בית המשפט העליון דחה השבוע את ערעורו של מוחמד בכרי, יוצר הסרט השנוי במחלוקת "ג'נין ג'נין", בהמשך לתביעת לשון הרע שהוגשה נגדו בבית המשפט המחוזי. הדוקו, שנפסל סופית להקרנה בישראל, הופק כבר לפני 20 שנה במהלך הקרב בג'נין במסגרת מבצע "חומת מגן", ומביא עדויות של פלסטינים על פשעי מלחמה שביצעו לכאורה חיילי צה"ל במחנה הפליטים ג'נין. בתגובה בלעדית ל-N12 טוען אביגדור פלדמן, עורך דינו של הבמאי הפלסטיני: "העליון לא זקוק לפסקת התגברות. הוא מצליח בקלות להתגבר בכוחות עצמו על כל מי שמאמינים בחופש הביטוי".

על הסרט, שידע דיונים וסחרורים משפטיים רבים, אמר עו"ד פלדמן: "20 שנה לאחר שהסרט נוצר בידי מוחמד בכרי, אושר להקרנה בידי בית המשפט העליון בניגוד לעמדת הצנזורה ונדחתה בו תביעת דיבה של חיילי גבעתי שהשתתפו בלוחמה במחנה הפליטים ג'נין, ולאחר שבכל השנים הללו נמנע היועץ המשפטי להגיש תביעת דיבה קבוצתית כפי שהוזמן לעשות בבית המשפט, דחה העליון ערעור על פסק דין מחוזי שפסק כי הסרט הוציא את דיבתו של חייל אחד - שחלף על המסך למשך כארבע שניות. התיישנות, סבירות ואוריינות תרבותית מוסטים לצד כדי 'לגמור חשבון' עם מוחמד בכרי".

אביגדור פלדמן (צילום: כאן 11, צילום מסך)
עו"ד אביגדור פלדמן המייצג את בכרי | צילום: כאן 11, צילום מסך

"כבוד השופט עמית נוזף בחומרה בכותבי הערעור, על שטענו כי השופטת המחוזית נתנה ביטוי להשקפתה הפוליטית והחברתית, אך לא הזכיר כי הדברים נאמרו ביחס לכך שהשופטת המחוזית פסלה את עדותו של הקולנוען הוותיק פרופסור רם לוי, שהעיד כי מבחינת השפה הקולנועית אין קשר בין התובע החולף שניות ספורות על המסך ובין הטענה בדבר ביזת כסף בידי חייל שנשמעת מפי קשיש תושב המחנה". בתוך כך, שופטי העליון הותירו על כנו את סכום הפיצויים, 175 אלף שקלים, שבכרי חויב לשלם לניסים מגנאג'י - חייל המילואים המדובר שהשתתף בלחימה.

עוד לדברי עורך דינו של בכרי, אשר יצירותיו מתבטאות פוליטית בסכסוך הישראלי-פלסטיני: "שופטת בית המשפט המחוזי הסבירה את הפסילה הטוטאלית של עדותו של רם לוי משום שמצאה את עדותו מושפעת 'באופן מובהק מעמדותיו ואמונתו האישית, בחופש הדיבור, ראיית עמדת הצד שכנגד וקבלת ביקורת'. בית המשפט העליון לא התערב בקביעה זו. המסקנה העולה מפסק הדין כי העליון לא זקוק לפסקת התגברות של הכנסת והוא מצליח בקלות להתגבר בכוחות עצמו על כל מי שמאמינים בחופש הביטוי, בראיית עמדת הצד האחר ובקבלת ביקורת".

מכרם חורי ומוחמד בכרי (משמאל), טאריק סלאח (מימין)  (צילום: Dominique Charriau/WireImage, Getty Images)
מוחמד בכרי (שני משמאל) בבכורת הסרט "הנער מגן עדן" בפסטיבל קאן 2022 | צילום: Dominique Charriau/WireImage, Getty Images

היוצר ועורך דינו סיפרו כי הם שוקלים להגיש בקשה לדיון נוסף, אך מתקשים להאמין בסיכויים של בקשה כזו, על אף שלדברי פלדמן פסק הדין חורג מהלכות בסיסיות של התיישנות וקובע כי כל עוד קיים במקום כלשהו במרחב הציבורי עותק של הסרט, הדיבה קיימת ושרירה: "באופן אבסורדי הסרט 'ג'נין ג'נין' זכה מבית המשפט העליון לחיי נצח, כך שעוד מאה שנים יוכל לתבוע נינו של החייל את נינו של מוחמד בכרי בתביעת דיבה כי אי שם בעולם עוד מסתובב עותק של הסרט. אני מקווה כי צאצאיו של החייל וצאצאיו של בכרי יעסקו בחיזוק השלום ביניהם ולא במריבה הנצחית".

עם פרסום ההחלטה של בית המשפט המחוזי לפני כשנתיים על האיסור להפיץ ולהקרין את הסרט בארץ והחרמת כל עותקיו, טען בכרי כי הוא משלם מחיר כבד מדי על חופש היצירה שלו: "לא יצרתי שום מציאות אלטרנטיבית, חופש הביטוי שלי נפגע. בסך הכול נתתי במה לאנשים שלא הייתה להם אחת לפני כן".