זכייה באוסקר, הפרס היוקרתי ביותר בתעשיית הקולנוע העולמית, היא חלומו של כל שחקן ושחקנית. יש לכך גם תרומה לאריכות חיים, כך לפי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת טורונטו שבקנדה: השחקנים זוכי האוסקר צפויים למות בגיל 81, בעוד יתר הקולגות שהועמדו לקבל את הפרס יחיו רק עד גיל 76.

על תוחלת החיים של זוכי האוסקר כבר דובר במשך השנים. המחקר האחרון בנושא שנערך בשנת 2005 הצביע על כך שהם חיים כמעט ארבע שנים יותר, ואילו המחקר האחרון מספק הערכה מדויקת יותר. איך בדקו זאת? החוקרים יצרו מודל שמבוסס על ניתוח של יותר מ-2,000 שחקנים: כ-900 מתוכם הועמדו לאוסקר מ-1929 ועד 2020, לצד שחקנים שכלל לא הועמדו לקבל את הפרס.

ממצאי המחקר העלו כי שחקנים זוכי אוסקר צפויים למות בגיל 81.3, ואילו המועמדים שלא זכו בפרס צפויים לחיות עד גיל 76.4. שחקנים שכלל לא הועמדו צפויים לחיות עד גיל 76.2, כך לפי המודל המוצע. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי PLOS ONE נכתב כי "השחקנים זוכי פרסי האקדמיה מציגים קשר חיובי בין הצלחה להישרדות, דבר המצביע על חשיבותם של גורמים בריאותיים, התנהגותיים, פסיכולוגיים או גורמים בריאותיים אחרים הניתנים לשינוי אשר אינם קשורים לעוני".

דיקפריו עם הפסלון סוף סוף (צילום: רויטרס)
דיקפריו ברגע הזכייה באוסקר | צילום: רויטרס

"לכל שחקן התאמנו אדם אחר שהופיע באותו הסרט כמו המועמד לפרס, עם התאמה קרובה ככל האפשר לגיל ולמגדר", ציינו החוקרים הקנדים בהובלת ד"ר דונלד רדלמאייר. השחקנית מריל סטריפ למשל נכללה בניתוח, כמי שהייתה מועמדת לפרס השחקנית הטובה ביותר בשנת 1988 על הופעתה בסרט "עשבי פרא". גם השחקנית מרגרט וויטון נכללה במחקר, כמי שהייתה צעירה בשנה אחת מסטריפ וכיכבה לצידה באותו הסרט - אולם לא הועמדה לעומתה לאוסקר.

מתוך 2,111 השחקנים שלקחו חלק במחקר, 1,122 מהם מתו עד 1 ביולי 2020. גיל המוות הממוצע בקרב הזוכים באוסקר עמד על 77.1 שנים, בקרב המועמדים לפרס הוא 73.7 שנים, ועבור מי שכלל לא הועמד תוחלת החיים הייתה 73.6 שנים. עם זאת, החוקרים הדגישו כי תוחלת החיים עלתה מאז טקס האוסקר הראשון שהתקיים ב-1929.

עלי, הזוכה המוסלמי הראשון בפרס (צילום: רויטרס)
מהרשלה עלי זוכה בפרס שחקן המשנה הטוב ביותר | צילום: רויטרס

בהתבסס על כך, צוות המחקר יצר מודל סטטיסטי להערכת תוחלת החיים הממוצעת של זוכי אוסקר כיום, וחשף פער של יותר מחמש שנים בין אלו שזכו לאלו שהפסידו: זוכי האוסקר החיים כיום צפויים למות בממוצע בגיל 81.3, מועמדים לפרס בגיל 76.4 וחבריהם למסך הגדול שכלל לא מועמדים צפויים למות בגיל 76.2 בממוצע. "הניתוח שיחזר ממצאים קודמים מלפני עשרות שנים והראה פער גדול יותר בתוחלת החיים ממה שדווח בעבר", ציינו החוקרים. "תוחלת החיים היא ארוכה יותר עבור אנשים שזכו כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות - ובגיל צעיר יותר".

"הפרס יכול לרכך דחייה או סיקור מעליב"

למרות שהסיבה לממצאים עדיין לא ברורה בדיוק, לחוקרים יש כמה תיאוריות. אחת ההערכות היא כי המעמד החברתי הרם שמביאה זכייה באוסקר עשוי לתרום לבריאותם של המפורסמים: "הם נוטים לאכול נכון, להתעמל בעקביות, לישון באופן קבוע, להימנע משימוש בסמים ובכללי לפעול לפי האידאלים של אורח חיים נבון שמביא להישגים נוספים".

אפשרות אחרת לטענתם היא מנגנונים פסיכולוגיים שמתחדדים יותר אצל הזוכים בפרס הנחשק. "הם יכולים להימנע ממתח מסוים באמצעות שליטה רבה יותר במצב אם הם נתקלים במכשול". עוד הם הוסיפו כי "הפרס כשלעצמו עשוי לרכך דחייה משפילה או סיקור מעליב דרך שמירה על שלוות הנפש וסיוע בהפרדת תגובות של לחץ".

כך או כך, החוקרים מקווים שהממצאים יסייעו לפענח את תעלומת הגורמים התורמים לתוחלת החיים. "זה לא אומר שאנשים צריכים לקחת שיעורי משחק כדי לשפר את בריאותם", התבדחו החוקרים. "הממצאים שלנו מצביעים על כך שהצלחה גדולה עשויה להוביל אנשים להתנהג בדרכים שעשויות להפחית את השחיקה המצטברת עם השנים".