אוגוסט בעיצומו והחום הישראלי לא פוסח כמעט על שום פינה. זה לא מנע מכ-12 אלף ישראלים - ולא רק -  לנהור אמש (רביעי) לפסטיבל המוזיקה "שוגה" שנערך בלייב פארק בראשון לציון, אשר אירח אומנים בין-לאומיים כמו ההרכבים המצליחים אלט ג'יי וג'אנגל, וגם סיפק במה ליוצרות מקומיות כמו יסמין מועלם ואקו.

סמוך לשעה 18:00, החלו באי הפסטיבל לנוע לעבר הפארק, כשהקהל צעיר ברובו. בניגוד לפסטיבלים האחרים ששטפו את הארץ בשנים האחרונות, הפעם ניתן היה לשים לב שהיו לא מעט גם מבקרים מחו"ל, כשהסיבה היא ככל הנראה ההד-ליינרים של האירוע, שאליהם נגיע בהמשך. את הערב פתחה ג'יי למוטה, מוזיקאית ישראלית ששמה האמיתי הוא רותם אלג'ם אסולין. לאחר כמעט עשור שחיה בברלין, היא שבה לארץ והשיקה כאן אלבום ראשון בעברית בשם "ככה שמעתי". את השיר "פירות" שהיא ביצעה במהלך הסט, אולי כבר שמעתם ברדיו, ובכל מקרה מדובר בסינגר-סונגרייטרית מבטיחה שעוד נשמע עליה בקרוב.

ג'יי למוטה (צילום: אייל דרור)
מרגישה בבית. ג'יי למוטה | צילום: אייל דרור

בשיחה איתה רגע אחרי ההופעה, הבנו שהפסטיבל היה הבמה הכי גדולה שעליה היא הופיעה עד כה בארץ. "זה פרש לאללה, זה כמו חלום שמתגשם", אמרה ג'יי למוטה - ששמה שאב השראה מדמותו של המתאגרף בסרט "השור הזועם". "זה כל מה שרציתי, שיהיה לי מקום לחזור אליו ואת הקהל שלי פה בארץ. ברלין לא הרגישה כמו בית והייתה תחושת ניכור וזרות שהיא קשה. הייתי רחוקה מהמשפחה והאהובים שלי ולא הצלחתי להתמסר לחיים שם. אני רוצה לשים פוקוס על מוזיקה ויצירה בעברית כי אני רואה את עצמי חיה ויוצרת כאן, גם בעברית נפתח לי משהו עם השפה". זה אולי עלול לבאס את הקהל היפני שנחשף למוזיקה של אסולין ומשוגע עליה. בעקבותיו היא גם יצאה לסיבוב הופעות במדינה ושיתפה פעולה עם מפיקים מקומיים.

מיד אחריה עלתה הראפרית אקו, שעליה ועל אודותיה אני מניח שכבר אין צורך להכביר במילים. אקו מפגינה נוכחות קבועה בפסטיבלי המוזיקה הגדולים בארץ, ומקפידה לא לשעמם את הקהל עם הופעה בועטת שאי אפשר להוריד ממנה את העיניים. היא גם הגיעה לקהלים חדשים בזכות האלבום "שנייה" שיצא בשנה שעברה, וגם לאחר שביצעה את פסקול הסדרה המצליחה "המפקדת". ל-N12 היא סיפרה כי בימים אלה היא כבר עובדת על פסקול העונה הבאה.

אקו, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
עיניים אליה. אקו | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

החלק הבין-לאומי הראשון בתוכנית האומנותית של הערב החל עם עלייתו של אומן ההיפ הופ פרדי גיבס, ששב לארץ אחרי הופעה במועדון הבארבי לפני כמה שנים. ב-2022 כבר עדיף לא לציין את המילה "קורונה", אבל פסטיבל "שוגה" היה דוגמה טובה לכך שהחיים וההופעות חזרו למסלולם: הליין-אפ כלל כמה מוזיקאים מהעולם, במה שניתן לראות יותר ויותר בתקופה האחרונה עם ההכרזה על הופעות בין-לאומיות שמגיעות לארץ.

פרדי גיבס, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
פרדי גיבס | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

השמש כבר שקעה, החום נעשה פחות מעיק - ואז הגיע תורה של יסמין מועלם לעלות לבמה. בין השירים המעולים "ככה עדיף לי" ו"תל אביב", יסמין אירחה את עטר מיינר - ומביני עניין יודעים שמדובר באירוע נדיר. למרות שהשניים שיתפו פעולה בשיר "זמן לדיכאון" באלבום האחרון של מיינר, הם לא ממש נוהגים לארח אחד את השנייה בהופעות, ואין ספק שמדובר בשילוב כוחות אדיר.

