השחקן והיוצר חיים טופול הלך לעולמו הלילה (בין רביעי לחמישי) בגיל 87. הוא נפטר בביתו כשבני משפחתו לצידו. בנו עומר סיפר ל-N12: "בשעותיו האחרונות כל בני המשפחה היו מסביבו - הילדים, הנכדים וכל אוהביו". מועד הלווייתו של טופול טרם פורסם. 

הנשיא הרצוג ספד לטופול: "מ'כנר על הגג' ועד לגג העולם, חיים טופול שהלך מאיתנו היה מאמני הבמה הישראליים הבולטים, שחקן מחונן אשר כבש במות רבות בארץ ומעבר לים, מילא בנוכחותו את מסכי הקולנוע ובעיקר נכנס עמוק לליבנו. טופול היה מענקי התרבות הישראלית והוא יחסר לנו מאוד". 

טופול, שזכה בעבר בשני פרסי גלובוס הזהב והיה מועמד לאוסקר ולטוני, היה במשך שנים רבות אחד השחקנים הישראלים הידועים והבולטים ביותר בארץ ובעולם. בנוסף היה פעיל כסופר, צייר, מדבב וזמר. טופול הותיר אחריו את אשתו גליה ושלושת ילדיהם, עומר, ענת ועדי. 

גם שר התרבות והספורט מיקי זוהר ספד לטופול: "הצטערתי לשמוע על פטירתו של חיים טופול, חתן פרס ישראל על מפעל חיים, מענקי עולם התרבות שלנו. חיים ז"ל היטיב לשחק, ודמויות שגילם נכנסו ללבבות של כולנו. סאלח שבתי וטוביה החולב, והחיים שהפיח בדמויות - מבטאים את דברי ימיו של העם שלנו לאורך הדורות ויחקקו לנצח בזיכרונותינו".

חיים טופול בראיון ל"אנשים" (צילום: מתוך אנשים, שידורי קשת)
חיים טופול ואשתו גליה בריאיון, 2017 | צילום: מתוך אנשים, שידורי קשת

חיים טופול ז"ל החל את דרכו המפוארת בלהקת הנח"ל והוא טיפס באמצעות כשרונו יוצא הדופן לראש הרשימה של אמני ישראל, שזכו להצלחה בארץ ומעבר לים. ליצירתו רבת הפעלים היה חלק חשוב בעיצוב נוף התרבות הישראלית, והיא תישאר עימנו לעד. יהי זכרו ברוך!

הוא נולד בספטמבר 1935 בתל אביב, בה גדל והתחנך. בנעוריו עבד בבית דפוס, ובצבא שירת בלהקת הנח"ל במחזור השני שלה. בשירותו הצבאי פגש את גליה, שלימים הפכה לאשתו, ואת אורי זוהר שהיה שותפו ליצירה במשך שנים רבות. בלהקת הנח"ל גילם טופול לראשונה את דמותו של "סאלח שבתי" במערכונים שכתב אפרים קישון - מערכונים שהיוו את הבסיס לסרט הקולנוע המצליח באותו השם.

ב-1957 הקים את להקת "בצל ירוק" יחד עם אורי זוהר וגבי עמרני. ב-1960 היה טופול בין המייסדים של התיאטרון העירוני של חיפה, ובמהלך קריירת התיאטרון שלו זכה לשבחי הביקורות בארץ וגם בפסטיבלים נחשבים בחו"ל. תפקידו הראשון בקולנוע היה בשנת 1961 בסרט "איי לייק מייק", וב-1963 הופיע בסרט "אלדורדו". הסרט "סלאח שבתי" מ-1964 פרץ את הדרך להצלחה עולמית עובר טופול, שזכה ב-1965 בפרס גלובוס הזהב ל"שחקן המבטיח ביותר".

ב-1966 החל טופול להופיע בלונדון בתפקידו המפורסם טוביה החולב במחזמר "כנר על הגג". בתפקיד זה כיכב במשך שנים רבות בברודוויי ובלונדון. בהמשך שיחק בסרט הישראלי "ארבינקא" ובסרט הזר "הטל צל ענק". טופול שב לנעלי טוביה החולב בגירסה הקולנועית של "כנר על הגג" ב-1971, ובזכות תפקידו זכה בגלובוס הזהב בקטגוריית "השחקן הטוב ביותר בסרט מוזיקלי או קומי" והיה אף מועמד לפרס האוסקר לשחקן הטוב ביותר של שנת 1971.

