2024-1927: אומנים ושחקנים שפעלו לצידה ובהשראתה של נעמי פולני, כלת פרס ישראל לתיאטרון ומחול שהלכה לעולמה בגיל 96, נפרדו ממי שנחשבה ל"אם הלהקות הצבאיות" ועיצבה דורות של יוצרים בישראל.

"עצוב ממש, זו אבידה גדולה", שיתף שייקה לוי, אחד מחברי "הגשש החיוור" ולהקת "התרנגולים" שייסדה והובילה. "אי אפשר לחיות לנצח, אבל נעמי ניצלה את החיים עד גיל מבוגר מאוד. היא הייתה במאית כבר כשהייתי חבר בלהקת הגדנ"ע, הלהקה הראשונה שלקחתי בה חלק, וכבר שם נצמדתי אליה. בהמשך, כשנעמי עבדה עם להקות אחרות, הלכתי אחריה לכל מקום. ידעתי שצריך להקשיב לה ואסור להפסיד שום מילה שהיא אומרת. נעמי פולני הייתה מורה גדולה, בית ספר שלם לאומנות הבמה".

נעמי פולני ולהקת הצ'יזבטרון (צילום: לע"מ)
נעמי פולני ולהקת "הצ'יזבטרון" | צילום: לע"מ
מחווה לחיים חפר, נעמי פולני (צילום: נתן מנגסטו)
"אולי המבריקה המרכזית שהרקידה ודייקה את רוב אבני היסוד של הבידור העברי" | צילום: נתן מנגסטו

"לאורך השנים הייתי נוסע אליה למושבה כנרת שבה התגוררה, לפעמים עם עוד חבר שהדריכה בלהקת גייסות השריון, רק כדי להקשיב לה ולנשום את התרבות", הוסיף לוי. "היא אם כל חיי תרבות. כשהייתי מופיע על הבמה, תמיד חשבתי לעצמי: מה נעמי הייתה אומרת על מה שעשיתי עכשיו? כל האישיות הבימתית שלי עוצבה בהדרכתה. הבמה דורשת המון, והיא הקנתה הכול. לפעמים היא הייתה צועקת אם היית אומר משפט בטון הלא נכון". על הפעילות במסגרת להקה והמחלוקות שצצות בדרך אמר: "טובת הדבר מבחינתה היה לעמוד בשורה ולא לחרוג ממנה. כשאתה מופיע בשלישייה אתה לא ממש עצמך, אלא השלם גדול מסך חלקיו. זה נכנס בך וטבוע בך".

הזמרת ירדנה ארזי ספדה לפולני, חברת "הצ'יזבטרון", בסטורי שהעלתה לחשבון האינסטגרם שלה: "הייתה אשת תרבות שזכתה ליצור, להתחדש ולהטביע חותם מקורי משלה במשך כמעט 80 שנים של פעילות אומנותית. מהעבודה הקצרה איתה אני זוכרת אישה פדנטית, שמקפידה על כל תנועה ועל כל ניואנס קטן ושואפת לדיוק, להרמוניה ולקסם בימתי שעיצבה בכישרון גדול. גם בלהקת הנח"ל וגם ב'שוקולד מנטה מסטיק' לקחתי חלק בפרויקטים שהצדיעו לשירי הפלמ"ח, השירים מהדור של נעמי, שהייתה ונשארה פלמ"חניקית עד יומה האחרון".

נעמי פולני, נפתלי בנט (צילום: Yonatan Sindel, flash90)
פולני בטקס קבלת פרס ישראל, 2019 | צילום: Yonatan Sindel, flash90

"רבות נאמר על נעמי פולני עוד בחייה, ורבות ייאמר עכשיו אחרי מותה ועדיין קשה לתפוס במילים את דמותה ואת היקף התרומה שלה לתרבות שלנו", מסרה יו"ר אמ"י (אגודת אומני ישראל), יונה אליאן קשת. "אישה חזקה, פורצת דרך, חריפה, מצחיקה ובלתי מתפשרת. דורות של יוצרים חבים לה את הקריירה שלהם בין אם במישרין או בעקיפין בזכות ההשפעה האדירה שהייתה לעשייתה התרבותית במשך כל כך הרבה שנים".

"אולי המבריקה המרכזית שהרקידה, הרנינה ודייקה את רוב אבני היסוד של הזמר והבידור העברי", כתב לזכרה המוזיקאי קובי אוז, סולן ההרכב "טיפקס". "אהבתי אותך מאוד וזכיתי איתך לזמן איכות ממשי בגילך המופלג, נסעת רחוק כדי לראות אותי מופיע ולזכות אותי להפתעתי מחוכמתך בסוף המופע. אלופת תרבות בלתי נלאית ומופלאה".

גם נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לפולני: "כלת פרס ישראל שכונתה 'מלכת הלהקות הצבאיות' עזבה אותנו הבוקר והיא בת 96. נזכור באהבה ובהערכה את האם המייסדת של להקת התרנגולים הבלתי-נשכחת, ומי שתרמה בכישרונה העצום לפיתוח התרבות הישראלית המקורית. בזכותה ולאורה התעצבה מנגינת חייהם של רבים מאיתנו".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר ציין כי "נעמי שימשה במשך עשרות שנים כפנים של עולם הבמה הישראלי, והיוותה חלק משמעותי ומשפיע בתרבות וביצירה הישראלית מראשית דרכה ועד היום. האנרגיות והתשוקה לבמה שאפיינו אותה ייזכרו לעד. שמה ופועלה חצו דורות והגיעו לכל בית בישראל. מורשתה ודרכה נצרבו לעד בהיכל הכבוד של התרבות הישראלית".