אמירותיו של הבמאי המוערך נדב לפיד על סוגיית קשמיר ממשיכות להסעיר את הודו גם יומיים אחרי פסטיבל הסרטים הבין לאומי במדינה. הסערה בתת המדינה כוללת מאות סרטונים ברשתות החברתיות ודיונים של שעות ברשתות הטלוויזיה השונות. בריאיון ל-N12 לפיד מתייחס לסערה ומספר: "לא ידעתי בדיוק מה יקרה אחרי שאגיד את הדברים, אבל הבנתי שמדובר בנושא רגיש. אתה מופתע בכל פעם מחדש מהעובדה שעמדה ביקורתית זה משהו שיכול להתקבל לא לגיטימי". 

לפיד, שנבחר לכהן כראש חבר השופטים בפסטיבל החשוב במדינה, כינה את "תיקי קשמיר" שהשתתף בתחרות "סרט תעמולה" והביע תדהמה שהסרט הזה נכלל בתחרות. מיד אחרי הדברים, השגריר הישראלי נאור גילאון התנצל בפני ההודים על דבריו של הבמאי, הן ברשתות החברתיות והן במסיבת עיתונאים שכינס, ואמר כי אינם מייצגים את ישראל. "אתה צריך להתבייש!", כתב בטוויטר, "אני לא מומחה לקולנוע אבל אני יודע שזה חסר רגישות ויומרני לדבר על אירועים היסטוריים לפני שלומדים אותם לעומק. אלה אירועים היסטוריים שמהווים פצע פתוח בהודו".

"זו המניפולציה הכי זולה שיש", אומר לפיד, שמאחוריו פרסים בפסטיבל קאן ובפסטיבל ברלין. "לרגע לא דיברתי על הסוגיה הפוליטית. לא יעלה בדעתי לבוא להודו ולתת שיעורים והרצאות על הסכסוך בקשמיר שאני לא יודע עליו מספיק. דיברתי על סרט קולנוע. הזמינו אותי לפסטיבל בתור במאי, בתור מי שתפקידו זה להעריך סרטים. זה סרט תעמולה שמתחפש לסרט קולנוע". 

לבקשה להסביר איך מזהים סרט תעמולה עבור מי שלא צפה ב"תיקי קשמיר", משיב לפיד: "כולנו מסכימים שיש סרטים אומנותיים, יש סרטים מבדרים ויש סרטי תעמולה. הפערים לפעמים קטנים, לפעמים מדובר בניואנסים, לפעמים אלה שאלות סובייקטיביות, לפעמים מה שנראה לאחד ככה, לאחר נראה אחרת. זה לא המקרה. מדובר בסרט תעמולה נטו שכולו רתום לקדם אג'נדה פוליטית. הוא גם מיוצר על ידי אנשים שהאג'נדה שלהם כל כך ברורה. אני חושב שאם מחר יהיה קורס באוניברסיטה על סרטי תעמולה, אפשר לקחת כל דקה מ-170 הדקות בסרט הזה כדוגמה מייצגת". 

"תיקי קשמיר" של הבמאי והתסריטאי ההודי ויוק אגניהוטרי, יצא לאקרנים במרץ האחרון ועוקב אחר סיפור נפגעי רצח העם בחבל קשמיר בתחילת שנות ה-90. במרכז הסרט עומד סיפור בדיוני של סטודנט שמגלה שהוריו ההינודאים נהרגו על ידי חמושים איסלאמיים. כבר כשיצא במרץ האחרון עורר מחלוקת במדינה. 

"אני לא הבן אדם הראשון ולא ה-100 שאומר את הדבר הזה על הסרט", מבהיר הבמאי. "הייתי שופט בעשרות פסטיבלי קולנוע. יש סרטים שאהבתי, יש סרטים שפחות - אף פעם לא נתקלתי בדבר מהסוג הזה ומעולם לא הייתי צריך לעשות משהו שדומה למה שעשיתי על הבמה".

"אם השגריר ממש מעוניין, אני מוכן לשבת איתו יחד להקרנה מודרכת ולנסות להסביר לו למה מדובר בסרט תעמולה. ראיתי שהוא האשים אותי בפגיעה ביחסים בין ישראל להודו. אני חושב שזה מדהים ששגריר לא מדהים אבל עם ותק, לא הפנים את הרעיון של מה זה חופש ביטוי ומה זו דמוקרטיה", הוא תוקף.

נדב לפיד זכה בפרס השופטים עם סרטו "הברך" (צילום: רויטרס)
"לא מפתיע שהשגריר לא הצליח לזהות שמדובר בסרט תעמולה". נדב לפיד, 2021 | צילום: רויטרס


"האם באמת השגריר חושב שאני, אדם פרטי, אמור להתאים את העמדות שלי למה שמשרת או לא משרת את מה שנראה לו כשיתוף פעולה בין ישראל להודו?", ממשיך לפיד. "אם אני חושב משהו ולא אמור לומר את זה אלא להפך - זה היפוך מוחלט של דמוקרטיה. אלה אמירות מסוכנות. לכן זה לא כל כך מפתיע שהוא לא הצליח לזהות את הסרט הזה כסרט תעמולה".