינה למדינת כל אזרחיה. העתירה נגד רע"ם הוגשה על ידי הארגונים "פורום בוחרים בחיים" ו"עד כאן - צעירים למען ישראל" בטענה שהיא תומכת במאבק מזוין של ארגון טרור. על פי העותרים, רע"ם מעבירה באמצעות עמותת "סיוע 48" תקציבים למשפחות של אסירים ביטחוניים ושל מחבלים שנהרגו בפעולות טרור.

ברע"ם טענו שהבקשות "רחוקות מאוד" מהסף שנקבע ולא עומדות "אפילו במינימום" של הרף הנדרש כדי להוכיח שהמפלגה תומכת במאבק מזוין של ארגון טרור. עוד הוסיף נציגה כי המפלגה עצמה לא פועלת לקידום הטרור, ובנוגע לפעילות העמותות טען שמדובר ב"טענות מופרכות" שלא מקיימות את עילות הפסילה. עוד הזכירו ברע"ם פסיקות קודמות של בית המשפט שבהן לא התקבלו בקשות לפסול את הרשימה או את חבריה.

תגובת הליכוד: "מה שמתרחש בוועדת הבחירות הוא קרקס פוליטי שערורייתי. פסילתו של עמיחי שיקלי היא עוול ופגיעה חמורה בדמוקרטיה. היום הקרקס ממשיך בניסיון לפסול את בל"ד כדי להכשיר את רע"ם, חד"ש ותע"ל. כל התהליך נועד להציל קולות בגוש השמאל ולפגוע בגוש הימין. לא נשתתף בהצגה הזאת".

בהרב-מיארה: בל"ד קרובה לתחום האסור, אבל אין לפסול אותה

כשעה לפני תחילת הדיון מסרה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה את עמדתה, שלפיה אין הצדקה לקבל את הבקשות. "יישום פסיקת בית המשפט העליון ביחס לפסילת מפלגות מלמדת כי אין במסד העובדתי הניצב בבסיס הבקשה שהוגשה לוועדת הבחירות כדי להקים סעד של פסילת רשימה המתמודדות בכנסת", מסרה בהודעה לתקשורת.

"הגם שבל"ד קרובה לתחום האסור שרשימה החוצה אותו אינה יכולה להתמודד בבחירות לכנסת, הרי שלא הובאה ראיה לכך שבשנים האחרונות בל"ד פעלה כדי להוציא את החלקים המוקשים במצעה מהכוח אל הפועל", המשיכה היועמ"שית. "לפיכך אין די בראיות שהובאו בבקשת הפסילה כדי לעמוד באמות המידה הקפדניות והמחמירות שנקבעו בפסיקת בית המשפט העליון, לשם הוכחת אחת מעילות הפסילה שבחוק".

יצחק עמית (צילום: ערוץ הכנסת)
יו"ר הוועדה השופט יצחק עמית | צילום: ערוץ הכנסת
היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס הכניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לא מוצאת עילה לפסול את הרשימות, בהרב-מיארה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד ציינה היועמ"שית שבקשות קודמות לפסול את המפלגה נדחו על ידי בית המשפט העליון בהסבר שלפיו מצעה ביחס ל"מדינת כל אזרחיה" לא מספיק כדי למנוע ממנה להתמודד בבחירות. באשר לרע"ם, טענה בהרב-מיאה כי לא ניתן להסיק מהראיות שהוצגו שרע"ם תומכת תמיכה חומרית, תמיכה פוליטית או תמיכה אחרת במאבק מזוין של ארגון טרור.