ההסכם שעשוי להכריע - והשיחות מאחורי הקלעים: החלטה אחת שהתקבלה בתחילת מערכת הבחירות הזו, עשויה להיות זו שתכריע את המערכה - אם אכן לפנינו מרוץ צמוד כפי שחזו כמה מהסקרים האחרונים, שהעניקו 60 מנדטים לגוש תומכי נתניהו ו-60 לגוש מתנגדיו. ב-4 בינואר חתמו יו"ר תקווה חדשה, גדעון סער, ויו"ר ימינה, נפתלי בנט, על הסכם עודפים ביניהם - וייתכן שההסכם הזה יכריע לאיזה גוש יהיה הרוב הדרוש להקמת ממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתניהו פרסם הערב (שני) סרטון שבו קרא לבנט לבטל את הסכם העודפים שחתם: "בנט - בטל מייד את הסכם העודפים שלך עם גדעון סער שחשף היום שילך לממשלת רוטציה עם לפיד. אל תעביר קולות מימין ללפיד".

הסכם עודפים בין שתי מפלגות משמעותו שהמפלגה שקרובה יותר למנדט הבא – בדרך כלל הגדולה מבין השתיים – מרוויחה את עודפי הקולות של שתי המפלגות. אם המפלגה של סער תהיה גדולה מזו של בנט או תהיה יותר קרובה "להשלים מנדט", עודפי הקולות יעברו אליו - וכך יכול להיווצר יתרון לגוש מתנגדי נתניהו. אם יקרה ההפך - השליטה תעבור לידי בנט, שיכול לחבור גם לגוש תומכי נתניהו, ולהעניק לו את הרוב הדרוש להקמת ממשלה. זהו למעשה המעבר הבין-גושי המשמעותי שיכול להתרחש ולהכריע.  

והשאלה עד כמה המרוץ הזה יהיה צמוד תלויה, כמובן, במצביעים. זו הפעם החמישית שבה ישראל הולכת לבחירות עם אחוז חסימה גבוה של 3.25% מהקולות. עד היום, מספר השיא של רשימות שעברו את הרף הזה עמד על 11 מפלגות – ולפי הסקר האחרון שפרסמנו בסוף השבוע, 13 מפלגות עוברות את אחוז החסימה.

זה לא אומר שהפעם לפחות שתי מפלגות ייפלו מתחת לאחוז החסימה – והסיבה היא שהמפלגה הגדולה בגוש לפי הסקרים, יש עתיד, החליטה "ללחוץ על הברקס" ולא לשאוב מנדטים מהמפלגות הקטנות יותר – ולאפשר להן לעבור את אחוז החסימה. הדרך לניצחון אפשרי של נתניהו תהיה קשה הרבה יותר אם כל המפלגות מגוש המרכז-שמאל שנעות סביב אחוז החסימה יעברו.   

ראשי הגוש שמתנגד לנתניהו מוכנים לפשרות מרחיקות לכת כדי להדיחו

יום הבחירות אומנם יגיע רק מחר, אך כבר מעכשיו מתקיימות שיחות בין השחקנים השונים על המגרש. במחנה שמתנגד לנתניהו, שמכונה "מחנה השינוי", מבינים שהמשחק הפעם שונה ולא יעבוד באופן המסורתי לפיו נציגי המפלגות יגיעו תוך מספר ימים לבית הנשיא, ימליצו על המועמד שלהן להרכבת ממשלה - ומי שמגיע ל-61 יקבל את המנדט. הפעם התהליך הזה יתנהל כולו מאחורי הקלעים, ונציגי הרשימות רוצים להגיע לריבלין כשיש להם ביד קואליציה. 

נשיא המדינה ראובן ריבלין (צילום: מארק ניימן, פלאש/90 )
הנשיא ריבלין מבין שמדובר ב"משחק חדש" | צילום: מארק ניימן, פלאש/90

למשל, יכול לקרות מצב שבו יותר ח"כים ימליצו על יאיר לפיד להרכבת הממשלה, אך הוא לא בהכרח יוכל להיות זה שירכיב אותה. לכן, בין ראשי "מחנה השינוי" כבר מכשירים את הקרקע לקראת נכונות לפשרות מרחיקות לכת ביניהם למען המטרה העליונה מבחינתם - הזזת נתניהו מכסאו. בין אותן פשרות, מתוכננים גם מהלכים לא שגרתיים שנוגעים גם לשאלה מי יכהן כראש הממשלה - אם הגוש הזה אכן יגיע להסכמות על הקמת ממשלה ואם נתניהו לא ישיג הכרעה, כמובן.