בפאנל אולפן שישי ניתחו פרשנינו הפוליטיים את נתוני סקר המנדטים שפרסם מוקדם יותר אתמול עמית סגל – שהיה הראשון לאחר סגירת הרשימות לכנסת ה-24 בחמישי בלילה. במהלך הדיון, הסביר עמית סגל מהי הדילמה האכזרית ביותר העומדת בפני בנט. בועז ביסמוט טען כי "בנט הוא ליברמן החדש", ורינה מצליח מתחה ביקורת חריפה על הפוליטיקאים הפורשים בשמאל: "חסרי מודעות עצמית שחשבו שהם ישימו את עצמם במרכז וכל המדינה תלך אחריהם כמו עדר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בנט – לשון המאזניים החדשה?

רינה מצליח

בנט הוא מה שנקרא "הכלה המבוקשת" – הוא במצב ממש טוב. נכון שלנתניהו אין 61 גם אם בנט מצטרף אליו, אבל חשוב לזכור שלימינה תהיה אפשרות לבחור הפעם בין שתי ממשלות ימין. הבחירה תהיה בין ימין של נתניהו לבין ימין אחר, שמכנה את עצמו ימין יותר שפוי ויותר ממלכתי.

דפנה ליאל

קודם כל העובדה היא שבנט קצת נחלש. הוא כבר היה על 14 מנדטים, וההצטרפות של הציונות הדתית מורידה אותו ל-11 מנדטים וזה מסוכן מבחינתו. אצל בנט חונים מנדטים מהמחנה השני, אנשים שחושבים שהוא מתאים להיות רה"מ בעת הזו ולנהל את משבר הקורונה. בשבועות הקרובים צפוי להיות קמפיין אינטנסיבי של סער על הראש של בנט.

אם הוא יצליח להוריד אותו אפילו קצת לתשעה או עשרה מנדטים – זה משחק אחר לגמרי. נתניהו מתרחק מאוד מה-61. אגב יכול להיות שגם הניסיון של נתניהו להגדיל את עצמו יקטין את בנט ואז שוב קיים הקונפליקט של מפלגה קטנה מול מפלגה גדולה. שווה לשים עין על סמוטריץ' ובן גביר – מה יעשה נתניהו אם יתחילו לדשדש?

נפתלי בנט (צילום: אורי כהן)
צילום: אורי כהן

בועז ביסמוט

השאלה של "מה יעשה בנט?", היא אכן מעניינת במיוחד, כי הוא ככל הנראה יהיה זה שיכריע. אפשר לומר אפילו שהוא "הליברמן החדש". שמעתי רבים שכבר מצרפים את בנט למחנה "רק לא ביבי", אבל יש כאן עיוות מסוים – הדמוקרטיה מאפשרת לבנט להסתכל גם על המפלגה הגדולה ביותר כאשר יידרש לבחור לצד מי לשבת.

עמית סגל

אם אנחנו מתייחסים לנתוני הסקר כנתוני הבחירות – הדילמה של בנט היא לא בין מחנה נתניהו למחנה רק לא נתניהו. זו לא אופציה כי לנתניהו אין רוב. הדילמה היא בין בחירות חדשות לבין הקמת ממשלה ללא נתניהו – וזו בעיניי הדילמה האכזרית ביותר של בנט. לצד זאת, ההנחה שלי היא שאם לנתניהו יהיה רוב, בנט יילך איתו.

הקרב על ראשות הממשלה

רינה מצליח

נכון שכרגע לקרב הצמוד בין סער לנתניהו אין ביטוי במנדטים, אבל כשיתחיל להיות קרב ראש בראש אמיתי, זה יבוא לידי ביטוי. אני מסכימה עם עמית שלמצב הקורונה תהיה השפעה קריטית על תוצאות הבחירות, אבל גם אחוז ההצבעה יהיה רלוונטי. ההרגשה שלי היא שהמוטיבציה של אלה שרוצים להחליף את השלטון, גבוהה משל אלה שרוצים להשאיר את המצב בעינו.

בועז ביסמוט

חשוב לזכור ש-61 מנדטים זה החלום של נתניהו ובוחריו והסיוט של כל השאר. הרבה מאלה שהיו במחנה רק לא ביבי, מצאו דרך לברוח מהסיוט ופשוט פרשו מהמשחק. לגבי נתוני הסקר שחושפים את הפערים בין נתניהו ליריביו בהתאמה לראשות הממשלה – אני חושב שנתניהו צריך להיות מודאג מחד ומעודד מאידך.

גדעון סער אכן נחשב ליריב רציני, אך ההפרש בין נתניהו לכל שאר המועמדים שמגדירים עצמם כימין הוא גדול ומשמעותי. על זה בעיניי הוא עומד לשחק בשבועות הקרובים. לצד זאת, הוא ודאי יעמוד על העובדה שלסער אין את הבסיס שבנט לאחרונה הצליח לבנות.

הפרו הבטחות לבוחר ונשארו בחוץ

דפנה ליאל

אין ספק שהחטא הקדמון פגע בגוש המרכז שמאל – מי שהלך עם נתניהו הלך בסוף הביתה. אורלי לוי אמנם בסיבוב הזה נשארה על הגלגל, אך אם היא הייתה צריכה לעמוד לדין הבוחר – היא לא הייתה קרובה אפילו להיבחר. אורלי לוי נשארה בזכות דיל שהוסתר מהציבור ואף הוכחש על ידי שני הצדדים בזמן אמת. זה אגב מסר לעריקים הבאים שנתניהו ינסה להביא בהמשך.

עמית סגל

ראינו שורה של אנשים שסיימו את הקדנציה, אבל אני חושד שאין קשר בין הסיבה והתוצאה. אני יכול לתת לך רשימה מכובדת של אנשים שקיימו את הבטחותיהם לבוחר שלא ישבו עם נתניהו, ושעכשיו הם צופים בנו בבית כפוליטיקאים לשעבר. ביניהם: משה יעלון, רון חולדאי, עפר שלח ועוד.

מה שמשותף לכל החבורה הזו שהיא ממחנה הרק לא ביבי. במחנה הימין בינתיים אין אף אחד כמעט שנשלח לפנסיה מוקדמת. המחנה שממול לנתניהו צריך למצוא איזה רעיון מסדר; אידאולוגיה חדשה או רעיון חדש.

רינה מצליח

לגבי המפלגות הקטנות – אלה שנעות סביב ארבעה מנדטים: אם מרצ וכחול לבן יתקרבו למועד הבחירות כשהן מדשדשות באזור אחוז החסימה, יש סיכוי גדול שהן יוותרו על ההתמודדות שלהן. מעבר לכך, חשוב לזכור שבסבב הבחירות הנוכחי ישנו חטא יוהרה של פוליטיקאים רבים - חסרי מודעות עצמית - שחשבו שהם ישימו את עצמם במרכז וכל המדינה תלך אחריהם כעדר גדול, אבל גילו שהם נמצאים בנבדל מוחלט.