ארגון העיתונאים והעיתונאיות קיים היום (ראשון) כנס חירום בתל אביב, תחת הכותרת: "לא נאפשר את חיסול השידור הציבורי". בכנס, שמנחה עיתונאית 103FM ענת דוידוב, השתתפו עיתונאים, עורכים ועורכות ראשיות וראשי מערכות ממגוון כלי תקשורת בישראל. 

דוידוב אמרה על הבמה בפתח הכנס: "למדתי על בשרי מה זה לסגור מקום עבודה, עבדתי בקול ישראל, במקום שהיה לי בית. גם לי עשו הפרד ומשול, מנהלים שהיו תלויים בפוליטיקאים, העזתי להגיד מילה וחטפתי. השרה גלית דיסטל אטבריאן קוראת לזה 'שאט דאון', מכבים הולכים, ומה יהיה עם המשפחות, מה יהיה על הפרנסה? אסור לתת לפוליטיקאים משום צד לשלוט בכלי תקשורת. בתאגיד יש עיתונאים מצוינים שלא עושים שידורי תעמולה, אלא עיתונות מצוינת לטובת הציבור ואת זה אסור להפסיק". 

יו"ר ארגון העיתונאים והעיתונאיות נורית קנטי: "השידור הציבורי הוא הדרך של המדינה לספק שירות מגוון, לחשוף לתכנים חדשים, להבנות תרבות ולהנציח מורשת. התמזל מזלה של החברה הישראלית שהתאגיד נותן מקום לצרכים האלה. זה הזמן לסולידריות; בגלל שהתאגיד עושה עבודה מפוארת ומהווה מגדלור, בגלל שכל מדינה מערבית מתוקנת. כל דמוקרטיה בריאה, מחזיקה, מממנת ומטפחת שידור ציבורי איכותי. כשאנחנו תומכים בעובדי התאגיד, אנחנו תומכים בעצמנו. המתקפה על העיתונות לא החלה בתאגיד השידור הציבורי - ולא תסתיים בו".

נורית קנטי (צילום: N12)
יו"ר ארגון העיתונאים והעיתונאיות, נורית קנטי | צילום: N12

"יום אחד זה חיסול התאגיד ומחר זה גלי צה"ל, ובין לבין אלה קריאות לאלימות על עיתונאים", הוסיפה קנטי. "אתמול זה היה פיזי, ואפשר רק לדמיין לאן זה יגיע. המאבק הזה רק מתחיל, נצטרך את האנרגיות ואת שיתוף הפעולה שלכם, ושל הענף כולו גם בהמשך.  זה הזמן לתמוך בעיתונות".

מנכ"ל חדשות 12 אבי וייס נאם על הבמה: "באתי לומר בצורה ברורה, זוהי שעת חירום לכולנו. לתקשורת החופשית בישראל, לעיתונות האלקטרונית והכתובה ביחד. החרב שמונפת מעל צוואר התאגיד, האמירות של השרים קרעי ודיסטל צריכות להדיר שינה מעיניי כולם. מעיניי כל אזרחי המדינה, ולא משנה אם הם שמאלנים, ימנים, תומכי נתניהו או מתנגדיו. מישהו שכח את כלל היסוד, הבוסים של העיתונאים הם לא הפוליטיקאים. הם הצופים. הבוסים שלנו הם אזרחי המדינה הזאת, ושבשבילם אנחנו עובדים".

 אבי ויס (צילום: N12)
מנכ"ל חדשות 12, אבי וייס. כנס העיתונאים נגד סגירת התאגיד | צילום: N12

עוד הוסיף: "לעיתים העיתונאים מסכנים את חייהם, אם זה במלחמות ואם זה אתמול במקום הפיגוע. 'בשביל מה צריך תאגיד אם אנחנו לא יכולים לשלוט בו?'. אז חייבים תאגיד רק כי את לא יכולה לשלוט בו. לא את ולא אף פוליטיקאי אחר, וברור לכולם שהרצון שלכם להוריד את השאלטר, זה כי לא נותנים לכם לשלוט בו, לא נותנים לכם לגעת בליין אפים של מהדורות החדשות. חדשות התאגיד הם המתחרים שלנו, אבל היום אנחנו כאן כדי לומר בקול רם וברור - אנחנו, חדשות 12, נילחם על זכות קיומו של התאגיד הציבורי בישראל. חוזקו של כאן 11, חשוב לי היום כמו חדשות 12. אין לנו ארץ אחרת, אין לנו תקשורת אחרת".

