מול 14 גברים, שלוש זמרות בלבד צפויות לקחת חלק בפסטיבל הגיטרה בים האדום לשנת 2023, ואף אחת מהן לא תעלה על הבמה המרכזית. אם לא די בכך, שמן של האומניות המשתתפות, יובל דיין, דנה ברגר ויעל דקלבאום, נצבע תחילה במודעת ההכרזה על הפסטיבל בצבע ורוד מרקר. בעקבות תגובות זועמות בעמוד הפייסבוק של הפסטיבל, החליטה ההפקה אתמול (חמישי) לשנות את הכיתוב בליין-אפ לצבע הזהה לכיתוב שבו מופיעים שמותיהם של האומנים הגברים. לצד זאת, המארגנים טוענים כי לא הצליחו לגייס מוזיקאיות נוספות לפסטיבל - אם בעקבות חוסר זמינות או התאמה אומנותית.

לפני ואחרי:

מאז שפורסמה רשימת המשתתפים המלאה בפסטיבל, נרשם ביממה האחרונה כעס גדול בקרב גולשים בעמוד הפייסבוק של הפסטיבל ובו נכתב בין היתר: "הדרת נשים זה ממש לא רוקנרול", "אני מבינה שהפסטיבל מיישר קו עם הממשלה המיזוגנית?", "שערורייה מספר אחת: אין כניסה לנשים לבמה המרכזית? שערורייה מספר שתיים: מה בדיוק פסטיבל גיטרה בזה? יש לנו פה כמות מטורפת של גיטריסטיות וגיטריסטים מדהימים בישראל", "מזל שיש לכם חודשיים לתקן את הליין-אפ הזה, כולל הכיתוב הוורוד ההוא".

יעל דקלבאום, אחת הזמרות הבודדות שכן משתתפות בפסטיבל, אמרה ל-N12: "בוודאי שהייתי שמחה לראות עוד נשים על הבמה הגדולה. יש לא מעט זמרות וגיטריסטיות מדהימות בארץ שיכולות להחזיק את הבמה הזו. קשה לי להאמין שהייתה פה כוונה זדונית מכוונת להדיר או להקטין נשים - אולי זה הטעם המוזיקלי של המנהל האומנותי, אולי זה נפל על חוסר תשומת לב ורגישות לנושא".

"דבר אחד ברור לי: אלו אדוות אחרונות של העולם הישן בו הרוב הגברי שולט בבמות", המשיכה הזמרת. "זוהי תופעה שחולפת. אפשר להסתכל על זה וללמוד, לנשום עמוק ולהמשיך לשאוף לאיזון ושיתוף פעולה שמכיל ייצוג עשיר יותר. מקווה שהשיח הזה יפתח את הראש למארגני הפסטיבל בשנה הבאה".

יעל דקלבאום  (צילום: צילום מסך מתוך הקליפ של "What About The Women")
"לא מעט גיטריסטיות יכולות להחזיק את הבמה הזו". יעל דקלבאום | צילום: צילום מסך מתוך הקליפ של "What About The Women"

"ראשית, אנחנו רוצים להתנצל בפני כל מי שמודעת הפסטיבל שלנו פגעה בו, ובכלל זה אומני הפסטיבל האהובים. במיידי דאגנו לעיצוב מודעה חדשה", נמסר מטעם הפסטיבל. "מיותר לציין שאנחנו רואים חשיבות רבה בשילוב נשים בכל הבמות ובכל השיבוצים בפסטיבל הזה ובכלל ההפקות שלנו, בכפוף לזמינות ולהתאמה אומנותית. גם השנה נעשו פניות מצידנו לנשים רבות - חלקן לבמה הגדולה, חלקן כאורחות וחלקן לבמת צהריים. ברוב המקרים הדבר נפל על בעיית זמינות של המוזיקאיות".

"יחד עם זאת, אנחנו שומעים אתכם ואולי זו הזדמנות לשפר את המצב. נעדכן מה עלה בידינו בקרוב. אנו מאמינים כי אף אומן או אומנית כאחד לא היו רוצים שישבצו אותם לפסטיבל כזה או אחר על בסיס מגדר אלא על בסיס אומנותם. מזמינים את כולם להגיע לאילת וליהנות", הוסיפו בהפקה.

הביקורת כלפי המקום השולי שתופסות נשים בפסטיבלי המוזיקה הגדולים בארץ אינה חדשה. על במות שונות בעשור האחרון מורגש היטב חסרונן של מוזיקאיות, בעוד הנימוק המרכזי מצד ההפקות שחוזר על עצמו הוא הבולטות של המוזיקאים הגברים בשוק. הטענה נגד פסטיבל הגיטרה, למשל, הושמעה גם לפני שנתיים - גם אז השתתפו שלוש נשים מתוך 40 אומנים, וגם אז נאמר: "אנו לא דוגלים בליהוק על בסיס מגדרי". בקיץ האחרון התבטאה שירי מימון בעניין המיעוט הנשי בפסטיבל התמר, שהשתתפה בו בעצמה, ואמרה כי "מוזיקאיות מוותרות משום שהמציאות מראה שאין לנו מקום".