היוצר ואיש הטלוויזיה מודי בר-און הלך לעולמו היום (שני). חבריו לעולם התרבות שעבדו איתו לאורך השנים ספדו לו ונפרדו מהמגיש והתסריטאי שנפטר בגיל 59 בתום מאבק בסרטן הריאות.

בשנות ה-90 הצטרף בר-און לצוות הכותבים של "החמישייה הקאמרית". "הכרתי את מודי כשהתחלנו לכתוב יחד ל'חמישייה'", שיתף הסופר אתגר קרת בשיחה עם N12. "ככותב צעיר הוא היה כמו חונך עבורי - הסביר ונתן לי עצות טובות, ולכן המפגש איתו היה בעל משמעות. השיחות שלנו בתקופה ההיא נעו בין אומנות, היסטוריית המדינה וכדורגל".

 

 

 

"למדתי ממנו הרבה בשלושת התחומים האלה, וזו גם הייתה התקופה שזכיתי לשתף איתו פעולה", המשיך קרת. "אומנם לא היינו בקשר רציף, אבל תמיד יצא לנו להיפגש פעם בכמה שנים. הוא היה אדם של פרויקטים חשובים ומרתקים. כל הסדרות הדוקומנטריות שיצר, זה היה ניסיון בתקופה מאוד מערערת ומעורערת לחפש יסודות משותפים לנהל שיח רגשי אבל תמיד רפלקסיבי וביקורתי על כל מיני נושאים שהם בבסיס החברה הישראלית".

בר-און הגיש שורה ארוכה של תוכניות תעודה בטלוויזיה, ולרוב היה שותף ליצירתן וכתיבתן. בשנות ה-90 הגיש את התוכנית "הכל פתוח", שהתמקדה בסוגיות חברתיות והיסטוריות ושודרה מהאולפן והשטח.

אחת מהיוצרות שעבדו בשיתוף פעולה הדוק עם בר-און היא ענת זלצר. בין הסדרות התיעודיות הבולטות שיצרו ביחד היו: "הכל אנשים", שעסקה במנהיגים שהובילו את היישוב היהודי בארץ ישראל ולאחר מכן את מדינת ישראל. הסדרה "במדינת היהודים" עלתה בשנת 2003 התמקדה בהומור היהודי בארץ ישראל.

"הכרנו שנים רבות", אמר ל-N12 השחקן עידן אלתרמן, ממשתתפי התוכנית "במדינת היהודים". "הוא מבוגר ממני בעשור, אבל נהג להגיע להופעות של אבי גרייניק ושלי. היה לנו קשר למוזיקה כי שנינו אהבנו את להקת 'הקינקס', שהייתה הלהקה האהובה עליו. הוא היה איש עמוק, חכם וטוב לב. שובר לב".


הקומיקאי והשחקן טל פרידמן כתב לאחר מותו של בר-און: "מודי היה הקפטן של הדור שלי. הוא היה סוג של אח גדול שיודע לתת פתרון אינטלגנטי לכל שאלה. תמיד היה אומר לך משהו שלא חשבת עליו, שהאיר מקום מפתיע. מעבר לזה שאהדנו את אותה הקבוצה ואהבנו את אותה המוזיקה. למודי אין תחליף, אין אנשים כמוהו".

 


בר-און וזלצר יצרו כמה וכמה סדרות תיעודיות בולטות ששודרו בערוץ 8. בסדרה "תל אביב-יפו" שעלתה בשנת 2009 חקרו בר-און וזלצר את ההיסטוריה האורבנית של העיר העברית הראשונה. כשנתיים לאחר מכן יצרו השניים את "הקיבוץ", סדרה תיעודית שחוקרת את ההיסטוריה הקיבוצית בארץ. ב-2014 מודי וענת יצאו למסע ב"כביש 90" - סדרה המתעדת את הכביש היחיד שחוצה את ישראל לכל אורכה. 
היצירה האחרונה של בר-און וזלצר, "שיעור מולדת", ראתה אור ב-ב-2019 - ובמהלכה בדקו השניים מה טמון בסכסוך הישראלי-פלסטיני שמונע ממנו להסתיים.

במקביל לכך, בעשור האחרון הגיש מודי תוכניות אירוח כדוגמת "הינשופים", ששודרה בערוץ HOT8, שעסקה בתרבות הישראלית וכללה ריאיונות של דמויות מעולמות האומנות והפוליטיקה.

מודי בר-און (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מודי בר-און | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

גם במערכת הפוליטית נפרדו מבר-און. ראש הממשלה נפתלי בנט צייץ בחשבון הטוויטר: "מודי בר-און היה הישראלי שכולנו אהבנו לראות. הילד החייכן מנשר, בן לפועל במפעל המלט וניצולת שואה, שהקפיד להישאר תמיד בגובה העיניים, גם כשטיפס והגיע ללב הקונצנזוס הישראלי". שר התרבות והספורט חילי טרופר הביע את צערו על לכתו של איש הטלוויזיה: "בעשרות השנים האחרונות תפקידיו של מודי בכל ערוצי התקשורת והבמות כמגיש, ככותב וכבמאי הגיעו לכל בית בישראל וייזכרו למשך שנים רבות בזכות הצבע הייחודי שלהם".

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד גם הוא: "נפרדים בלב כואב מאיש התקשורת מודי בר און שהלך מאיתנו בטרם עת. דמותו מלאת העומק שתמיד חיפשה לדעת עוד ועוד, ולצד זה חוש ההומור והחדות שאיפיינו אותו כל כך, יחסרו לנו מאוד".