450 יוצרים, שחקנים ובכירים יהודים בתעשיית הבידור בהוליווד חתמו על מכתב פתוח המגנה את נאום האוסקר של הבמאי היהודי הבריטי ג'ונתן גלייזר, כך דיווח הלילה (בין שני לשלישי) מגזין וראייטי. גלייזר עורר מהומה בארץ ומעבר לים כשטען מעל הבמה החשובה כי הכיבוש הישראלי ניכס לעצמו את השואה והיהדות, רגע אחרי שסרטו "אזור העניין", על שגרת חייו של מפקד אושוויץ רודולף הס, המתגורר עם משפחתו סמוך למחנה ההשמדה, זכה בפרס לסרט הבינלאומי הטוב ביותר.

מפיק "אזור העניין" התנער מדבריו של גלייזר: "העיתוי וההקשר לא מתאימים"

בהצהרה, שמשיבה לדבריו של גלייזר בנוסח שבו השתמש בעצמו, נכתב: "אנו מתנגדים לכך שהיהדות שלנו נחטפה במטרה ליצור השוואה מוסרית בין משטר נאצי שביקש להכחיד גזע של אנשים, לבין מדינת ישראל שפועלת למניעת השמדתה". עוד צוין במכתב כי "כל מוות בעזה הוא טרגי, אבל ישראל לא מכוונת לאזרחים אלא לחמאס. ברגע שחמאס ישחרר את החטופים וייכנע, זה הרגע שבו המלחמה קורעת הלב תסתיים. זה נכון מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר".

עוד לדבריהם, "השימוש במילים כמו 'כיבוש' כדי לתאר יהודים שמגנים על מולדת שראשיתה לפני אלפי שנים, והוכרה כמדינה מצד האומות המאוחדות, מעוות את ההיסטוריה. זה מחזק עלילת דם מודרנית שמזינה שנאה גוברת נגד יהודים ברחבי העולם, בארצות הברית ובהוליווד. האקלים האנטישמי הנוכחי רק מדגיש את הצורך במדינת ישראל, מקום שתמיד יקבל אותנו, כפי שאף מדינה לא עשתה בתקופת השואה המתוארת בסרטו של גלייזר".

מתוך "אזור העניין" (צילום: באדיבות בתי קולנוע לב)
מתוך "אזור העניין" | צילום: באדיבות בתי קולנוע לב
מתוך "אזור העניין" (צילום: באדיבות בתי קולנוע לב)
דמותו בסרט של רודולף הס, מפקד מחנה ההשמדה אושוויץ | צילום: באדיבות בתי קולנוע לב

בין החתומים הרבים על המכתב נמנים אנשים בעלי שם בהוליווד, ובהם השחקנית ג'וליאנה מרגוליס ("האישה הטובה" בשבילכם), היוצרת איימי שרמן פלדינו ("בנות גילמור", "גברת מייזל המופלאה"), ברט גלמן ("פליבג", "דברים מוזרים"), השחקנית ג'ניפר ג'ייסון לי ("שמונת השנואים"), מפיק הסרט "לה לה לנד" גארי גילברט ויוצרי "האמריקאים" ג'ואל פילדס וג'ו וייסברג. לצידם, השחקניות דברה מסינג (כוכבת הסיטקום "ויל וגרייס") וטובה פלדשו, המנהלים גארי ברבר (ממייסדי אולפני ספייגלאס), גייל ברמן (לשעבר נשיאת רשת פוקס וחטיבות פרמאונט פיקצ'רס), איימי פסקל (לשעבר יו"ר סרטי סוני ואחת הנשים החזקות בהוליווד) והבמאים איליי רות' ("הוסטל") ורוד לוריא, יליד הארץ ובנו של הקריקטוריסט המנוח רענן לוריא, שעומד מאחורי "המועמדת" ו"המבצע האחרון".

למכתב הגינוי עוד הצטרפו לורנס בנדר, שהפיק לטרנטינו את רוב סרטיו ("ספרות זולה", "ממזרים חסרי כבוד"), המפיקה ננסי ספילברג, אחותו הקטנה של ספילברג המפורסם, וכן המפיקים הוק קוץ' ושרי לנסינג, לשעבר יו"ר אולפני פרמאונט והאישה הראשונה שעמדה בראש אולפן הוליוודי, אשר הייתה אחראית בין היתר להפקת "טיטאניק" ו"להציל את טוראי ריאן". פרט לכך, על המכתב חתמו בין היתר הרב מרווין הייר, מייסד מרכז שמעון ויזנטל, ונציג מסוכנות השחקנים UTA, אותה סוכנות שהודיעה כי לא תייצג יותר את השחקנית סוזן סרנדון בשל התבטאויותיה נגד ישראל. שמותיהם של השחקנים מייקל רפפורט, אודיה רש, עמנואל שריקי ("אל תתעסקו עם הזוהאן") נכללו במכתב גם הם, כמו גם הנציגים הישראלים נועה תשבי, הבמאי אריאל ורומן ("אייסמן"), מורן אטיאס ואחותה השחקנית שני אטיאס.

דווח כי גלייזר סירב להגיב על המכתב, שמתפרסם כשבוע לאחר נאום קבלת הפרס בקטגוריית הסרט הבינלאומי הטוב ביותר. כשמאחוריו עומדים המפיק הראשי של הסרט ג'יימס ווילסון ואיל ההון לן בלווטניק, שחברת ההפקה שבבעלותו הייתה שותפה למימון היצירה הקולנועית, הבמאי אמר: "כל הבחירות שלנו (בסרט) נעשו כדי לשקף ולעמת אותנו בהווה. לא להגיד 'תראו מה הם עשו אז', אלא תראו מה אנחנו עושים עכשיו. הסרט שלנו מראה לאן דה-הומניזציה מובילה במקרה הגרוע ביותר. זה עיצב את כל העבר וההווה שלנו. כרגע, אנחנו עומדים כאן כגברים שמסרבים לראות את היהדות והשואה נחטפות בידי כיבוש שהוביל לסכסוך עבור כל כך הרבה חפים מפשע - בין אם אלה קורבנות 7 באוקטובר בישראל או המתקפה המתמשכת בעזה. כולם קורבנות של דה-הומניזציה. איך אנחנו מתנגדים לכך?"

נאומו של הבמאי זכה לקול תשואות הקהל בתיאטרון דולבי שבהוליווד, המארח את טקס האוסקר מאז 2002, אך נעשה יותר ויותר שנוי במחלוקת בימים שלאחר מכן. מעטים היו מוכנים למתוח ביקורת בפרהסיה על דבריו, פרט למייקל רפפורט וכוכבת קומדיית המצבים "המפץ הגדול" מים ביאליק, שלא חתומה על המכתב אך כן גינתה את מילותיו של גלייזר ברשתות החברתיות.