ההצגה "תפוחים מן המדבר" שעלתה לאחרונה בתיאטרון בית ליסין מאגדת בתוכה רבות מהסוגיות החברתיות המדוברות בישראל - השסע הדתי, מצוקה גיאוגרפית, אלימות במשפחה, וכן, גם הסוגיה העדתית שעדיין תופסת מקום בשיח. אם תשאלו את גל אמיתי, או את דובי, הדמות שאותה הוא משחק בהצגה, אפשר לפתור אותן די בקלות: "תפוחים יכולים לגדול במדבר בתנאים נאותים. רוצים תפוחים? צריך תנאים נאותים".

העיבוד החדש למחזה בהשתתפותו של אמיתי לצד תיקי דיין, לירית בלבן, יונתן צ'רצ'י ותמר עמית יוסף כבר עלה בעבר בבית ליסין, ומבוסס על סיפור קצר מאת סביון ליברכט שראה אור בשנות ה-80. שרה, אחותה של ויקטוריה, נחרדת מהשמועה כי רבקה - בתם היחידה של ויקטוריה וראובן אברבנאל - נראתה רחמנא ליצלן עם דובי בכניסה לבית קולנוע בירושלים. האחיות מנסות להפריד בין זוג האוהבים, וסופן שהן עצמן נופלות בשביו של השידוך.

"תפוחים מן המדבר" (צילום: כפיר בולוטין)
תמר עמית יוסף (משמאל) משחקת את רבקה ולירית בלבן (מימין) את שרה | צילום: כפיר בולוטין

דובי, שאותו משחק אמיתי, הוא קיבוצניק אשכנזי וחילוני. ההפך הגמור ממשפחת אברבנאל הדתית, הירושלמית והמזרחית. סיפור האהבה של רבקה ושלו מסבך אותם, אך הזוג לא רואה בפערים התרבותיים שביניהם מכשול כלשהו. אולם ההצגה עוברת תלאות רבים, וכאן נמצא המסר שהיא מנסה להעביר.

"אני חושב שהמסר נמצא בדמות שאותה אני משחק", מסביר גל. "יש לי שורה שבה אני אומר: 'תפוחים לא גדלים במדבר, ולכן אנחנו מגדלים אותם כאן בתוך חממות ונותנים להם תנאים נאותים'. כמו שתפוחים גם יכולים לגדול במדבר, גבר אשכנזי ואישה מזרחית יכולים להיות ביחד, וחילוני וחרדית יכולים לאהוב אם מאפשרים להם את התנאים הנכונים הללו".

מדהים לראות איך גם כעבור כמה עשורים, חלק מהסיפורים והנרטיבים ובהם השסע העדתי עדיין נותרים רלוונטיים וממשיכים להיות מוצגים בתיאטרון. אמיתי מסביר את הסיבה לדעתו: "רק אתמול אמיר חצרוני קיבל כיסא לראש בגלל הדעות הקיצוניות שלו על יוצאי עדות המזרח. אני מרגיש שככל שאני מתבגר, זה נהיה יותר רלוונטי עבורי, כמי שגדל בעומר. למרות שאצלנו זה היה הפוך - אני הייתי המיעוט האשכנזי. היום, בגיל 36, אני מרגיש שהכניסו לי את זה מהשיח הציבורי והרשתות החברתיות. גם כשקראו לי 'אשכנטוזי', אף פעם לא הרגשתי מיעוט באמת".

"תפוחים מן המדבר" (צילום: כפיר בולוטין)
גל אמיתי ב"תפוחים מן המדבר" | צילום: כפיר בולוטין

איך התייחסת לקריאות האלה?

"בהומור ובאהבה. לא התרגשתי מזה בשום צורה".

יגידו עליך שאתה קומץ אשכנזי אליטיסטי.

