אירוע חריג בטקס פרס ישראל: מיכל רובנר, כלת פרס ישראל הטרייה לאומנות פלסטית, קיבלה אמש (רביעי) את הפרס בטקס החגיגי שמתקיים מדי שנה במוצאי יום העצמאות. כשעלתה לבמה, התחבקה רובנר עם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ונשיא המדינה יצחק הרצוג, וכשנעמדה מול ראש הממשלה נתניהו - היא לחצה את ידו ושלפה מכתב מכיסה שהעבירה לו תוך שהיא משוחחת איתו בקצרה. רובנר ל-N12: "מכתב מאזרחית מודאגת לראש הממשלה. מקווה שהמסר יעבור".

רובנר חשפה את תוכן המכתב: "ביקשתי לשאת דברים אבל זה לא הסתדר ולכן כתבתי לו כאזרחית מודאגת - 'לעיתים קרובות אתה מבטא את דאגתך לשלום המדינה מהאויבים שסביבנו. השבר שנוצר בינינו יסכן את שלום המדינה לא פחות'. מקווה שהמסר יעבור, מתוקף תפקידו, מקומו ויכולתו". רובנר, מהאומניות הישראליות הנודעות והמוערכות בעולם, שיתפה כי "קשה לקבל פרס במדינה שסועה וקרועה. זו תקופה לא קלה לכולנו. אנחנו אזרחים במשרה מלאה שצריכים לדאוג ולשמור שהמדינה שלנו תישאר על הפסים. אנחנו עושים מה שאפשר כדי לפתור את זה".

מיכל רובנר מעבירה פתק לבנימין נתניהו (צילום: כאן תאגיד השידור הישראלי)
ברגע קבלת הפרס: רובנר מעבירה את המכתב לנתניהו | צילום: כאן תאגיד השידור הישראלי

כשנשאלה אם שקלה לוותר על הפרס כפי ששלמה ארצי בחר לעשות, היוצרת השיבה בשלילה. "ככל שהמשבר הלך והחריף, עוד יותר התגבשה עבורי ודאות שאי אפשר לוותר על המקום של התרבות והאומנות. במיוחד כשעל הבמה עומדים אנשים עם שיטות שאני פחות מסכימה איתם וגם כאלה שאני יותר מסכימה איתם. גם בקהל היו נציגים מהעולמות שלי, כמו מוזיאון ארץ ישראל והספרייה הלאומית, אלה אנשים שאנחנו יודעים את עמדתם ותרומתם. גם החברים והמשפחה שלי הגיעו לטקס ולכן היה לי חשוב מאוד. זו עבודה של עשרות שנים ואני אוהבת להסתכל על ציר הזמן הארוך יותר בחיים".

רובנר הציגה בעבר את יצירותיה במוזיאון הלובר בפריז בתערוכה "היסטוריות" ובמוזיאון לאומנות מודרנית בניו יורק, ואף לקחה חלק בתערוכה קבוצתית בטולדו לציון 400 שנה למותו של האומן הספרדי אל גרקו. כמו כן, רובנר נמנית עם מייסדי בית הספר לאומנות "קמרה אובסקורה" בתל אביב, שביסס את זירת הצילום האומנותי העכשווי בארץ. בנימוקי הבחירה ציינה ועדת הפרס כי "רובנר היא מבכירות האומניות הישראליות. יצירתה האומנותית מתייחדת בשפה מקורית ופורצת דרך בתחום הצילום, הווידאו והמיצב האדריכלי. רובנר זכתה להכרה משמעותית ולהצלחה בארץ ובעולם במוזיאונים החשובים ובקהל שוחרי האומנות".

עוד בטקס הענקת הפרס בנוכחותם של נתניהו, חיות והרצוג, אמר נציג הזוכים, חתן פרס ישראל למפעל חיים אמנון שעשוע: "אנחנו חייבים לשלב כוחות ולפתור את המשבר הנוכחי תוך שמירה קפדנית על עיקרון הפרדת הרשויות וכיבוד מוסדות המדינה כולם כדי שלא נאבד את כל מה שהשגנו. אם לא נשכיל לעשות את זה, גם ניסים לא יעזרו".

זוכי פרס ישראל לשנת תשפ"ג

  • בתחום הזמר העברי: מר יוסף לוי (דקלון)
  • בתחום חקר החינוך: פרופ' זמירה מברך
  • בתחום חקר מדעי החיים: פרופ' מיכל שוורץ
  • בתחום אמנות פלסטית: האמנית מיכל רובנר
  • בתחום חקר הכימיה והנדסה כימית: פרופ' עמנואל פלד
  • בתחום חקר המשפטים: פרופ' יורם דינשטיין
  • בתחום המוזיקה והמוזיקולוגיה: פרופ' יהואש הירשברג
  • בתחום חקר מחשבת ישראל, פילוסופיה וקבלה: פרופ' דב שוורץ
  • בתחום חקר מדעי הסביבה והקיימות: פרופ' אביטל גזית
  • בתחום מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת ה-75 למדינת ישראל: פרופ' אמנון שעשוע, הרבנית רחל הבר ומר אמל נסראלדין