N12
פרסומת

היוזמה לפיצוי האומנים: הופעות קיץ במקום מופעי העצמאות

בשל ביטול אירועי העצמאות ההמוניים, מרכז השלטון המקומי פועל להעברת התקציבים והאומנים למועדים חלופיים במהלך השנה, כמו יום ירושלים וחודשי הקיץ • במקביל, בהסתדרות מתריעים מפני המתווה של משרד התרבות: "ללא התניה מפורשת, הכספים עלולים שלא להגיע לעובדים"

נועם כהן
פורסם: | עודכן:
מוקי מופיע בקצרין ביום העצמאות 2025
עצמאות 2025 | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש90
הקישור הועתק

הפגיעה בענף התרבות בצל המלחמה: בעקבות ביטול מופעי יום העצמאות במרבית הערים והרשויות המקומיות ברחבי הארץ. משרד התרבות והספורט מודיע על הקדמת תכנית מופעי הקיץ לשנת 2026 וביצוע סל תרבות במטרה להחזיר את עולם התרבות לפעילות מלאה במהירות האפשרית ולחזק את החוסן הלאומי.

במסגרת המהלך, כל הרשויות המקומיות שיקיימו את המופעים שלהן עד ל-1 ביוני או ביום ירושלים, יהיו זכאיות לתוספת תקציבית ייעודית ומשמעותית שנועדה לתמרץ קיום מוקדם של האירועים ולאפשר חזרה מהירה של עולם ההתרבות למרחב הציבורי.

תוכנית מופעי הקיץ וסל התרבות צפויים לעמוד על היקף כולל של כ-80 מיליון ש"ח, המיועדים לכלל הרשויות המקומיות, לצד הנחיות והתאמות ייחודיות לרשויות קו העימות. התוכנית תאפשר קיום מופעים גדולים ופתוחים לציבור הרחב, במחיר כרטיס מסובסד של עד 25 ש"ח בלבד.

שר התרבות מיקי זוהר: "תרבות היא מקור החוסן של החברה הישראלית. בשיחות שקיימתי עם עשרות אומנים, יוצרים ואנשי במה, עלתה כמיהה ברורה לשוב לפעילות, לבמה ולקהל. יחד איתם, ובכפוף להנחיות פיקוד העורף, אנו פועלים לתמרץ את הרשויות באופן משמעותי כדי להקדים את מופעי הקיץ, להחזיר את עולם התרבות לפעולה, לחזק את האמנים והאמניות, לכבד את דור האמנים הוותיקים, ובעיקר להחזיר לציבור בישראל את האפשרות לשמוח, להתכנס ולחוות תרבות".

להודעה זו של משרד התרבות קדמה פגישה שנערכה בין יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, ערך פגישה עם יו"ר איגוד תעשיית התרבות בניסיון למצוא פתרונות למשבר החמור.

בעקבות הפגישה, ביבס פנה לראשי הרשויות המקומיות בבקשה לשלב את האומנים שהופעותיהם נדחו ביום העצמאות, באירועים חלופיים שייערכו במועדים אחרים בחודשים הקרובים. "אנו שמחים לספר כי יו"ר מרכז השלטון המקומי נענה לבקשתנו ויפעל מול הרשויות המקומיות להעביר את מופעי והפקות יום העצמאות והתקציבים למועדים קרובים תוך שימת דגש על הצדעה לתרבות הישראלית ופועלה", מסר פיינגולד.

קהל בהופעה בפארק הירקון
קהל בהופעה, ארכיון | צילום: משה שי , Flash90
פרסומת

במכתב ששיגר ביבס לראשי הרשויות נכתב: "בהמשך לדיון שערכנו יחד ולהמלצה שהוצאנו לדחות את אירועי יום העצמאות ההמוניים בבמות המרכזיות, מתוך אחריות ביטחונית לתושבים וסולידריות עם תושבי הצפון, מרבית הרשויות דחו את האירועים הגדולים. עם זאת, אנו מבינים שדחיית האירועים עלולה להביא לפגיעה כלכלית משמעותית באומנים ובצוותי ההפקה, שהופעותיהם בוטלו. לכן, פנינו לראשי הרשויות לשקול הזמנת אמנים אלו לאירועים חלופיים שיתקיימו בכל רשות בהמשך השנה, כגון אירועי יום ירושלים, אירועי קיץ וחגים, תוך התאמה לרגישות ולמצב".

במקביל, הסתדרות העובדים מזהירה כי המתווה המוצע של משרד התרבות לפיצוי המוסדות הנתמכים על ידו עלול להוביל לכך שהכספים לא יועברו לעובדים. במסמך הערות שהועבר למשרד, טוענת ההסתדרות כי ללא התנייה מפורשת המחייבת את המוסדות להמשיך להעסיק את עובדיהם ולשלם את שכרם המלא, כספי הסיוע עלולים להיבלע בהוצאות שוטפות או בתשלומים לגורמים אחרים.

הארגון מתריע כי הגדרת המונח "עובד" במתווה רחבה מדי ועלולה לכלול נותני שירותים חיצוניים במקום להבטיח את שכר השכירים שנפגעו, ומצביע על כך שהמנגנון מתעלם ממודל ההעסקה הייחודי בענף התרבות, המבוסס בחלקו על מספר פעולות ולא על שכר חודשי קבוע. כדי לתקן את העיוות, דורשת ההסתדרות לעדכן את מנגנון חישוב הפיצוי כך שיתבסס על ממוצע השכר ב-12 החודשים שקדמו למצב החירום, או על בסיס חודש מרץ 2025, הגבוה מביניהם.