דוקאביב, אירוע הסרטים הגדול בישראל לקולנוע יתקיים בין ה-23 במאי ועד ה-1 ביוני זו השנה ה-26. כמו בשנים האחרונות, הפסטיבל יתקיים בסינמטק תל אביב ובמוקדים שונים ברחבי העיר. הבוקר (רביעי) חשפה הנהלת הפסטיבל את רשימת הסרטים הישראליים שיציגו השנה.

לציון אירועי 7 באוקטובר יוקרנו בפסטיבל, במקבץ "רסיסים", ארבעה סרטים קצרים שהופקו ביוזמת ובתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה ונעשו מיד ובעקבות האירועים. כמו כן, תיערך שיחה בנושא אתיקה ושימור הזיכרון בזמן מלחמה עם אנשי יוזמת עדות 710 - מאגר עדויות היסטורי של אירועי שבעה באוקטובר 2023.

לתחרות הישראלית נבחרו 13 סרטים: "מוות באום אל-חיראן" של דורון ג'רסי, שמתמקד בפינוי כפר בדואי שהופך לאירוע מדמם בו תושב המקום נחשד כמחבל ונהרג בידי המשטרה; "תאי-לנד" של ניר דבורצ'ין על חקלאי מזדקן ועובדיו התאילנדים, המנסים לשרוד במקום הנמוך בעולם והנידח במדינה; "פרנצ'ישקה" של לינה צ'פלין שעוקב אחרי רקדנית בלט שהרגה קצין אס אס בתאי גזים, מעשה גבורה שלא זכה לתהודה; "הדונם של סבתא" – סרטם של ירמי שיק בלום ואלעד אורנשטיין - המספר על אבא ובן שיוצאים להשיב את ירושתם היחידה: דונם וחצי בשטחים, שנכבש ע"י מתנחלים. "ספיר" של לירן עצמור על ספיר ברמן - שופטת הכדורגל הטרנסג'נדרית הראשונה בעולם בליגה מקצועית (בהפקת קשת 12) ו"האחו הקטן" - סרטו של אבנר פיינגלרנט המציג שלוש נשים החיות בחווה אחת, אותה ירשה וונדי האם מדודה, שר החוץ הראשון של היטלר.

מתוך "מוות באום אל-חיראן" (צילום: ביפלמס)
מתוך "מוות באום אל-חיראן" | צילום: ביפלמס

עוד יתחרו על הפרס בתחרות הישראלית: "הרבי קפוארה" של ברק הימן על סיפורו המפתיע של סטודיו מיוחד במינו ללימודי קפוארה השוכן בלב לבה של בני ברק; "מבוקש: רוני קלדרון" - סרטם של ארז לאופר והילה מדליה המספר על מי שבגיל 17 נחשב להבטחה הגדולה של הכדורגל הישראלי - הבטחה שהפכה לסיפור פשע בינלאומי; "טיסה 1812: לגלות את אימא" של איליה ועירית זלצר על איליה, ש-20 שנה אחרי שאמו נהרגה בהתרסקות, פותח את תיבת הפנדורה שנעולה היטב; "קופצים מהחומות" - סרטם של דנה נאור הכהן ופיראס רובי שמתמקד בחומת העיר עכו, ממנה קופצים גדולים וקטנים אל המים הקרים; "תמיכה מלאה" של מיכל כהן המספר על מערכת היחסים של אישה עם החזה שלה, הנחשף בתא המדידה בחנות חזיות ביפו; "דגל שחור" של איילת הלר דן בחשיפת פרוטוקול משפט כפר קאסם, המובילה להתבוננות חדשה על יחסי יהודים-ערבים בישראל "ומונוגמיה" - סרטו של אוהד מילשטיין על מסע אישי המעלה את השאלה: האם ישנה דרך לשמור על ניצוץ במערכת יחסים ארוכת טווח?

מתוך "מבוקש - רוני קלדרון" (צילום: אוסקר טאובר)
מתוך "מבוקש - רוני קלדרון" | צילום: אוסקר טאובר

בפסטיבל יוענק פרס ע"ש דב יודקובסקי, חתן פרס ישראל לתקשורת, לסרט הישראלי הטוב ביותר בסך 60,000 ש"ח, ובנוסף הסרט הזוכה יקבל מענק כספי לשיווק וקידום הסרט בסך 100,000 ש"ח מטעם מועצת הפיס לתרבות ולאמנות לקראת המרוץ לאוסקר. כמו כן יוענקו במסגרת התחרות גם פרס ראש עיריית תל אביב -יפו לסרט ביכורים, פרס יוסי קאופמן לבימוי באדיבות קרן מקור לסרטי קולנוע וטלוויזיה, פרס חבר השופטים באדיבות הראל השקעות בביטוח ושירותים פיננסים, פרס העריכה, פרס הצילום באדיבות החברה הגיאוגרפית ופרס התחקיר ע"ש נילי טל. בסה"כ פרסים בשווי כולל של כ-350,000 ש"ח יחולקו לסרטים וליוצרים.

