N12
פרסומת

פרידה מיוצר ענק: מתי כספי הלך לעולמו בגיל 76

אבל בעולם התרבות • הזמר, המפיק, המלחין והרב-נגן מתי כספי, אחד מעמודי התווך של המוזיקה הישראלית, הלך לעולמו והוא בן 76 • במאי 2025 חשף כי חלה בסרטן מתקדם "עם גרורות בכל הגוף" וביטל את כל הופעותיו כדי להתמקד בטיפולים • "האור בחיינו נכבה. אהבתו ויצירתו שהשאיר תמשיך וימשיכו להיות חלק מאיתנו", מסרה המשפחה

נועם כהן
פורסם:
מתי כספי
מתי כספי | צילום: חדשות 12
הקישור הועתק

פרידה מאגדת מוזיקה ישראלית: המוזיקאי מתי כספי, מעמודי התווך של הפסקול הישראלי, אחד מהאומנים הפורים והמשפיעים בארץ, הלך לעולמו הלילה (בין שבת לראשון) בגיל 76, כך הודיעה משפחתו. הוא הותיר אחריו את אשתו וארבעת ילדיו.

ערב אמ"י (אגודת אומני ישראל) לצה"ל בהשתתפות אומנים
מתי כספי ז"ל, דובי גל, טוביה צפיר ומני פאר ז"ל במופע של אמ"י ב-1985 | צילום: מיקי צרפתי, דוברות משרד הביטחון

"בלב כואב ועצב עמוק אנו מודיעים על פטירתו של בעלי האהוב ואבינו היקר, האור בחיינו נכבה", נמסר מהמשפחה. "אהבתו ויצירתו שהשאיר תמיד ימשיכו להיות חלק מאיתנו לעד. היית ותישאר המהות לקיומנו".

בחודש מאי 2025 חשף כספי כי חלה בסרטן ושיתף את עוקביו ברשתות החברתיות: "חליתי בסרטן מתקדם עם גרורות בכל הגוף. לדאבוני עליי לבטל את כל הופעותיי על מנת שאוכל להתמקד בטיפולים במסגרת הלך הריפוי. שלכם תמיד, מתי". כספי, שהתגורר בשנים האחרונות בחו"ל, היה מטופל בבית חולים בארץ.

המפיק יאיר דורי, חברו הקרוב של מתי כספי, ספד לו בשיחה עם N12: "אני המום, אני בשוק. אתמול באתי אליו ועוד הייתה תקווה על אף שמצבו הידרדר מאוד. אהבתי את האיש וכולנו יודעים מה הוא היה - מוזיקאי דגול, יוצר ענק".

פרסומת

מתי כספי בערב מחווה לפועלו
מתי כספי פורץ בבכי על הבמה במופע המחווה לכבודו | צילום: אלון לוין

נשיא המדינה יצחק הרצוג: "כמו בשורה באחד משיריו הבלתי-נשכחים - 'מישהו דואג לי שם למעלה' - מוקדם מדי נפרד מאיתנו מתי כספי, מגדולי היוצרים הישראליים בדורנו, ועבר לדאוג לנו מלמעלה. ואנחנו נשארנו עם יצירותיו המופתיות, עם המנגינות שעשו חסד עם טקסטים נפלאים והעניקו להם חיי נצח, עם הלחנים שעיצבו את המוסיקה הישראלית עשרות שנים, עם העיבודים בהם ניכרה כל-כך טביעת האצבע הייחודית שלו".

עוד הוסיף הרצוג: "במשך כמעט שישה עשורים ליווה אותנו כשרונו הענק: הילד מקיבוץ חניתה שכבר בגיל חמש ניגן במספר כלים היה לחייל בלהקת פיקוד הדרום, זמר עם קול ייחודי שקל כל-כך לזהות, מפיק מוסיקלי שפתח דלתות בפני זמרות וזמרים רבים, וגם איש מיוחד עם חצי חיוך בזווית הפה וחוש הומור שאפשר היה לפגוש רק אצלו. מתי כספי איננו, אבל תרומתו למוסיקה הישראלית ולחיינו נוכחת כל-כך ותמשיך ללוות את עולם התרבות שלנו לדורות קדימה. תנחומיי למשפחתו ולכל אוהביו. יהי זכרו ברוך".

פרסומת
מתי כספי, 1989
מתי כספי, 1989 | צילום: משה שי , Flash90

בחודש יולי 2025 כספי סיפר בריאיון לחדשות 12 שהוא מוצא את עצמו "נזקק לסיוע כלכלי מכיוון והטיפולים החיוניים אינם כלולים בסל הבריאות". בתוך כך ותוך חמישה ימים בלבד - גוייסו יותר מחמישה מיליון שקלים עבור המשך הטיפול הרפואי שלו.