"אז שיבואו ויגדלו באזור באר שבע כאשכנזי ונראה אותם, חכמים גדולים. חברי הילדות שלי מהבית הם החברים הכי טובים שלי עד היום, וכל אחד בא ממקום אחר עם שורשים אחרים. ב-2022 כל העניין העדתי לא רלוונטי לחבריי המזרחים. הם לא מקבלים פחות הזדמנויות ממני, ולפעמים אפילו יותר. עושים היום תיקון שצריך להיעשות, כמו לבוא להצגה שלנו, ועדיין - מנסים להכניס לנו את זה, את העדתיות, לפוליטיקה ובכל מיני דרכים. יש גורמים שגוזרים קופון על זה ומרוויחים מזה".

להצגה, מספר השחקן, מגיע קהל מגוון - דתיים, אשכנזים, מזרחים וגם חבר'ה צעירים מתיכונים ומגמות תיאטרון. לצד אמיתי, מככבת תיקי דיין שבעיניו היא ליהוק מעולה: "מעניין לראות את תיקי הבלבוסטה נכנסת לנעליה של אישה כנועה יחסית בתוך ביתה, כשהיא סופגת מצד בעלה אלימות מילולית בעיקר".

תיקי דיין  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"מעניין לראות את תיקי הבלבוסטה נכנסת לנעליה של אישה כנועה בביתה". דיין | צילום: החדשות 12, החדשות12

יכול להיות שלא כולם יסכימו שהליהוק שלה לדמות מזרחית הוא מוצלח. יש מי שזוכר לה את הכינוי "אספסוף" למצביעי הליכוד בבחירות 1999.

"לא חושב ככה. תיקי משחקת דמויות מזרחיות בתיאטרון הרבה שנים יחסית. היא לא נתפסת כאשכנזייה בהוויתה, ולכן זה מה שיוצר לפעמים ליהוק מבריק. חוץ מזה, היא התייחסה לאחרונה להתבטאות ואמרה שזה הוצא מהקשרו. זה גם קרה לפני כל-כך הרבה זמן".

"מנסים להכניס לנו את העדתיות לפוליטיקה ובכל מיני דרכים. יש גורמים שגוזרים קופון על זה"

דבר אחר מדאיג את גל. בשיחות ובמפגשים עם הקהל הצעיר שמגיע להצגה, הוא הבחין שבני הנוער מתלהבים מ"נעמי כפית", הלא היא לירית, או מתמר ששיחקה ב"גאליס", בזמן שהם לא יודעים מיהי דיין. "זה חמור בעיניי", אמר השחקן. "חשוב לי שיידעו מי זאת ולמה היא נכס לתרבות שלנו".

"תפוחים" היא דרמה שגם יודעת לתת אתנחתות קומיות לא מעטות. "הומור בעיניי זו דרך נהדרת להעביר מסרים כי במחזה יש רגעים קשים ולא תמיד פשוטים לצפייה", מדגיש אמיתי. "באמצעות ההומור אתה יכול להכיל יותר את המתרחש ובהקלה תוך כדי".

"תפוחים מן המדבר" (צילום: כפיר בולוטין)
"תפוחים מן המדבר". רלוונטי גם כ-40 שנה אחרי הוצאתו לאור | צילום: כפיר בולוטין

מה שמשך את גל בתפקיד היה הדיאלוג האחרון בין דובי לאביה של רבקה. זו גם תמצית הסיפור שהוא מקווה שהקהל יקח עימו הביתה: "דווקא בגלל הפערים בין דמותו של דובי למשפחת אברבנאל, יש להם כל-כך הרבה על מה לשבת ולדבר".

"פעם כשהייתי רווק התאהבתי בבחורה דתייה ולא ראיתי שום סיבה שזה לא יקרה", הוא מוסיף. "אם הילדה רוצה לרקוד, תן לה לרקוד. אני רציתי ללמוד משחק, ולמזלי אף אחד לא אמר לי בבית שאני לא יכול כי אין בזה כסף. לכן, אם אני יכול אפילו במעט לשנות את המציאות של הקהל שבא לצפות בהצגה, זו העסקה בעיניי. אני אתן את הנשמה שלי על הבמה ערב-ערב, ואולי אצליח לשנות לכם את החיים".