פרט לכך, הם ביצעו יחד את השירים "את" ו"להתעורר" של מיינר, וניכרת התחושה שזה היה אחד הרגעים המצופים של הערב, בעיקר לאור העובדה שהשירים של השניים משקפים את הפנים העדכניות של המוזיקה הישראלית. לצד זאת, לאחרונה התעוררה מחאה סביב השתתפותו של עטר במופעים הגדולים של הקיץ, בשל טענות להטרדה פיזית ונפשית, מה שהוביל לביטול הופעתו בפסטיבל "אינדינגב" הקרוב.

יסמין מועלם, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
הפנים העדכניות של המוזיקה הישראלית. יסמין מועלם | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

מיד אחר כך, זה היה השלב שבו ההרכב מילקי צ'אנס היה אמור להופיע - אולם יממה לפני הפסטיבל, הם הודיעו כי ההופעה נאלצת להתבטל בשל מחלה של אחד מחברי הלהקה. זה ביאס לא מעט מרוכשי הכרטיסים שחלקם אף ביקשו החזר, בגלל שמילקי צ'אנס, שמוכרים בין היתר בזכות הלהיט הגדול "Stolen Dance", היו אחד מההד-ליינרים הבולטים של הערב. את מקומם תפס שחקן חיזוק מקומי, הראפר טונה, שהתבדח עם הקהל: "אני יודע שזה לא מה שציפיתם, אבל בואו נעשה הכי שמח". טונה כמו טונה, הצליח לשבות את הבליינים בקסמו ואף הזמין שוב את מועלם לבמה לשחזר את ההצלחה לביצוע המשותף של "סהרה".

יסמין מועלם וטונה, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
טונה ויסמין מועלם | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

לפני אחרונים, אל תוך הלילה עלה ההרכב הבריטי ג'אנגל בסט קיצי וכיפי שהרים מסיבה שלמה בקהל. גם אם השם לא אומר לכם הרבה או בכלל, סיכוי גדול שיצא לכם להיתקל ברדיו באחד מהשירים שלהם "Busy Earnin" או "Keep Moving". עם שכבות של סאונד, הם הודו לקהל הישראלי והבטיחו: "אנחנו עוד נשוב".

ג'אנגל, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
ברוכים הבאים לג'אנגל | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

סמוך לחצות, שלישיית האינדי-רוק אלט ג'יי עלתה לבמה לקול תשואות הקהל. זה הביקור השלישי שלהם בארץ, וייאמר לזכות האוזניים הישראליות כי היינו בין הראשונים שנכבשו בידי הצלילים המיוחדים של הלהקה - מה שהוביל אותה לשוב לכאן פעם אחר פעם. בריאיון ל-N12 סיפר חבר ההרכב, גאס אונגר-המילטון: "זה משמח אותנו מאוד שיש לנו מעריצים רבים בישראל. הופעה בכל מדינה כלשהי, היא לא הצהרה פוליטית שתומכת בהכרח במדיניות של הממשלה המקומית. העניין כאן אלו המעריצים, לחבר קהלים ביחד, ובתקווה להפוך את העולם למקום טוב יותר בדרך שלנו".

אלט ג'יי, פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
אלט ג'יי חתמו את הערב | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה

עיקר הסט כלל שירים מאלבום הבכורה של אלט ג'יי, "An Awesome Wave", המכיל את רוב השירים המוכרים של ההרכב ("Taro", "Matilda" ו-"Breezeblocks"). לצד זאת, הם ניגנו כמה שירים מהאלבום החדש שיצא בשנה האחרונה, ומה שהיה משותף לכולם הוא כמובן האפלוליות שמאפיינת את המוזיקה של הלהקה - שעדיין נכנסת ללב של המאזינים בצלילים המינימליים המרגשים. גאס הקלידן פתח ב"ערב טוב, תל אביב" (למרות שהלייב פארק ממוקם בראשון לציון, אבל בואו נשמור על אווירת ההופעות מחו"ל של פארק הירקון), ובהמשך הפגין התמצאות מרשימה כשאמר "תודה רבה", וגם הציג בעברית את אחד השירים שהם ניגנו.

השעה הייתה כבר 02:00 בלילה באמצע שבוע של עבודה ושאר משימות והתחייבויות, אך אין ספק שהקהל הישראלי שתמיד צמא להופעות ואירועי מוזיקה - יודע להעריך אומנים מהארץ ובמיוחד מוזיקאים שמתארחים מהעולם. בין הפסטיבלים השונים שכבר הפכו למסורת שנתית, כמו "אינדינגב" ו"יערות מנשה", יכול להיות ש"שוגה" ייכנס לאותה רשימה ואולי יציב רף חדש בזכות הניחוח הבין-לאומי שהוא מביא עימו.

פסטיבל שוגה (צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה)
הקהל בפסטיבל "שוגה" | צילום: דניאל אהרוני, פסטיבל שוגה