עיתונאי כאן 11, יואב קרקובסקי: "תודה לכולם על ההתגייסות לצידנו, מתוך הבנה שדמוקרטיה זקוקה לשידור ציבורי חזק. תודה רבה בשם כל עובדי תאגיד השידור הישראלי, זה נותן לנו כוח במאבק שהוא צודק וקשה. התאגיד הצליח לשלב עובדים צעירים שזו היא עבודתם הראשונה בתקשורת, לצד ותיקים. עברנו לא מעט מהמורות בדרך"

כנס חירום של תאגיד השידור הישראלי (צילום: זוהר אורבך)
הפגנה של אנשי תעשיית הטלוויזיה נגד סגירת התאגיד, שבוע שעבר | צילום: זוהר אורבך

איילה חסון: "קבוצה של מפגינים לא אהבה את השידור ממקום הפיגוע, וגירשה אותם בצעקות של 'שמאלנים הביתה' והפלת הגדרות על העיתונאים שהיו שם. אלימות ושנאה לא ייקחו אותנו לשום מקום טוב. אפשר להבין כאב, אבל זו לא הדרך. זה אומר הרבה על הרבה דברים שאנחנו חווים כעת. אני גדלתי וצמחתי כעיתונאית בשידור הציבורי ואני מאוד גאה בזה". 

"רייטינג היא לא מילה גסה, אבל בשידור הציבורי, אפשר וזה קורה גם לשדר הפקות מקור מעולות בלי לבדוק כל שנייה את הרייטינג. הפקות המקור האיכותיות הללו, מספקות לא רק סוגת עילית לצופים, אלא גם מקור פרנסה להרבה מאוד אנשים. אם יש מה לתקן ולשפר, אפשר לעשות את זה. היום, אנשים מקצועיים וראויים מובילים את התאגיד. גולן יוכפז וגיל עומר. מחזיקה לכולכם אצבעות, וכמו תמיד אני אופטימית, ומקווה שהציבור השידור לא ייסגר נקודה". 

כנס העיתונאים נגד סגירת התאגיד (צילום: N12)
עיתונאית חדשות 12, כנס העיתונאים נגד סגירת התאגיד | צילום: N12

ליז קורבין, סגנית נשיא וראש מחלקת החדשות בתאגיד השידור האירופי שלחה מסר מצולם לנוכחים: "השידור הציבורי, אין זה סוד, שיחק תפקיד מכריע בשנים החולפות. תופעת הדיסאינפורמציה ממשיכה לצבור תאוצה. השידור הציבורי משחק תפקיד מכריע בדמוקרטיה. כוחה של הדמוקרטיה נשען כעל כך שעיתונאים יהיו עצמאיים, חופשיים וחסרי פניות כדי לעשות את עבודתם ולקבל מימון ראוי לעשות את זה בהתאם. מדוע מימון ציבורי הוא קריטי עבור סביבת התקשורת הזו? המימון הציבורי גורם לנו לתת דין וחשבון לציבור, לכם, לייצג את האינטרסים של הציבור". 

"בליבת השידור הציבורי עומדות כמובן - החדשות", הוסיפה קורבין. "האם ארגון יכול לקרוא לעצמו גוף תקשורת בשירות הציבור אם אין לו מחלקת חדשות? הדבר מוטל בספק רב. בישראל כיום, זה הוא דבר שעלינו לדון בו בצורה מאוד ברורה ומאוד ישירה. האיומים שנעשו נגד חבר איגוד השידורי 'כאן' אינם מקובלים. האיומים על סגירת פעילות חטיבת החדשות, משמעותם שהעצמאות והיושרה של 'כאן' מוטלים בספק. יו"ר האיגוד כתב לראש הממשלה וקרא לו בצורה ברורה - לוודא שהעצמאות הזו נשמרת. החברות באיגוד לא קריטית רק ל'כאן', אלא לכל הציבור בישראל".

"יש דברים שחשבנו שהם מעבר לכל ויכוח, יש דברים שאין לי מושג איך מתחילים להתווכח עליהם. איך מתווכחים עם מישהו שחושב שאפשר לקחת תקציב משידור ציבורי ולפזר אותם?", אמרה עיתונאית עובדה, אילנה דיין. "לא מדובר במכונות פופקורן לפיזור ברחבי הארץ. מדובר בתכנים שנבראים על ידי אנשים ברוח יצירה ואתוס. אפשר להפריט, אבל להפריט פירושו להרוג את השידור הציבורי. מפגן הסולידריות היום היא התשובה הכי טובה שאפשר לתת עבור החברים שלנו". 

בשבוע שעבר התקיים כנס חירום של אנשי תעשיית הטלוויזיה. מאות יוצרות ויוצרים, שחקניות ושחקנים, בכירי התעשייה ועובדות ועובדי כאן 11 קראו להיאבק בניסיון לסגור את התאגיד. השחקן יניב ביטון, כוכב "קופה ראשית" שהנחה את הכנס אמר: "עדיין לא שמענו טיעון הגיוני אחד. שיסבירו למה הם רוצים לעשות את זה". בתום הכנס חסמו לזמן קצר המפגינים את צומת עזריאלי.