הסופר, העיתונאי והפובליציסט הישראלי מאיר שלו, הלך היום (שלישי) לעולמו בגיל 74, אחרי התמודדות עם מחלת הסרטן. שלו נחשב לאחד מהכותבים החשובים בספרות הישראלית. בין ספריו הפופולריים, שתורגמו לכעשרים שפות שונות: "רומן רוסי", "עשו" ו"יונה ונער". הלווייתו תיערך ביום שישי בשעה 11:00 בבית העלמין נהלל. הוא הותיר אחריו אלמנה, שני ילדים ואח.

שלו נולד במושב נהלל למשורר יצחק שלו ולבתיה לבית בן-ברק. בגיל צעיר עבר עם משפחתו לקיבוץ גינוסר וב-1952 השתקעו בשכונת קריית משה שבירושלים. באוגוסט 1966 התגייס לצה"ל ושירת בסיירת גולני. במלחמת ששת הימים השתתף בקרב תל פאחר ובנובמבר 1967 נפצע במלחמת ההתשה. אחרי שירותו הצבאי למד פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. 

את דרכו החל שלו כעיתונאי ומגיש פינות ביקורת בטלוויזיה, בין היתר פינה סאטירית בתוכנית "עלי כותרת". הוא גם הנחה את התוכנית "שעה טובה" ששודרה בערוץ הראשון. ב-1988 יצא לאור הרומן הראשון פרי עטו, "רומן רוסי". אחריו פרסם עוד שמונה רומנים, ספרי עיון וספרי ילדים כמו: "אבא עושה בושות", "הכינה נחמה" ו"גומות החן של זוהר" שהפכו לקלאסיקות. שלו כתב גם במשך שנים רבות טורים אישיים ומאמרי דעות בעיתון "ידיעות אחרונות".

מאיר שלו (צילום: פלאש 90)
מאיר שלו ז"ל | צילום: פלאש 90

הרומנים שכתב שלו מתמקדים בעיקר בראשית ההתיישבות היהודים בארץ ישראל, שואבים מן המקורות, התנ"ך ומחוברים לטבע ולהיסטוריה של ישראל. הוא ידוע בתחקיר היסודי שנהג לערוך לקראת כתיבת כל אחד מספריו. לאורך הקריירה שלו זכה בפרסים רבים. בין היתר בפרס ברנשטיין, פרנס ברנר, פרס ניומן, עיטור אביר מסדר האומנויות והספרות של צרפת ודוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת בן גוריון בנגב, מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים ומטעם מכון ויצמן. 

מאיר שלו, 1999 (צילום: Leonardo Cendamo, getty images)
מאיר שלו, 1999 | צילום: Leonardo Cendamo, getty images

הנשיא הרצוג ספד: "כמה מצער שלא נחוש עוד את הציפייה הדרוכה לעוד ספר חדש של מאיר שלו, שייצא לאור וישנו את חיינו, יהפוך אותם לעשירים יותר, מלאים יותר. כמה עצוב שלא נזכה לחגוג עמו, יליד תש"ח, את יום העצמאות הקרוב". 

"עם פטירתו של מאיר שלו, נותרו מדינת ישראל וארץ ישראל כשהן חסרות את אחד מאוהביהן הגדולים ביותר. הוא היה איש אשר רוח בו, שקרקע המולדת וקורותינו כחברה, כעם וכאומה, פיעמו בכל אחת ממילותיו", כתב הרצוג והוסיף: "החיבור העמוק שלו למורשת ישראל מזה, ולנימיהן הרגישים ביותר של הציונות והישראליות המתחדשת מזה, היו תשתית מפוארת לשורה של נכסי צאן ברזל שיוותרו בידינו לעד, כמצבת נצח לפועלו".

"הוא גרם לכולנו לאהוב את נופי ילדותו האנושיים והפיזיים, עליהם כתב בכישרון כה רב. לאהוב את השפה העברית, את התנ"ך, וכמובן – אותנו, את העם בישראל. יהי זכרו ברוך", סיכם הרצוג.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד ספד: "כמו כל סופר גדול מאיר שלו יצר עולם. הוא הלך מאתנו, העולם שברא נשאר על מדף חיינו". ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט הוסיף: "אהבתי את ספריו ואת הישראליות המעט אבודה שייצג. אהב את התנ"ך, גמא את שבילי ארצנו והיה ענק ספרותי".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר כתב: "יצירותיו וספריו הרבים מהווים חלק בלתי נפרד מארון הספרים הישראלי ויחקקו לעד בתרבות הישראלית".