N12
פרסומת

הדילים והבליץ: החוקים שיקודמו בשבועיים שעד פיזור הכנסת

חוק יסוד: לימוד תורה שאושר בקריאה ראשונה ממשיך את הדיל בין נתניהו לחרדים • במסגרת הדילים - מרתון דיונים והצבעות בכנסת על שורת חוקים שנויים במחלוקת, עד הפיזור • בין החוקים: חוק למניעת מעצר עריקים, החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש, וחוק הוועדה הפוליטית לחקירת אירועי 7 באוקטובר

דפנה ליאל
דביר ג'ברה
פורסם:
דיון הצעת חוק יסוד: לימוד תורה במליאת הכנסת
דיון הצעת חוק יסוד: לימוד תורה במליאת הכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • נתניהו והחרדים בבליץ חקיקה עם אישור חוק יסוד: לימוד תורה.
  • הדיל כולל את חוק העריקים והכשרות תמורת החלשת התקשורת ופיצול תפקיד היועמ"ש.
  • עוד בדילים: ועדת החקירה הפוליטית לאירועי 7 באוקטובר שתמונה בידי הפוליטיקאים.

בליץ החקיקה: הדיל של נתניהו והחרדים יצא לדרך אמש עם אישור חוק יסוד: לימוד תורה בקריאה ראשונה, והוא כולל בליץ חקיקה גדולה שיימשך עד פיזור הכנסת שצפוי בעוד כשבועיים. בין החוקים שדורשים החרדים לקדם: חוק העריקים, וחוק הכשרות. בתמורה לחקיקה שדורשים החרדים נתניהו דורש לאשר את תמיכתם בחוק להחלשת התקשורת החופשית, החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש, וחוק ועדת החקירה הפוליטית.

התמורה של נתניהו והחרדים
התמורה של נתניהו והחרדים

חוק יסוד: לימוד תורה

כאמור, חוק יסוד: לימוד תורה אושר אמש בקריאה ראשונה, אחרי שזכה לתמיכת 63 ח"כים. 53 ח"כים התנגדו להצעה, ובהם 4 ח"כים מהקואליציה - יולי אדלשטיין ודן אילוז מהליכוד, משה סולומון ממפלגת הציונות הדתית, ושרן השכל - סגנית שר החוץ.

הצעת חוק יסוד: לימוד תורה
הצעת חוק יסוד: לימוד תורה

החוק מעניק ללומדי תורה מעמד חוקתי מיוחד, וקובע כי לימוד התורה יוכר "ערך יסוד" כדי ליצור מאזני צדק ביחס לערכי יסוד אחרים, כך שלימוד התורה ייחשב "ערך יסוד במורשת העם היהודי ובמדינה".

החוק למניעת מעצר עריקים חרדים

באמצעות הדיל בין נתניהו לראשי המפלגות החרדיות יצחק גולדקנופף, משה גפני ואריה דרעי, הקואליציה מקדמת גם את החוק נגד מעצר עריקים חרדים. הייעוץ המשפטי מזהיר שהחוק מקדם הפליה, מפני שמגן רק על עריקים חרדים ממעצר ולא על עריקים חילוניים או עריקים חובשי כיפות סרוגות.

פרסומת

כפי שדיווחנו, הנוסח של החוק לא כולל סנקציות ויעדי גיוס, אלא רק הטבות והקלות, כמו אפשרות יציאה לחו"ל לעריקים חרדים. השבוע דנה ועדת החוץ והביטחון בהצעת החוק, לבקשת הממשלה, ונציג צה"ל שהשתתף בדיון אמר: "מעצרים וכליאה הם חלק מהיכולת שלנו למימוש החוק הקיים". הנציג הזהיר מכך שבקרוב יהיו 90 אלף משתמטים משירות צבאי, וזה בזמן שצה"ל חייב לגייס חיילים נוספים ובפרט לוחמים.

הייעוץ המשפטי של ועדת החוץ והביטחון הזהיר השבוע ש"החוק שינה את פניו לחלוטין". לדברי הייעוץ המשפטי, "מדובר ב'מיני חוק גיוס' שמעניק לגיטימציה להשתמטות", ומעניק "חסינות מראש" למשתמטים עתידיים.

חוק הכשרות

הרפורמה בכשרות שכבר אושרה בקריאה ראשונה, מבטלת את הרפורמה של השר לשעבר מתן כהנא שפתחה את השוק לתחרות, כך שהכשרות תהיה בשליטה בלעדית של הרבנות. הרפורמה שחשובה לש"ס, מגיעה בדיל של תמורה לרפורמה בתקשורת, ומצמצמת את התחרות ופוגעת בחופש הבחירה של עסקים וצרכנים, ועלולה להביא לעלייה ביוקר המחיה.

