לעמוד על הבמה הגדולה בעולם בכל מחיר? חמש שנים אחרי הניצחון הגדול, עצם השתתפותה של ישראל באירוויזיון מוטל בספק. באירופה טוענים כי השיר הישראלי מכיל מסרים פוליטיים, אך היוצרים מצדם מסרבים לבצע שינויים. היום (שישי) שר התרבות מיקי זוהר התייחס לדילמה הקשה בריאיון במשדר חדשות 12: "אי-השתתפות באירוויזיון תפגע בשם הטוב של ישראל, אבל מנגד אנחנו לא יכולים לוותר על העקרונות שלנו". 

"אני מאוד מקווה שישראל תשתתף", הבהיר השר בפתח דבריו. "זה לא נכון מבחינתנו לא להשתתף. הרבה מאוד מדינות רוצות לעודד חרם נגד ישראל, וזה אחלה רעיון להגיד: 'הנה, הם לא השתתפו באירוויזיון, אז אפשר שהם לא ישתתפו באירועים אחרים'. מנגד, אנחנו לא יכולים לוותר על העקרונות שלנו".

נועה קירל בביצוע הגמר באירוויזיון (צילום: באדיבות תאגיד השידור הציבורי)
"ישראל חייבת להשתתף באירוויזיון" | צילום: באדיבות תאגיד השידור הציבורי

השר טען כי השיר "גשם אוקטובר" מבטא את הרגשות בעם. "אין בו שום סממן פוליטי", הדגיש. "גם האוקראינים עשו שיר מאוד רגשי, שמבטא את התחושות שלהם לאורך המלחמה, ואישרו אותו". בהמשך אמר בעקיצה לאירופאים: "אני יכול להבין למה דווקא נגד ישראל עושים את הפעולות הלא אובייקטיביות האלה". 

השר מיקי זוהר בראיון לחדשות 12 (צילום: חדשות 12)
זוהר: "לא מתנגד לשינויים קוסמטיים בשיר" | צילום: חדשות 12
אוקראינה באירוויזיון 2022 (צילום: Corinne Cumming, EBU)
"גם האוקראינים עשו שיר מאוד רגשי" | צילום: Corinne Cumming, EBU

השר סיפר כי מוקדם יותר השבוע שלחת מכתב לאיגוד השידור האירופי וביקש הבהרות בעניין. "אני חושב שהניסיון שלהם לפסול את השיר הוא לא סביר בעליל", אמר וסייג. "יכול להיות שנצטרך לעשות פשרה מסוימת. לא הייתי מתנגד לשינויים קוסמטיים בשיר. בסוף אנחנו צריכים להופיע ולייצג את ישראל. אני מקווה מאוד שנהיה שם, כי אני חושב שהעולם צריך לשמוע את מה שיש לנו לומר בעת הזו".

בין פריז לרפיח

בהמשך התייחס השר גם לפסגה בפריז ולשיחות המו"מ לשחרור החטופים. "השיחות מתקיימות משום שהלחץ הצבאי עבד", טען. "עצם הרצון שלנו להיכנס לרפיח הביא את חמאס למקום שבו הוא מוכן לקיים משא ומתן רציני וענייני". בהמשך שב והבהיר ש"הדרך להביא לפריצת דרך בעניין החזרת החטופים הוא לחץ צבאי, במיוחד על רפיח".

"השיח השתנה", הסביר השר זוהר. "הם מוכנים להתפשר במקומות מסוימים וכמובן שגם אנחנו נצטרך להתפשר. לא כולם יתמכו בעסקה ולא כולם יחשבו שהיא הכי טובה, אבל אנחנו חייבים להחזיר את החטופים והחטופות שלנו. נצטרך לשלם מחירים וכולם מבינים את זה. צריכים להיות הגיוניים ולא דרמטיים וקיצוניים".

ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

רפיח (צילום: פלאש 90)
תיעוד: הריסות ברפיח אחרי מתקפת צה"ל | צילום: פלאש 90

השר הזהיר כי "הזמן הולך ואוזל להשגת עסקה". לדבריו, "אם לא תושג עסקה, נמצא את עצמנו בפאתי רפיח. נכנסים פנימה ומסיימים את המלחמה כפי שהבטחנו. 'האם כניסה לרפיח מסכנת את החטופים?' - כן, אבל היא גם מה שיכול לאפשר לנו להחזיר אותם על ידי השגת עסקה ולחץ על חמאס".

הפגנת משפחות החטופים (צילום: פלאש 90)
"אם לא נחזיר את החטופים, יהיה קשה לשכנע את הציבור להאמין בממשלה" | צילום: פלאש 90

זוהר הוסיף: "אנחנו יודעים דבר ברור: אם לא נחזיר את החטופים, יהיה קשה לשכנע את הציבור להאמין למערכת הביטחון ולממשלה. הצבא נלחם ואנחנו עושים הכול כדי להביא תוצאות בשטח". בהמשך התייחס גם לרצון האמריקני לעודד את שלטון הרשות הפלסטינית ברצועה "ביום שאחרי המלחמה": "הם מחנכים לטרור, תומכים בטרור ומעודדים לטרור. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שישות כזאת תשלוט בעזה".