עשרות אלפי המתרחצים שהגיעו בסוף השבוע לחופי הרצליה ותל אביב, נבהלו לראות כמויות ענקיות של נמלים מעופפות שכיסו כל פינה ונשכו את באי המקום.

"אני מגיע המון לחוף 'אכדיה' ומעולם לא נתקלתי במיליוני נמלים מעופפות שהשתלטו ככה על כל פינה בחוף. היו נחילים ענקים של נמלים, לא ניתן היה להיכנס לים", סיפר שחר שקורי, תושב תל אביב שהגיע לחוף 'אכדיה' ביום שבת בבוקר. "זו היית משימה בלתי אפשרית. פעם ראשונה שאני נתקל בתופעה כזו. האמת שהיה קצת מפחיד. בכל זאת, הם לא הפסיקו להתעופף ולנשוך. אני ויתרתי על הכניסה למים. מזל שהיו שם עורבים שהבחינו בנמלים וזללו אותן, אבל הנמלים לא נגמרו".

רן, מתרחץ מהרצליה, שחזר חוויה דומה לזו של שקורי. "זה היה הזיה, ממש כמו סרט אימה. אי אפשר היה להיכנס לים או להגיע לחוף מרוב שהנמלים כיסו את המקום. הן נשכו, עפו על הפנים, נכנסו לאף ולפה. אנשים סגרו את הפה וכיסו את הפנים מרוב לחץ", סיפר רן, "לא זוכר דבר כזה. אין לי מושג מאיפה הגיעו הנמלים. הבנתי מחברים שגם בחופים אחרים בתל אביב ובנתניה זה קרה" .

נמלים בחופים (צילום: שחר שקורי)
"פעם ראשונה שאני נתקל בתופעה כזו" | צילום: שחר שקורי

בכמה חופים בתל אביב, בנתניה, אשדוד, אשקלון, בפלמחים ובראשון לציון, נתקלו המתרחצים בנמלים המעופפות והחליטו לוותר על העונג להיכנס למים. "זו הייתה כמות מטורפת של נמלים שעפו עלינו מכל הכיוונים. הרסו את כל החוויה", סיפרה אנה מראשון לציון, "היו אנשים שחזרו הביתה מאוכזבים, אבל החלטנו להישאר רחוקים מהחוף".

מתברר שתופעת הנמלים הנושכות שחוו המתרחצים בחופי ישראל, קשורה למעוף הכלולות של נמלת הקציר. בתקופה זו של השנה, לאחר הגשם הראשון, נמלת הקציר יוצאות למחול הכלולות שלה והמלכות בונות את הקינים. הנמלים הזכרים מזדווגים עם המלכות תוך כדי התעופפות. הזכרים מתים זמן קצר אחרי ההזדווגות והמלכות נוחתות על הקרקע כדי לבנות את הקינים שבהן תטלנה את הביצים ותבאנה לעולם דור חדש של נמלת קציר.

לייבעלע פרידמן, מנהל אוסף החיפושיות במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, הסביר כי הנמלים מבצעות את מעוף הכלולות לא רק בחופים, אלא כמעט בכל מקום. "זה לא רק בחופים, זה בכל מקום. אולי רואים את התופעה טוב יותר בחופים כי יש פחות צמחיה ואולי הרוח גוררת אותם לשם", הסביר פרידמן. "בימים האחרונים יש מעוף כלולות של נמלים שמתרחש פעמיים בשנה, אחרי הגשמים: בגשם הראשון ובגשם האחרון. זכרים ונקבות יוצאים מהקינים, מזדווגים והנקבות מייסדות את הקינים החדשים. בשביל לחפור מחילות הן זקוקות מחד לקרקע לחה וטחובה ומאידך למספר ימים חמים ויבשים" .