בארצות הברית נערכו בשבועות האחרונים לקראת האפשרות שתפורסם טיוטת ההחלטה על ביטול הזכות להפלות - ועדיין, נראה שהדרמה שחוללה ההכרעה של בית המשפט העליון האמריקני לא הותירה כמעט שום אישיות ציבורית אדישה.

"בית המשפט העליון לא רק לקח אותנו אחורה כמעט 50 שנות תקדים אחורה, אלא הוא גם דחה את ההחלטה האישית הגדולה ביותר שמישהי יכולה לקבל - לצורך גחמותיהם של פוליטיקאים שרומסים את החירות של מיליוני אמריקאים", כתב נשיא ארצות הברית לשעבר ברק אובמה.

 

 

גם רעייתו מישל אובמה שיתפה: "כואב לי הלב על הנשים ברחבי הארץ שפשוט איבדו את הזכות לקבל החלטות מושכלות לגבי גופם". אליה הצטרפה גם המועמדת הדמוקרטית לנשיאות הילרי קלינטון, שציינה: "רוב האמריקנים מאמינים שההחלטה להביא ילד לעולם היא אחת ההחלטות הכי קדושות שיש, כאלה שצריכות להישאר בין המטופלים לרופאים שלהם. החלטתו של בית המשפט העליון תיזכר לדיראון עולם, כצעד שלקח אותנו אחורה מול זכויות נשים וזכויות אדם".

 

 

"אני מבועתת שזה המקום שבו אנחנו חיים", כתבה הזמרת האמריקנית טיילור סוויפט. "אחרי עשורים רבים שבהם נלחמים על זכויותיהן של הנשים, ההחלטה האחרונה לקחה מאיתנו את זה". סוויפט התגוררה בעבר בנאשוויל שבטנסי, אחת מ-13 המדינות שחוקקו את האיסור לבטל את הזכות להפלות תוך 30 יום מביטול פסק הדין ההיסטורי. כתוצאה מכך, דיסני ופייסבוק הודיעו כי יכסו את הוצאות הנסיעה לעובדות שיצטרכו להיעזר בשירותי הפלה מחוץ למדינתן.

טיילור סוויפט היא שיאנית הזכיות של הAMA (צילום: ערב טוב עם גיא פינס, קשת12)
טיילור סוויפט | צילום: ערב טוב עם גיא פינס, קשת12

"בארצות הברית לרובים יש יותר זכויות מאשר לנשים", כתבה כוכבת הריאליטי קים קרדשיאן. דברים דומים כתב הסנאטור הוותיק ברני סנדרס: "הפיכת פסק הדין 'רו נגד וייד' ושלילת הזכות של נשים לשלוט בגופן היא שערורייה, ובניגוד למה שהעם האמריקני רוצה. הפלה צריכה להיות חוקית ובטוחה".

במקביל, הראפרית ליזו סיפרה למעריצים כי היא מתכננת לתרום חצי מיליון דולר מהרווחים של סיבוב ההופעות הקרוב לארגונים להורות מתוכננת ולרשת הלאומית להפלות בארצות הברית. "לייב ניישן הסכימה להשוות את הסכום כדי שנוכל לתרום מיליון דולר", הוסיפה ליזו. "הדבר הכי חשוב זו הפעולה והקול החזק. הארגונים הללו יצטרכו מימון כדי להמשיך ולהציע שירותים למי שנפגע מביטול הזכות להפלות".

 

 

עוד במערכת הפוליטית כתבה חברת הקונגרס הדמוקרטית אלכסנדריה אוקסיו קורטז: "הוצאת ההפלות מחוץ לחוק לא יגרמו להן להיעלם, זה רק הופך אותן למסוכנות יותר, במיוחד לעניים ואוכלוסיות בשוליים. אנשים ימותו בגלל ההחלטה הזו, ולעולם לא נפסיק עד שהזכות להפלות תשוב".

 

 

מנגד, מייק פנס, סגנו לשעבר של הנשיא הקודם טראמפ, הבהיר כי "אסור לנוח" עד שההפלה תוצא אל מחוץ לחוק בכל מדינה ומדינה בארצות הברית, ודחף לפעולה חקיקתית בעקבות ביטול פסק הדין: "עכשיו, כש'רו נגד וייד נשלח לערימת האפר של ההיסטוריה, חובה על כל מי שמוקיר את קדושת החיים להחליט שניקח את ההגנה על מי שטרם נולדו ואת התמיכה בנשים במרכזים למשבר היריון. לאחר שניתנה לנו ההזדמנות השנייה לחיים, אסור לנו להתפשר".