הוליווד נכנסת לשיתוק מוחלט: איגוד השחקנים המרכזי של הוליווד, SAG-AFTRA, הודיע הערב (חמישי) על הצטרפותו הרשמית לשביתת התסריטאים, שנמשכת כבר יותר מחודשיים, לאחר שהמשא ומתן מול האולפנים נקלע למבוי סתום. זו הפעם השנייה בהיסטוריה ששני האיגודים שובתים במקביל, וכעת תעשיית הקולנוע והטלוויזיה האמריקנית מוקפאת לחלוטין.

המועצה הלאומית של איגוד השחקנים, המייצג כ-160 אלף חברים, קיימה את ישיבתה הבוקר (שעון לוס אנג'לס) והכריעה פה אחד לפתוח בשביתה. לדברי נציגת האיגוד בדיוני המשא ומתן, "השחקנים נאלצים להפסיק את עבודתם עד שניתן יהיה להשיג חוזה עבודה הוגן. הם (האולפנים) לא השאירו לנו ברירה". נשיאת האיגוד, השחקנית פראן דרשר, אמרה במהלך מסיבת העיתונאים: "אנחנו נפגעים ממפעל חמדני מאוד. בשלב מסוים צריך להגיד 'לא, אנחנו לא נסבול את זה יותר'. למה אתם עושים את זה?'"

שביתת התסריטאים בהוליווד (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
התסריטאים בהוליווד לא נכנסו לחדר הכתיבה יותר מחודשיים | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בשביתה הכפולה הנוכחית מוחים שני האיגודים - הגוף המייצג את עשרות אלפי השחקנים (SAG-AFTRA) והגוף המייצג יותר מ-11 אלף תסריטאים (WGA). לדבריהם, בשנים האחרונות שכרם נשחק ואומנים ממעמד הביניים מתקשים להתפרנס. השביתה נגד כניסתה של הבינה המלאכותית לתחומם, נובעת מהחשש שהאולפנים ישתמשו בטכנולוגיה זו יותר ויותר כדי להפחית ממקומם האנושי ביצירה, ואולי, בסופו של דבר, להחליף אותם לגמרי.

בדבריה התייחסה דרשר לאופן שבו שירותי הסטרימינג והבינה המלאכותית שינו לרעה, לטענתם, את המודל העסקי של תעשיית הבידור וכעת מסכנים את פרנסת השחקנים: "אם לא נפעל בזריזות, כולנו נהיה בסכנה. אי אפשר לשנות את המודל העסקי במידה שבה הוא השתנה ולצפות שחוזה ההעסקה לא ישתנה". אם בעבר התוכניות הכילו עונות ופרקים רבים, בימים אלה התוכן הפופולרי על המסך אלו מיני-סדרות וסדרות מוגבלות, ולכן שחקנים לא מעטים מתקשים לקבל עבודה ארוכה ויציבה. על כן, השחקנים דורשים להעלות את שכר המינימום ולשפר את תנאי העבודה בהתאם לנוף הטלוויזיוני המשתנה.

תוקף החוזה של השחקנים פג ברביעי בחצות, לאחר חודש של משא ומתן שהניב התקדמות מעטה בשורה של נושאים. בין דרישותיו הנוספות, איגוד השחקנים הדגיש את השפעתה של הבינה המלאכותית והמעבר לסטרימינג על פרנסתם, בעודם מסבירים את הצורך בהפסקת העבודה על פרויקטים שונים למרקעי הקולנוע והטלוויזיה. כוכבי "אופנהיימר", בהם מאט דיימון ורוברט דאוני ג'וניור, עזבו את פרימיירת הסרט בטרם הוקרן בלונדון לאות סולידריות, כך הודיע הבמאי כריסטופר נולאן בערב ההקרנה נטולת השחקנים הראשיים.