מתי כספי
מתי כספי | צילום: חדשות 12

לפני פחות מחודש הוקדש לכספי פרק בתוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון" ושם הוא נשמע בפעם האחרונה בפני הציבור. "אני מתרגש מעצם העובדה שיצירותיי ממשיכות להיות רלוונטיות ושהדור הצעיר ממשיך את דרכי. הייתי רוצה להיות שם אתכם ולחבק כל אחד מכם אך לצערי הדבר נבצר ממני. המחווה הזו מחדשת כל תא בגופי ומחזקת את נפשי וזה גורם לי להאמין שאנצח את המחלה הזו. חשוב לי שתדעו שאני מעריך ומרגיש את אהבתכם ואת התמיכה שאני מקבל מכולכם. מאחל לכם מעומק ליבי המון הצלחה".

פרסומת

שיר ראשון - כבר בגיל 17

כספי היה אומן רב-תחומי; מלחין, מפיק, רב-נגן, מעבד וזמר הן כמלחין. לפי אקו"ם, יצירתו מקיפה יותר מאלף שירים, חלקם נכתבו לאומנים אחרים ואחרים ביצע בעצמו. היצירה שלו ידועה במורכבות שלה ושירים רבים שלו הפכו ללהיטים. בין יצירותיו הידועות ניתן למנות את השירים "ברית עולם", "ילדותי השנייה", "הנה הנה" שכתב אהוד מנור והלחין וביצע כספי, "איך זה שכוכב" שכתב המשורר נתן זך, "בלילות הקיץ החמים" שכתב דן מינסטר ועוד רבים.

כספי נולד בנובמבר 1949 בקיבוץ חניתה שבגליל המערבי. כשהיה בכיתה א' למד לנגן בחלילית ובמנדולינה. מגיל 10 למד לנגן בפסנתר אחרי שבקיבוץ התרצו והסכימו לרכוש עבורו פסנתר. בגיל 17 כבר הקליט את שירו הראשון.

פרסומת

את שירותו הצבאי החל כספי ב-1968 בלהקת פיקוד דרום, שם פצח בקריירה המוזיקלית שלו כמלחין ומנהל מוזיקלי. אחרי שהשתחרר מצה"ל המשיך לשתף פעולה עם גדי אורון ויעקב נוי והשלושה הפכו ללהקת "לא אכפת להם". אחרי הוצאת האלבום הקליטה מספר שירים נוספים.

בתקופה זו החל לעבוד אומנים רבים, בין היתר עם חוה אלברשטיין, ירון לונדון, הדודאים, ששי קשת, צוות הווי חיל התותחנים, נתנאלה, להקת גייסות השריון ועוד. ב-1974 הוציא את אלבומו הראשון שנשא את שמו. לאורך הקריירה שלו הוציא 18 אלבומי אולפן בסך הכול, לצד אוספים ואלבומי הופעות.

פרסומת
מתי כספי
מתי כספי במופע "מאחורי הצלילים" ב-1973 | צילום: מיקי צרפתי, דוברות משרד הביטחון
מתי כספי
מתי כספי ז"ל בלהקת פיקוד דרום בסיני, 1969 | צילום: דוברות משרד הביטחון

באוגוסט 2025 נערך עבורו מופע הצדעה באמפי פארק רעננה בהשתתפות שורה של אומנים ואומניות שהתייצבו על הבמה. כספי עלה על הבמה כשהוא נעזר בכסא גלגלים ופרץ בבכי כשהחל לדבר ולהודות למוזיקאים על הבמה ולקהל: "אני רוצה להודות לחברים הטובים שתומכים בי בתקופה הזו. מעל לכל למשפחתי, שבזכותה אני כאן".

מתי כספי בהופעה של לאונרד כהן בפני חיילים
מתי כספי בהופעה של לאונרד כהן בפני חיילים במהלך מלחמת יום כיפור, 1973 | צילום: רון אילן, דוברות משרד הביטחון
פרסומת

בריאיון ל-N12 ב-2022, על רקע הקורונה וההחלטה שלו לעזוב את הארץ, סיפר כספי על המחלה האוטואימונית שתקפה אותו ב-2019. "אני מרגיש טוב באופן כללי, קודם כל מאחר שאני לא לוקח תרופות בכלל. אח שלי איתן, חלה במחלה אוטואימונית ונפטר מהכדורים. הסיבה למחלה כזו היא טראומה רגשית. מתישהו הגוף מגיב. ברגע שהוזמנתי לקבל זריקה כימותרפית עזבתי את התרופות. התחלתי לטפל בעצמי ללא תרופות. לאחרונה הבנתי באופן ברור לחלוטין שהברכה 'תהיה בריא' נחשבת לקללה אצל כל חברות התרופות. הם רוצים אותך מאריך ימים וחולה. חברות התרופות זה הגוף החזק ביותר בעולם".