בנוסף, החוק יאפשר עוד ג'ובים רבים בדמות אלפי משגיחי כשרות, עניין שבשלטון המקומי מתנגדים לו בין השאר בשל העלות הגבוהה שנאמדת במיליוני שקלים. כפי שדיווחנו, ראשי הרשויות הזהירו שהצעת החוק "מעלה תחושה לא נוחה ואף חששות של שקילת שיקולים זרים, שאינם ענייניים".

פרסומת

התמורה לנתניהו

כאמור, באמצעות הדילים עם החרדים, נתניהו מצפה לתמיכת המפלגות החרדיות בשורת חוקים ובהם חוקים להחלשת התקשורת, חוקים להחלשת מערכת המשפט, והחוק להקמת ועדה פוליטית לבדיקת אירועי 7 באוקטובר.

החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש

אחד החוקים שבכנסת דנים בו הוא החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לשני תפקידים: יועץ משפטי ותובע כללי. מטרת הצעד לרוקן מתוכן את הסמכויות של היועמ"ש, ולהגדיל את המעורבות של הממשלה במינוי ראש התביעה הכללית.

יריב לוין, שמחה רוטמן
יריב לוין, שמחה רוטמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

באחד הדיונים שהתקיים השבוע בוועדת החוקה השתתפו המשנים ליועצת המשפטית לממשלה שהזהירו מקידום החוק. עו"ד ד"ר גיל לימון המשנה ליועמ"שית, אמר: "החוק הוא לא חוק פיצול אלא שינוי מהותי של תפקידו. זו הסיבה שיש את תפקיד המשנה ששומר על האינטרס הציבורי, כדי שבשונה מהמצב היום היועמ"ש בשגרה שלו לא יהיה שומר סף".

יועמ"ש ועדת החוקה, עו"ד ד"ר גור בליי, הזהיר בדיון: "השינוי המהותי המוצע באופי תפקיד היועמ"ש יפגע משמעותית באפשרות שלו להוות גורם שמקיים ביקורת משפטית פנים-מוסדית על גורמי הרשות המבצעת... השינוי צפוי להוביל לפגיעה של ממש במערך האיזונים והבלמים המשטרי; לפגיעה מוגברת בזכויות הפרטים במדינה; ולפגיעה בעקרון ששלטון החוק חל גם על הממשלה עצמה ולא רק על האזרחים".

פרסומת

החוק להחלשת התקשורת

הוועדה המיוחדת שהקימה הכנסת לקידום החוק להחלשת התקשורת ממשיכה לדון בהצעת החוק להחלשת התקשורת החופשית. בשבועיים שנותרו עד לפיזור הכנסת, מקודמות הטבות לגופי תקשורת המקורבים לרה"מ נתניהו, כמו ערוץ 14 ופטריק דרהי שמחזיק בהוט, i24news, סרוגים וכיכר השבת.

בין ההטבות וההקלות שיינתנו לאמצעי התקשורת שמרצים את הממשלה, ביטול חובת השקעה מינימלית בחדשות, ביטול החובה להעביר את אולפני החדשות לירושלים, שינוי באופן מדידת הרייטינג וביטול הגבלות על בעלויות צולבות.

חוק ועדת החקירה הפוליטית לאירועי 7 באוקטובר

כאמור, כחלק מהדילים, התבקשו הח"כים החרדים לתמוך בהקמת ועדת החקירה הפוליטית שמקדמת הממשלה בתמורה לקידום החוק לביטול מעצרי עריקים חרדים וחוק יסוד: לימוד תורה. במסגרת החוק שמקודם, מחצית מהרכב הוועדה לבדיקת אירועי 7 באוקטובר (3 חברים) ימונה בידי הקואליציה, והחצי השני ימונה בידי האופוזיציה.

פרסומת

משום שהאופוזיציה כבר הודיעה שלא תשתף פעולה, הוועדה צפויה לפעול במעמד צד אחד, ולמעשה מי שימנה את הוועדה הפוליטית לבדיקת אירועי 7 באוקטובר יהיו הפוליטיקאים שכיהנו בממשלה בזמן הטבח. הנוסח שאושר קבע הוועדה תוכל לפעול בהרכב חסר, עם שלושה חברים מתוך שישה, ולמעשה עם חברי הקואליציה בלבד.