 

 

מנגד, התאחדות מפיקי הקולנוע והטלוויזיה, המייצגת את האולפנים והסטרימרים (בהם דיסני, נטפליקס, האחים וורנר, פרמאונט ועוד), טוענת שהציעה עסקה שכללה בין היתר "העלאות שכר ותמלוגים בקנה מידה היסטורי, תקרת הפקדה גבוהה לביטוח פנסיוני, הגנה על קיומם של אודישנים לתפקידים והצעה פורצת דרך בתחום הבינה המלאכותית שמגנה על ההקבלה הדיגיטלית של השחקנים". בהצהרה מטעמם נמסר: "שביתה היא בהחלט לא התוצאה שלה קיווינו משום שהאולפנים לא יכולים לפעול בלי האנשים המבצעים שמביאים לחיים את סדרות הטלוויזיה והסרטים שלנו. לצערנו, הם בחרו בדרך שתגרום למצוקה כלכלית עבור אין-ספור אנשים התלויים בתעשייה".

מה משמעות השביתה הכפולה?

שביתת התסריטאים כשלעצמה משפיעה על סדרות וסרטים רבים שצפויים להידחות עד שנוכל לראות אותם על המסך, בהם "דברים מוזרים", "הלוטוס הלבן", "אמילי בפריז", "אופוריה" ועוד. כעת, בהמשך לשביתת השחקנים, כל הפקה שמתקיימת במסגרת חוזה טלוויזיוני או קולנועי של איגוד השחקנים ועדיין לא נעצרה - תופסק מיד, ותביא לעצירת פרויקטים בארצות הברית וברחבי העולם. כך למשל, השביתה תשפיע על הפקות הסדרות והסרטים "גלדיאטור 2" (בכיכובו של ליאור רז), "דדפול 3" והפרק הבא בסדרת "משימה בלתי אפשרית". בגזרת השטיח האדום, השחקנים צפויים שלא לפקוד את טקס פרסי האמי והאוסקר הקרובים, לא יתראיינו או יקדמו פרויקטים בהשתתפותם וגם לא ינכחו בפסטיבלי הסרטים הגדולים, כמו ונציה וטורונטו.

מתוך "דברים מוזרים 4" (צילום: באדיבות Netflix, יחסי ציבור)
העבודה על העונה החמישית והאחרונה כנראה תיאלץ להידחות. "דברים מוזרים" | צילום: באדיבות Netflix, יחסי ציבור

"המכה הכפולה" הקודמת, במהלכה שבתו תסריטאים ושחקנים כאחד, התרחשה ב-1960, כאשר באותם ימים נשיא ארה"ב לשעבר רונלד רייגן היה נשיא מסוג אחר - ועמד בראש גילדת השחקנים. באותה שביתה, הכותבים והשחקנים נאבקו בבעיות תמלוגים שליוו אותם משחר הטלוויזיה. יחד הם רשמו הישג וזכו בתמלוגים בעקבות שידורים חוזרים בטלוויזיה ושידור סרטי קולנוע בטלוויזיה. הם גם הקימו את תוכנית הפנסיה והרווחה הראשונה בתחומם. עשרות שנים עברו וכך גם השתנו הרגלי הצריכה הלינאריים, ובימינו הסטרימינג הפך לשחקן המרכזי בשוק הבידור. ענקיות הסטרימינג, כמו נטפליקס, אמזון ואפל TV פלוס, עמלו על תוכנית תמלוגים - אולם זו לא מספקת לשחקנים את התמלוגים הנדיבים שהרוויחו במאבקם הקודם. 

חסר תקדים: טקס פרסי הקולנוע והטלוויזיה בוטל  (צילום: ערב טוב עם גיא פינס, קשת 12)
התסריטאים מפגינים ברחובות כבר יותר מחודשיים | צילום: ערב טוב עם גיא פינס, קשת 12

אנשי התאחדות המפיקים "התאכזבו" מכך שאיגוד השחקנים עזב את שולחן המשא ומתן, ולטענתם דחה הסכם שסיפק העלאות שכר משמעותיות ורשת ביטחון נגד טכנולוגיית בינה מלאכותית. מצד שני, הסטרימרים סירבו לדרישה מרכזית של שני האיגודים: שקיפות בנתוני צפייה בסטרימינג ותשלומים גבוהים יותר לשחקנים עבור הופעות שזכו לביצועים גבוהים. לאחר שהמגעים בין הצדדים עלו על שרטון, שביתת השחקנים תיכנס לתוקפה הלילה בחצות, ומחר בבוקר הם כבר צפויים לצאת ולהפגין מול מוקדי האולפנים הגדולים.