 

רה"מ מעניק את הפרס לחיים טופול (צילום: גיל יוחנן)
חיים טופול ובנימין נתניהו בטקס הענקת פרס ישראל, 2015 | צילום: גיל יוחנן

מג'יימס בונד לפרס ישראל - ולמפעל ההתנדבות

בעקבות הסרט טופול הפך לכוכב בין לאומי והמשיך להופיע בסרטי קולנוע רבים, בהם "גליליאו", "פלאש גורדון" ו"לעיניך בלבד" מסדרת ג'יימס בונד. ב-1985 הופיע בסרט הישראלי "רומן בהמשכים" לצד אשתו גליה ובתו ענת. במקביל לקריירת המשחק, פיתח טופול את תחביבו כצייר וסדרת בולים בהם אייר את נשיאי מדינת ישראל אף הונפקה על ידי השירות הבולאי ב-2013.

בנוסף לקריירת המשחק, טופול התגאה במשך שנים במפעל חייו: כפר נהר הירדן, כפר נופש לילדים החולים במחלות חשוכות מרפא הנמצא בגליל התחתון. הוא הקים את הכפר ומשמש כיו"ר מועצת המנהלים של המתחם, שמשתרע על 245 דונמים. הכפר פועל כל השנה ומארח את הילדים החולים ללא תמורה, ומציע להם שלל אטרקציות שמונגשות גם לילדים מוגבלים. 

בישראל זכה טופול באות יקיר פסטיבל ישראל על תרומתו לתרבות הישראלית. במרס 2015 משרד החינוך הודיע לטופול על זכייתו בפרס ישראל בתחום מפעל חיים. "הודיעו לי הבוקר שזכיתי בפרס, זה משמח", אמר אז טופול בשיחה עם החדשות Online. "היו לי רמזים מכל מיני חברים שנשלחו מכתבים וזה, אבל אני לא ידעתי", סיפר טופול. "להיפך, אני שלחתי המלצה על מישהו שראוי לפרס ישראל. אבל כמו שאומר הביטוי האנגלי, פרס זה יותר טוב מסטירת לחי".

מנכ"ל כפר נהר הירדן שלום אשכנזי נפרד מטופול: "כמו כל ישראלי, ולא רק ישראלי, הכרתי את טופול כשחקן נערץ ואהוב. זו זכות גדולה לקחת חלק במפעל חייו, המבטא את אישיותו המופלאה של חיים. מורשתו המרגשת תמשיך לעורר השראה בקרב באי כפר נהר הירדן. בזכות התמדתו והשקעתו, הפך כפר נהר הירדן למפעל האדיר והמשמעותי שהוא היום עבור אלפי ילדות וילדים ועשרות אלפי בני משפחותיהם שזוכים לאורך כל השנה להגיע לכפר ולחגוג את החיים. טופול יישאר לנצח חלק בלתי נפרד מעמוד השדרה של הכפר ומורשתו תמשיך איתנו דורות קדימה. יהי זכרו ברוך".

חיים טופול (צילום: פלאש 90)
חיים טופול | צילום: פלאש 90

בנימוקי ועדת הפרס שבראשה עמד הרב ישראל מאיר לאו, נכתב כי טופול הוא "אחד מעמודי התווך בתעשייה התרבותית בישראל מזה שנים רבות. פעילותו הבימתית המגוונת הנחילה כבוד רב למדינת ישראל. פעילותו הטביעה חותם על היסודות והתשתיות הבימתיות שהובילו להתפתחות התחום כולו והשפעתם ניכרת עד היום בהווי, בזמר, במשחק ובבידור הישראלי. בנוסף חיים טופול יזם והקים את 'כפר נהר הירדן', כפר נופש לילדים החולים במחלות חשוכות מרפא הנמצא בגליל התחתון - הוא חבר במועצת המנהלים של עמותת וראייטי ישראל - עמותה העוזרת לילדים ובני נוער עם צרכים מיודים ללא הבדל דת, גזע ומין".