בתחרות מעבר למסך ע"ש אילנה צור יתמודדו הסרטים "קו המים" של אלון לוי העוקב מקרוב אחר צעירים מעמק בית שאן שיוצאים למאבק על גישה לנחל האסי שנסגר על ידי קיבוץ ניר דוד; "אפקט שטייף" - סרטה של ג'ולי שלז על הדס שטייף, כתובת לנשים מותקפות, חושפת שחיתויות וניצול מיני בעמדות כוח, שעדיין ישנה טוב ); "שומר הרועים" של הדרה אורן המביא את סיפורן של קהילות רועים בדואיות המתגוררות במרחבי בקעת הירדן ונאלצות להתמודד עם מגוון לחצים; "הילדים ממנזר סן סימון" של שחר גלנור המביא את סיפורה של סימה, חולת פוליו, וחבריה שגדלו במוסד לילדים במנזר סן סימון בשנות ה-60.

במסגרת פנורמה יוקרנו הסרטים "הרצח במגדל המים" של דניאל נחנסון ועודד פרבר שנעשה בעזרת בינה מלאכותית ומציג את חקירת הרצח של מהנדס בתל אביב של 1937, החושפת רשת ריגול נאצית בינלאומית;  "הרב עובדיה יוסף - מלך הספרדים" של עופר פנחסוב אשר באמצעות ארכיון נדיר ובלעדי חושף דיוקן אינטימי ומקיף של הרב עובדיה יוסף; "קוליוויל" של דני מנקין על בני ערובה שהוחזקו על ידי חמוש במתקפת טרור אנטישמי בקוליוויל, טקסס ו"הצדיק האחרון: שושלת אבחצירא" - סרטו של רפאל בלולו מתאר איך הפכה משפחת רבנים מאזור ספר במרוקו למשפחה הרבנית-ספרדית החשובה בישראל.

מתוך "שומר הרועים" (צילום: הדרה אורן)
מתוך "שומר הרועים" | צילום: הדרה אורן

מתוך "אפקט שטייף" (צילום: ולדימיר בלינסקי)
מתוך "אפקט שטייף" | צילום: ולדימיר בלינסקי

כמו כן, במסגרת יוקרנו שני פרקים מ"שבויים" - הסדרה החדשה של דוקי דרור ואיתי לנדסברג - על דילמת העסקה לשחרורם של שבויים וחטופים בהיסטוריה של המדינה כפי שלא נידונו בפומבי; ושני פרקים מ"בלב התביעה" - הסדרה החדשה של ראובן ברודסקי: הצצה אמיתית ראשונה להליך פלילי בישראל, מתוך נקודת המבט של תובע.

בתחרות עומק שדה יתמודד הסרט הישראלי "מתחת לשמש כחולה" - סרטו של דניאל מן, המתאר כיצד הוסבו שטחי מדבר לשטחי אש ושימשו כלוקיישנים לסרטים עתירי תקציב. במסגרת מאסטרים ומאסטריות יוקרן "המעורר" - סרט מסע של הבמאי רנן שור בעקבות סבו, הרב אברהם הלר, גיבור תש"ח בצפת, שדורש מנכדו שינטוש את דרכו כקולנוען, יחזור בתשובה, ויהיה לו בן ממשיך.

כמו כן, יתקיים מפגש עיתונאים מיוחד בהשתתפות נחום ברנע, שמעון אלקבץ, גלעד טוקטלי, אורי משגב וחן ליברמן, לרגל הענקת הפרס לסרט הישראלי הטוב ביותר בדוקאביב לזכרו של דב יודקובסקי, העורך המיתולוגי של "ידיעות אחרונות".

במסגרת תרבות ואומנות יוקרנו הסרטים: "אבי נשר: מילים להחלפה" של יאיר רוה בו אבי נשר יושב מול המצלמה אחרי חמישים שנה של יצירה קולנועית; "אם העולם הזה הוא ים" - ביוגרפיה דוקומנטרית מוזיקלית מאת ארי דוידוביץ' המביאה את דיוקנו של המשורר נתן יונתן; "תסתכל, עוד מעט לא תראה כלום" של מתן אברמוביץ' על ברוך, אשר בגיל 95 ממשיך לפקוד בכל בוקר את משרד האדריכלים שלו, למרות שהוא סובל מדמנציה ומאבד את צלילותו וזיכרונותיו ויכרון של מסטיק" של אבי וייסבלאי על דליה פרידלנד בתפקיד חייה האחרון, הנאבקת על מה שנשאר מהזיכרון רגע לפני שנעלם.

אבי נשר (צילום: יוני המנחם)
מתוך "אבי נשר: מילים להחלפה" | צילום: יוני המנחם

כמו כן, תתקיים תחרות הקצרים (הכשירה למועמדות לאוסקר האמריקאי ותחרות סרטי סטודנטים, במסגרתה יתחרו השנה 13 סרטים ממיטב בתי הספר הגבוהים לאומנות ולקולנוע בישראל.