מיוזמה פרטית שאיגדה סביבה אומנים בודדים, הפך שבוע האיור בתל אביב לאירוע גדול עם עשרות תערוכות ומאות אומנים שמתפרסים ברחבי העיר. במסגרתו, ניתנת הזדמנות למאיירים מקומיים - בין אם הם ותיקים, צעירים או בעלי שם עולמי - להציג את עבודותיהם לקהל הרחב. בנובמבר הקרוב היה אמור שבוע האיור להתקיים בפעם התשיעית, אך עיריית תל אביב החליטה להפסיק את מימונו. היוצרים מוחים: "אנחנו לא יכולים להסתדר כלכלית לבד".

"מיומו הראשון נתמך שבוע האיור בידי עיריית תל אביב", מסביר יובל סער, היזם והאוצר של האירוע. "יש לנו כבר 80 תערוכות עם 700 אומנים שונים שמציגים ברחבי העיר. התקציב שהעירייה סיפקה נוגע למעטפת בלבד, בעוד המאיירים עצמם לא משתכרים. מדובר במימון להוצאות העיצוב, יחסי הציבור והפרסום". בסוף 2020, לדברי סער, המחלקה לאומנויות באגף התרבות של העירייה החליטה כי היא לא מעוניינת להמשיך לתקצב את הפרויקט. 

איור (צילום: עידו בירן)
"שבוע האיור | צילום: עידו בירן

שבוע האיור (צילום: צור קוצר)
נורית גרוס וסרגיי איסקוב, מתוך התערוכה "חצי סוס מנצח" | צילום: צור קוצר

"כבר אז עתיד שבוע האיור נמצא בסכנה, אך דובר העירייה הקודם אמר שמבחינתו זה אירוע חשוב שצריך לקרות. לכן, הדוברות מצאה דרך עקיפה לתקצב אותו, בסכום שעומד על כ-80 אלף שקלים". אולם מאז הדובר הוחלף וכעת הבקשה לתקצוב האירוע חזרה למחלקה לאומנויות במנהלת התרבות - שם כאמור, החליטו להפסיק את המימון לפני שנתיים.

בשלב זה מסביר סער כי הסוגיה הראשונה שעלתה היה עניין הביטוח: "יש הבדל בין אירוע ציבורי שאותו העירייה מבטחת אם חלילה קורה משהו - ויש גוף שיכול לתת לכך מענה - בהשוואה אליי כיוזם פרטי, ואז האחריות נופלת עליי. זה לא הגיוני שאשא באחריות אישית על דבר כזה". כשהוא שוחח על כך עם העירייה, התשובה הפתיעה אותו: "הם טוענים שזה אירוע פרטי בלי להבין את הגודל האמיתי שלו - פעילות עירונית-ציבורית מיומה הראשון". לדבריו, הרשות לחוסן ושוויון חברתי בעירייה הסכימה להעביר תקציב קטן, אולם הוא לא מספיק על מנת לממן את האירוע. כתוצאה מכך, הוחלט על ביטולו.

שבוע האיור (צילום: צור קוצר)
"מחליטים לקבוע מוות על ייצוג התחום" | צילום: צור קוצר

"הגורמים בעיריית תל אביב טוענים כי המארגנים 'יכולים להסתדר לבד'. לא, אנחנו לא יכולים להסתדר לבד", הוא משיב. "צריך את הגב העירוני, וחבל לי שהמחלקה לאומנויות בעירייה מסרבת להעביר את התקציב הזה - זעום במונחים של עיריית תל אביב. אז נכון, הם לא חייבים להמשיך את התמיכה באירוע אחרי כמעט עשור, אבל זה חוסר הבנה מוחלט של התחום. בכל הארץ אין עוד אירוע בסדר גודל כזה ליוצרים המאיירים, זה לא 'עוד' פסטיבל מוזיקה או קולנוע. הם מחליטים למעשה לקבוע מוות על ייצוג התחום, וזה עוול מבחינת המאיירים. אין איפה להציג".

שבוע האיור (צילום: צור קוצר)
צילום: צור קוצר

שבוע האיור (צילום: צור קוצר)
"אירוע כזה בלי תמיכת העירייה - כמו איבר שלא נקלט בגוף" | צילום: צור קוצר

"אתה לא יכול לעשות אירוע כזה בתל אביב בלי לקבל את החסות של העירייה, זה כמו איבר שלא נקלט בגוף", טוען בן מולינה, מנהל איגוד מקצועות האנימציה שלוקח חלק בשבוע האיור. "זה אירוע שמספק בית למאיירים ולמאיירות ויכולת לקדם יוזמות. יש לו היענות כבר עשר שנים מצד הציבור, וזה מה שאבסורד בסיפור. לא מדובר באירוע כלכלי אלא באירוע תרבותי. אוויר לנשימה שהפך להתנגחות".

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "העירייה רואה בשבוע האיור אירוע אומנות חשוב ושמחנו לתרום להפיכתו מרעיון למימוש ולשתף עימו פעולה במשך שמונה שנים. כחלק ממדיניות העירייה, אנו רואים חשיבות רבה לתמוך ביוזמות חדשות ובפרויקטים המייצרים פלטפורמות אמנותיות ליוצרים עצמאים וליצירה עכשווית. העירייה מסייעת ליוזמות אלה להתניע תהליכים ולפתח תשתית עצמאית שתאפשר להן להתבסס ולהתקיים באופן עצמאי. כך קרה גם עם שבוע האיור".

"בשמונה שנות קיומו בשיתוף פעולה עם העירייה צבר מוניטין, התרחב והתבסס בכל מובן - במספר האומנים שהשתתפו בו, מספר הגלריות וחללי התצוגה, בפריסה הגיאוגרפית, בהיקף החשיפה ובכמות הקהל שנהנה ממנו. כעת, עם הנכסים הנהדרים האלה, הגיע הזמן ששבוע האיור יפרוש כנפיים וימשיך את דרכו העצמאית, והעירייה תוכל להעמיד תמיכה ליוזמות נוספות של אומנים עצמאיים אחרים".

"חשוב לציין שהעירייה לא החליטה על ההיפרדות משבוע האיור באופן חד-צדדי וכי נעשו ניסיונות רבים להמשיך ולסייע במימון חלקי, בפרסום ובשיווק, ואף בחיבור למקורות נוספים לתמיכה ולמימון. לצערנו, לא הגענו עם היזמים להבנות".